Wat is een future?

Bij een future wordt er een afspraak gemaakt om in de toekomst een onderliggende waarde te verkopen. De prijs van de onderliggende waarde wordt op het moment van vastleggen al bepaald en de onderliggende waarde is vaak een index of valuta. Door het hefboomeffect is het mogelijk om heel snel geld te verdienen, maar ook te verliezen. Je kan zelfs meer verliezen dan jouw oorspronkelijke inleg.

Future long, future short en initial margin.

Er zijn twee soorten futures: de future long en future short. Als je denkt dat de waarde van de onderliggende producten omhooggaat, koop je een future long. Als de waarde dan inderdaad stijgt, dan maak je winst bij elke punt stijging. Daalt de onderliggende waarde, dan maak je verlies bij elke punt daling. Als je wil inspelen op de daling van de onderliggende waarde en daarbij winst wilt maken, dan koop je een future short. Stijgt de onderliggende waarde onverhoopt, dan maak je verlies bij elke punt stijging. Door het hefboomeffect kan je meer verliezen dan de ingelegde waarde. Hierom is het nodig een zogenaamde initial margin aan te leggen; een ‘reservering’ om aan eventuele toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen.

Rekenvoorbeeld

Een bekende Nederlandse future is de FTI. Deze heeft de AEX als onderliggende waarde en een contractgrootte van € 200 per punt. Je koopt er een bij een stand van de AEX van 350. Vervolgens stijgt de AEX naar 355 en je verkoopt deze weer. Je pakt dus 5 punten stijging mee van de AEX. 5 x € 200 betekent een winst van € 1000.

Vervolgens gaat je gelijk een future FTI short kopen bij een stand van de AEX van 355. De AEX stijgt verder naar 365 en je besluit te verkopen. De AEX is 10 punten gestegen, maar met een future short anticipeerde je op een daling. 10 x € 200 betekent een verlies van € 2000. Je ziet het, met futures is het mogelijk om een hoog rendementen te maken, maar ook is het mogelijk om grote verliezen te incasseren.

Risico en margin bij futures.

Je merkt aan bovenstaande rekenvoorbeelden dat je met futures niet alleen heel veel kan verdienen, maar ook zeker kan verliezen. Om een future te kunnen kopen of verkopen moet je daarom een bedrag reserveren – de initial margin - om aan eventuele toekomstige verplichtingen te voldoen als jouw visie niet uitkomt. Deze marginverplichting wordt in mindering gebracht op de bestedingsruimte van jouw beleggingsrekening. Vanwege de hoge risico’s is dit bij sommige contracten een behoorlijk bedrag. Voor de FTI is de initial margin voor het kopen of verkopen van één futurecontract op dit moment € 7900.

Waarom beleggen in futures?

Met futures kan je vanwege het hefboomeffect met een relatief kleine investering een hoog rendement behalen, maar hier staat tegenover dat forse negatieve rendementen ook mogelijk zijn. Futures worden vaak gebruikt om een positie af te dekken. Als je een groot bedrag in dollars aanhoudt, dan kan je jezelf met een future FED bijvoorbeeld indekken tegen een koersdaling van de dollar ten opzichte van de euro. De hoge risico’s en de over het algemeen hoge margin zorgen er wel voor dat ze zeker niet geschikt zijn voor beginnende beleggers. Ook ervaren beleggers moeten zich goed op de hoogte stellen van de werking en risico’s voordat ze in futures gaan beleggen.

Beleggen in futures bij BinckBank

Bij BinckBank kan je op verschillende beurzen in futures beleggen zoals de Amsterdamse beurs NYSE Liffe, de Duitse Eurex en de Amerikaanse CME. Je kan ermee handelen op bekende indices zoals de AEX (FTI), EUROSTOXX 50 (FESX), DAX (FDAX) en de Nasdaq-index (NQ). Wil je direct handelen? Dat is mogelijk bij BinckBank.

Alle beleggingsinstrumenten

Bij BinckBank is het mogelijk om in bijzonder veel beleggingsinstrumenten te beleggen waarbij elk instrument zijn eigen, unieke, kenmerken heeft. Leer nu meer over aandelenbeleggingsfondsen, ETF's, turbo's, opties, futures, obligaties en warrants.

Wat past bij jou?


Ga je zelf aan de slag of geef je het liever uit handen?
Vertel ons iets over jezelf. Dan vertellen wij wat we voor je kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien je zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doe je dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren je om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan je de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.