Wat houdt expiratie in?

Expiratie heeft te maken met het aflopen van een optiecontract. Een optiecontract loopt altijd af op de vooraf afgesproken expiratiedatum, die is vastgelegd in het contract. De expiratie vindt bij maandopties plaats op de derde vrijdag van de maand (of een dag eerder als de vrijdag geen beursdag is).


"Expiratie"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met u, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Expiratie van Nederlandse opties

Indexopties in Nederland expireren tussen 15.30 en 16.00 uur. De expiratiekoers komt tot stand, doordat er tussen 15.30 en 16.00 uur een gemiddelde wordt genomen van de stand van de AEX op elke hele minuut. De Nederlandse aandelenopties kan men blijven verhandelen tot het sluiten van de markt; dat is om 17.30.

Expiratie van Amerikaanse opties

Ook de Amerikaanse opties expireren op elke derde vrijdag van de maand (tenzij het die vrijdag geen beursdag is). Dit gebeurt voor vrijwel alle Amerikaanse opties bij het sluiten van de beurs om 22.00 uur 's avonds (Nederlandse tijd), met uitzondering van opties op de S&P 500. Deze opties expireren bij de opening van de beurs om 15.30 Nederlandse tijd.

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.