Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen.
63% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in turbo’s bij BinckBank. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat betekent hefboomwerking?

Hefboomwerking is het verschijnsel dat de winst of verlies van een afgeleid product zoals een optie, turbo of future in procenten groter is dan de procentuele beweging in de onderliggende waarde. Een turbo met een hefboom van 5 zal 5% in waarde veranderen als de onderliggende waarde met 1% beweegt.


"Hefboomwerking"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag, vandaar deze video. Kijk en lees gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Hefboomwerking

Het verschil tussen de huidige koers van de onderliggende waarde en het stop-loss-niveau van de turbo zegt iets over de hefboom. De hefboom is groter naarmate de koers van de onderliggende waarde en het stop-loss-niveau dichter bij elkaar liggen. Doordat de turbo dicht bij het beëindigingsniveau is gekomen, is de hefboom ook groter. U neemt dus meer risico in de hoop op een groter rendement. Bij een stop-loss-niveau dat verder afligt van de op dat moment geldende koers, is het risico en dus het potentiële rendement lager. De verhouding tussen de koers van de onderliggende waarde en de koers van de turbo wordt de hefboom genoemd.

Hefboomformule

De formule voor een hefboom wordt als volgt berekend:

Koers onderliggende waarde / (Koers onderliggende waarde - Financieringskoers).

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.