ETF's, wat zijn dat?

ETF’s, passieve fondsen en trackers zijn verschillende namen voor hetzelfde product. ETF's zijn beleggingsinstrumenten die een index op de voet volgen. Ze combineren de voordelen van aandelen met die van een beleggingsfonds. Technisch gezien is een ETF een beleggingsfonds waarin alle aandelen van een index zijn opgenomen in een identieke verhouding. Daardoor is een ETF nagenoeg gelijk aan de stand van een index of een fractie daarvan.


"ETF's"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Indexbeleggen.

Een ETF volgt niet slechts één bedrijf van de index, maar de gehele index. Het is dus heel eenvoudig om te beleggen in de 25 grootste bedrijven van Nederland, door middel van een ETF op de AEX. ETF’s zijn verkrijgbaar voor meerdere indices zoals de Dow Jones en Nikkei of indices op het gebied van vastgoed en goud. Beleggen in ETF’s is een relatief veilige manier van beleggen doordat er gespreid belegd wordt.

Wens je te beleggen in ETF’s, dan is Binck Fundcoach het overwegen waard. Binck Fundcoach is speciaal ontworpen om je zo goed en gemakkelijk te laten beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen. Zo krijg je een gedegen ondersteuning en de deskundige service waar BinckBank om bekend staat.

ETF's versus beleggingsfondsen


Een belangrijke reden voor het succes van ETF’s is dat het een goedkoper alternatief is voor beleggingsfondsen. Met name de lage beheerkosten – sommige ETF’s volgen een index al voor 0,15% - maken ETF’s aantrekkelijk. Als je dit vergelijkt met een beleggingsfonds dat al snel op 1,5% zit, dan bespaar je jaarlijks meer dan 1% aan kosten. Daarnaast blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken dat de resultaten van ETF’s gemiddeld genomen aanzienlijk beter zijn dan de resultaten van beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen worden actief beheerd, waarbij de fondsbeheerder de doelstelling heeft beter te presteren dan de benchmark in de vorm van een index. Een meerderheid van de beleggingsfondsen blijven echter achter bij de index die ze moeten verslaan. Je betaalt bij een ETF dus niet alleen lagere beheerkosten, maar je hebt statistisch ook nog een grotere kans dat jouw rendement hoger uitvalt, dan bij een beleggingsfonds met dezelfde index als benchmark.

Waarom beleggen in ETF’s?


ETF’s zijn net als beleggingsfondsen een ideaal beleggingsinstrument om mee te starten als beginnende belegger. Je kan met ETF’s op een laagdrempelige manier aan jouw vermogensgroei werken. ETF’s zijn transparant, kennen lage beheerkosten en een goede spreiding. Als je bijvoorbeeld de iShares MSCI World koopt, beleg je in één transactie in de MSCI World index die bestaat uit meer dan 1600 aandelen van de grootste bedrijven ter wereld. Ook bieden ETF’s de kans om te beleggen in sectoren en thema’s die normaal gesproken onbereikbaar zijn.

Alle beleggingsinstrumenten

Bij BinckBank is het mogelijk om in bijzonder veel beleggingsinstrumenten te beleggen waarbij elk instrument zijn eigen, unieke, kenmerken heeft. Leer nu meer over aandelenbeleggingsfondsen, ETF's, turbo's, opties, futures, obligaties en warrants.

Wat past bij u?


Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.