Wat is deflatie?

Deflatie is een ander woord voor waardevermeerdering van geld. Het houdt in dat u in een periode meer voor uw geld kunt kopen dan in de periode ervoor. Deflatie is het tegenovergestelde van inflatie.


"Deflatie"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met u, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Is deflatie goed of slecht?

In de oren van velen klinkt deflatie goed. U hoeft namelijk niets te doen en toch neemt de waarde van je geld toe. Echter is deflatie in veel gevallen een voorloper van een crisis. Wat er namelijk gebeurd bij deflatie, is dat consumenten langer wachten met het kopen van producten omdat hun geld in waarde toeneemt. Hierdoor gaan bedrijven hun producten vaak lager prijzen, en daardoor dalen hun omzetten. Daarnaast wordt het bewijs geleverd voor de consument dat wachten de moeite waard is. Dit zorgt voor een neerwaartse spiraal.

Komt deflatie veel voor in Nederland?

Nee, deflatie komt niet veel voor in Nederland. Als u op basis van maand inflatie/deflatie gaat kijken, dan was er voor het laatst sprake van een deflatie in juli 2016 met -0.2%. Als je niet kijkt naar individuele maanden maar naar jaren dat is de laatste keer dat er over een heel jaar sprake was van deflatie in 1987.

In 2014, 2015 en 2016 was de gemiddelde inflatie minder dan 1%. Van zo'n situatie was voor het laatst sprake in de periode 1986 t/m 1989. In de afgelopen 2 jaar is er weer een stijging in de inflatie te zien van 1,4% in 2017 en 1,7% in 2018. 

deflatie

Wat past bij u?

Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.

Ontdek het in 10 vragen!   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.