Wat is exercisen?

Exercisen is een term die bekend is uit de optiehandel. Het staat voor het uitoefenen van een optierecht. Als je een calloptie uitoefent, dan betekent dit in de praktijk dat je de onderliggende aandelen koopt op de beurs tegen de uitoefenprijs. Bij een putoptie moet de optiebezitter de onderliggende waarde leveren aan de tegenpartij.

Hoe werkt het uitoefenen (exercisen) van opties?

Stel, je hebt een calloptie op Philips met een uitoefenprijs van 15 euro. De optie verloopt op de derde vrijdag van de maand, in dit geval december. De koers van het aandeel Philips bedraagt 20 euro. Op die bewuste vrijdagmiddag (de expiratiedatum) besluit je de optie te sluiten. De intrinsieke waarde van de optie bedraagt 5 euro. Als je de optie verkoopt dan ontvangt je 100 x 5 euro= 500 euro.

Je kan ook besluiten om de optie uit te oefenen. In dat geval ontvang je 100 aandelen Philips voor 15 euro per stuk. Je betaalt hier 100 keer 15 euro = 1500 euro voor. Als je de aandelen op de beurs had gekocht, dan zou dit 2000 euro gekost hebben. Een voordeel van 500 euro. Het uitoefenen van opties word dan ook vooral gedaan vlak voor de uitkering van dividend. De houder van aandelen ontvangt namelijk wel dividend, maar de houder van een optie niet.

Exercisen bij BinckBank.

Bij BinckBank kan je terecht voor elke vorm van optiehandel. Zowel vermogensbeheerders, semiprofessionele handelaren, studentenstudieclubs, beginnende en gevorderde beleggers beleggen bij BinckBank in opties. Soms worden posities afgedekt met putopties of er wordt ingespeeld op koersstijgingen met callopties.

De risico's van handelen in opties

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van BinckBank vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.