Beleggen in goud

Goud is een bijzonder edelmetaal. Geen andere grondstof spreekt zo tot de verbeelding. Al duizenden jaren staat het bekend als bijzonder waardevol. Tegenwoordig wordt goud ook gebruikt in smartphones, vliegtuigen en microchips. Er zijn diverse manieren om te beleggen in goud. Zo kan je beleggen door fysiek goud te kopen en dat als jouw spaarpot te zien.

Fysiek goud aankopen.

Maar via BinckBank kan je ook beleggen in goud, zoals door middel van ETF’s, opties, aandelen van goudmijnen en beleggingsfondsen. Overigens is het bij BinckBank niet mogelijk om in fysiek goud te beleggen. Het aankopen van goudbaren of gouden munten is dan ook niet mogelijk. Hoe werkt beleggen in goud en waar moet je rekening mee houden? De meest voor de hand liggende manier om te beleggen in goud is het aankopen van echt, fysiek goud. Dit kunnen goudbaren zijn, maar ook gouden munten. Hoeveel jouw goud waard is hangt af van de goudprijs. In economisch goede tijden is de vraag naar goud over het algemeen lager dan in tijden van oorlog of financiële crises. Hierdoor kan de waarde van het goud fluctueren. Goud is dus niet altijd een veilige en waardevaste belegging. Eén ding staat vast; goud gaat nooit failliet en goud zal nooit zijn waarde geheel verliezen.

goud

"Goud"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

ETF’s en goud

Een andere manier om te beleggen in goud is door het aankopen van een ETF. Je koopt dan niet een stukje fysiek goud, maar je koopt een derivaat die zijn waarde ontleent aan de waarde van goud (de goud-future, ook wel de spotprijs genoemd). De ETF volgt de goudprijs. Stijgt de index dan maak je winst, daalt de index (de prijs van goud daalt) dan maak je verlies. Overigens dien je ook rekening te houden met de correlatie van de goudprijs met de Amerikaanse dollar. Beleggen in ETF's is relatief eenvoudig en hiermee kan het een geschikt product zijn voor een beginnende belegger. Wil je meer weten over ETF's? Bekijk dan onze uitgebreide informatiepagina.  

Hefboomproduct met goud als onderliggende waarde

Naast beleggen in goud door middel van ETF's kun je ook in goud beleggen via hefboomproducten met een onderliggende waarde zoals via turbo’s of opties. Ook dit kan via BinckBank. Let op! Voordat je met turbo’s gaat beleggen in goud, lees eerst de informatie over beleggen in turbo’s. Wij raden je aan om alleen met turbo’s te beleggen als je een ervaren belegger bent en op de hoogte bent van de werking en risico’s.

Nadelen en risico’s van beleggen in fysiek goud.

Het nadeel van beleggen in fysiek goud is dat jouw investering niet direct rente of dividend oplevert. Pas als je het goud voor een hogere prijs verkoopt dan wat je ervoor betaald hebt maak je winst. Zolang het in jouw bezit is, verdien je er niets aan. Daarnaast wordt de waarde bepaald op basis van vraag en aanbod. Stijgt plotseling het aanbod door de vondst van een nieuwe goudmijn, dan daalt de prijs en daarmee de waarde. Stijgt de vraag plotseling door bijvoorbeeld vraag van opkomende landen en economieën, dan stijgt de waarde van jouw goud. Helaas valt deze stijging van de waarde in de praktijk vaak mee, de goudprijs is namelijk negatief gecorreleerd aan de dollar. Daalt de dollar ten opzichte van de euro dan daalt de waarde van jouw goudbelegging. Deze correlatie is vaak zo sterk als een stijging van de goudprijs vaak geheel teniet kan worden gedaan door de daling van de dollar.

Aandelen van goudmijnen

Er zijn op dit moment geen aandelen die exact de prijs van het goud volgen, maar aandelen van goudmijnen zijn wél beschikbaar. Deze aandelen worden voornamelijk verhandeld op de beurzen van Toronto, New York en Londen. Beleggers waarderen deze aandelen vooral vanwege de hefboomwerking.

Wat past bij u?


Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.