Wat is Euronext?

Euronext is een beursmaatschappij die is ontstaan in 2000 na een fusie van de beurzen van Parijs (ParisBourse), Brussel (Brussels Exchanges) en Amsterdam (Amsterdam Exchanges).

Geschiedenis van Euronext

Euronext is opgericht in september 2000 als naamloze vennootschap in Amsterdam. Vanaf de start had het direct vestigingen in België, Frankrijk, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. Euronext werd opgericht met als doel de grootste Europese financiële markt te worden. Dit kreeg snel gestalte toen in 2002 de beurs van Lissabon werd toegevoegd naar Euronext. Nog in het zelfde jaar introduceerde ze ook een platform waarop de markten van Lissabon, Parijs, Brussel en Amsterdam werden geïntegreerd. Daarna bleef het langere tijd wat rustiger tot 2006.

euronext

Overname van Euronext door de New York Stock Exchange (NYSE)


In 2006 werd een overnamebod gedaan door de NYSE van ongeveer € 8 miljard. In 2007 werd de deal definitief en werd het NYSE Euronext. Dit bleef zo tot en met 2012.

Euronext zelfstandig verder


In 2013 werd Euronext afgestoten door de nieuwe eigenaren van NYSE Euronext. Als gevolg ging Euronext functioneren als een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf.

Laatste toevoegingen aan Euronext


In 2017 nam Euronext Fastmatch over. Met de overname was een som van € 153 miljoen gemoeid. FastMatch is een valutahandelingsplatform. Ook namen ze voor € 137 miljoen ISE (Irish Stock Exchange) over in 2017. Daarmee was het nog niet klaar want eind 2018 deed Euronext ook nog een bod op NOK voor € 625 miljoen.

Beursindices van Euronext

Euronext zelf heeft meerdere indices. De grootste is de Euronext 100. Hierin zitten, zoals de naam al weggeeft, de 100 grootste fondsen die worden verhandeld op de Euronext. Daarnaast heb je de Next 150. Ook hier spreekt de naam voor zichzelf: in deze index bevinden zich, de na de top 100, de 150 grootste fondsen van de Euronext.

Ook heeft Euronext in de landen waar ze actief zijn eigen indices. Dit zijn in België BEL20, Portugal PSI-20, Frankrijk CAC40 en in Nederland de AEX, AMX en AScX.

Indeling van Large, Mid en Small cap bij Euronext

Euronext heeft voor de indeling van de indices de volgende vuistregels voor fondsen.

  • Large cap € 1 miljard of meer aan marktkapitalisatie
  • Mid cap € 250 miljoen tot € 1 miljard aan marktkapitalisatie
  • Small cap € 250 miljoen of minder aan marktkapitalisatie

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.