Wat is beleggen in goud?

Goud is een bijzonder edelmetaal. Geen andere grondstof spreekt zo tot de verbeelding. Al duizenden jaren staat het bekend als bijzonder waardevol. Tegenwoordig wordt goud ook gebruikt in smartphones, vliegtuigen en microchips. Er zijn diverse manieren om te beleggen in goud. Zo kunt u beleggen door fysiek goud te kopen en dat als uw spaarpot te zien.

Fysiek goud aankopen.

Maar via Binck kunt u ook beleggen in goud, zoals door middel van ETF’s, opties, aandelen van goudmijnen en beleggingsfondsen. Overigens is het bij Binck niet mogelijk om in fysiek goud te beleggen. Het aankopen van goudbaren of gouden munten is dan ook niet mogelijk. Hoe werkt beleggen in goud en waar moet u rekening mee houden? De meest voor de hand liggende manier om te beleggen in goud is het aankopen van echt, fysiek goud. Dit kunnen goudbaren zijn, maar ook gouden munten. Hoeveel uw goud waard is hangt af van de goudprijs. In economisch goede tijden is de vraag naar goud over het algemeen lager dan in tijden van oorlog of financiële crises. Hierdoor kan de waarde van het goud fluctueren. Goud is dus niet altijd een veilige en waardevaste belegging. Eén ding staat vast; goud gaat nooit failliet en goud zal nooit zijn waarde geheel verliezen.

Nadelen en risico’s van beleggen in fysiek goud.

Het nadeel van beleggen in fysiek goud is dat uw investering niet direct rente of dividend oplevert. Pas als u het goud voor een hogere prijs verkoopt dan wat u ervoor betaald heeft maakt u winst. Zolang het in uw bezit is, verdient u er niets aan. Daarnaast wordt de waarde bepaald op basis van vraag en aanbod. Stijgt plotseling het aanbod door de vondst van een nieuwe goudmijn, dan daalt de prijs en daarmee de waarde. Stijgt de vraag plotseling door bijvoorbeeld vraag van opkomende landen en economieën, dan stijgt de waarde van uw goud. Helaas valt deze stijging van de waarde in de praktijk vaak mee, de goudprijs is namelijk negatief gecorreleerd aan de dollar. Daalt de dollar ten opzichte van de euro dan daalt de waarde van uw goudbelegging. Deze correlatie is vaak zo sterk als een stijging van de goudprijs vaak geheel teniet kan worden gedaan door de daling van de dollar.

ETF’s en goud

Een andere manier om te beleggen in goud is door het aankopen van een ETF. U koopt dan niet een stukje fysiek goud, maar u koopt een derivaat die zijn waarde ontleent aan de waarde van goud (de goud-future, ook wel de spotprijs genoemd). De ETF volgt de goudprijs. Stijgt de index dan maakt u winst, daalt de index (de prijs van goud daalt) dan maakt u verlies. Overigens dient u ook rekening te houden met de correlatie van de goudprijs met de Amerikaanse dollar. Beleggen in ETF's is relatief eenvoudig en hiermee kan het een geschikt product zijn voor als u een beginnende belegger bent. Wilt u meer weten of ETF's? Bekijk dan onze uitgebreide informatiepagina. Open nu een rekening en laat u inspireren.

Hefboomproduct met goud als onderliggende waarde

Naast beleggen in goud door middel van ETF's kunt u ook in goud beleggen via hefboomproducten met een onderliggende waarde zoals via turbo’s of opties. Ook dit kan via Binck. Let op! Voordat u met turbo’s gaat beleggen in goud, lees eerst de informatie over beleggen in turbo’s. Wij raden u aan om alleen met turbo’s te beleggen als u een ervaren belegger bent en op de hoogte bent van de werking en risico’s.

Aandelen van goudmijnen

Er zijn op dit moment geen aandelen die exact de prijs van het goud volgen, maar aandelen van goudmijnen zijn wél beschikbaar. Deze aandelen worden voornamelijk verhandeld op de beurzen van Toronto, New York en Londen. Beleggers waarderen deze aandelen vooral vanwege de hefboomwerking.

Bent u geïnteresseerd in beleggen in goud?
Open dan snel uw rekening en laat u inspireren.


Meer beleggingstermen     Ja, ik wil ook beleggen bij Binck

De informatie in dit ABC is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat Binck alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Binck niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.