Wat betekent ISIN?

ISIN staat voor International Security IdentificatioN code. Deze internationaal erkende code wordt aan elk effect toegekend.

Hoe is de ISIN code opgebouwd?

De ISIN code is qua structuur vastgelegd in ISO-6166. Hierdoor zijn ze allemaal op de zelfde manier opgesteld om verwarring te voorkomen. De ISIN code bestaat uit 3 verschillende onderdelen: de landcode, de NSIN en het controlecijfer.

Landcode


Het eerste deel van de ISIN code bevat 2 letters. Deze geven aan in welk land het effect of aandeel wordt uitgegeven. Als voorbeeld nemen we de ISIN code van het aandeel KPN. Bij KPN is de ISIN code: NL0000009082 het gaat bij het eerste deel dus om NL. Dit geeft aan dat het aandeel KPN is uitgegeven in Nederland. Voor België zou hier bijvoorbeeld BE staan.

NSIN


NSIN staat voor National Securities identification Number. Het gaat hierbij om de positie 3 t/m 11 van de ISIN code. Deze worden opgesteld per land en in ieder land is er een andere controle partij. In het voorbeeld van KPN gaat het om het volgende deel van ISIN code: NL0000009082.

Controlecijfer


Het controlecijfer is het laatste onderdeel van de ISIN code. In het voorbeeld is dat NL0000009082. Het controlecijfer is gebaseerd op de op 'modulus 10 double-add-double'. Deze methode berekend de gehele code zonder het controlenummer. Dit werkt dus als een extra check.


"ISIN"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.