Wat betekent intrinsieke waarde?

De intrinsieke waarde is het verschil tussen de prijs van de onderliggende waarde en de uitoefenprijs van een optie. Anders gezegd, het is de waarde die een optie zou hebben als deze direct uitgeoefend zou worden.

Waarvoor gebruik je de intrinsieke waarde?

De intrinsieke waarde wordt als onderdeel van een fundamentele analyse vaker gebruikt. De intrinsieke waarde geeft je inzicht in de financiële resultaten van een bepaalde periode. Natuurlijk moet je bij een fundamentele analyse ook rekening houden met de toekomst. Hierdoor kan je niet stellen dat een bepaalde intrinsieke waarde goed of slecht is.


"Intrinsieke waarde"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Intrinsieke waarde van een bedrijf.


De intrinsieke waarde van een bedrijf kan je zelf berekenen maar vaak zal dit ook worden vermeld in de resultaten. Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht de cijfers ieder jaar te publiceren. Door hier naar te kijken weet je als belegger hoe een bedrijf ervoor staat en wat de risico’s bij een bedrijf zijn. Dit is namelijk niet voor ieder bedrijf op de beurs hetzelfde. Maar hoe bereken je de intrinsieke waarde als het niet staat aangegeven? Vrij simpel. Je begint met de huidige waarde (activa) op te zoeken van alle bezittingen van een bedrijf. Hier haal je alle schulden die het bedrijf heeft vanaf. Dit is alles. De uitkomst is de intrinsieke waarde. De gegevens voor de berekening vind je in veel gevallen terug in de jaarcijfers van een bedrijf.

Voorbeeld berekening van de intrinsieke waarde


Stel bedrijf ABC heeft € 900 miljoen aan totale activa en € 700 miljoen in schulden. Dan is hun intrinsieke waarde op dit moment € 900 miljoen – € 700 miljoen = € 200 miljoen.

Hoe gebruik je de intrinsieke waarde als belegger?


Als je de intrinsieke waarde van een bedrijf weet of hebt berekend kan je ook de intrinsieke waarde van het aandeel berekenen. Hiermee krijg je bijvoorbeeld inzicht in de mogelijk winstuitkering ofwel dividend aan het einde van het jaar. Hoe werkt dit? Als een aandeel op de beurs wordt verhandeld voor € 10,- maar de intrinsieke waarde van het aandeel is maar € 2,50 dan is de kans op een hoog rendement wat kleiner. Waarschijnlijk zal men in dit bedrijf investeren voor de koersstijging en de toekomst.

Hoe bereken je de intrinsieke waarde per aandeel?


Stel je weet de intrinsieke waarde van het bedrijf. Bij bedrijf ABC, uit het eerder genoemde voorbeeld, is de intrinsieke waarde € 200 miljoen. Dan kan je deze delen door het totaal aantal uitstaande aandelen. Stel dat bedrijf ABC 60 miljoen aandelen heeft uitstaan en dus een intrinsieke waarde heeft van € 200 miljoen dan is de berekening als volgt: 200/60 = 3,33 per aandeel. Dit houdt dan in dat bedrijf ABC een intrinsieke waarde per aandeel heeft van € 3,33.

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.