Wat is devaluatie?

Devaluatie is het proces waarbij een monetaire autoriteit beslist om de munt van een land officieel te verlagen ten opzichte van andere munteenheden.

Waarom kiest men voor een devaluatie?

De reden om te kiezen voor een devaluatie kan door verschillende invloeden komen. De meest voorkomende is om de economie te ondersteunen. Door een devaluatie trekt in veel gevallen de export aan wat er voor zorgt dat de werkgelegenheid ook mee stijgt. Daarnaast krimpt de import vaak omdat deze duurder wordt.

Wie beslist over devaluatie?

De beslissing voor de devaluatie van een munteenheid komt vaak vanuit de overheid of een centrale bank. Voor de euro zou is dit niet het geval omdat dit een munteenheid is wat gebruikt wordt in meerdere staten. Een devaluatie zou dan door alle landen die de munt ingevoerd hebben. Ook moet de Europese Centrale Bank (ECB) het plan dan steunen. 

Devaluatie in Nederland

Ja, ook in Nederland is de gulden meerdere keren gedevalueerd. De eerste keer van in 1949 na de oorlog. De reden hiervan was dat de Amerikaanse economie het zwaar had en meer wilde exporteren. Voor Engeland was dit een teken om een devaluatie door te voeren voor de pond. Niet veel later volgde ook Nederland en vele andere Europese landen. Dit zorgde direct voor een groei in de economie en was de start van het herbouwen van de economie. Daarna is er nog een devaluatie geweest in de jaren 70 om de handel met Duitsland op gang te houden.

devaluatie

Wat past bij u?

Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.

Ontdek het in 10 vragen!   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.