Wat betekent jaarruimte?

Jaarruimte is het bedrag dat je zelf, belastingvrij, extra kan inleggen voor jouw pensioen. Dit is voor iedereen anders. Hieronder gaan we er verder op in.


"Jaarruimte"

Uitgelegd door Ronald Veerman, financieel expert bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Hoe ontstaat jaarruimte?

Door de overheid is een bedrag vastgesteld dat je kan inleggen voor je pensioen waarover je geen belasting betaald. Afhankelijk van je situatie word er mogelijk pensioen opgebouwd door je werkgever of via je eigen bedrijf. In veel gevallen is dit niet de maximale pensioensopbouw die je van de overheid mag doen. De ruimte die er tussen het al ingelegde geld en de grens van de overheid zit noemen we de jaarruimte.

Waarom krijg je belastingvoordeel?

Als je jouw jaarruimte opvult betaal je over dit bedrag geen belasting en over de volledige waarde betaal je ook geen vermogensbelasting. De reden hiervoor is dat wanneer het bedrag wordt uitgekeerd als pensioen je er dan inkomstenbelasting over gaat betalen. Daardoor is het nu vrijgesteld van belastingen.

Hoeveel jaarruimte heb ik?

Dit is voor iedereen anders. De belastingdienst heeft hiervoor een berekeningstool ontwikkeld die je kan gebruiken. Hiervoor heb je wel de volgende gegevens nodig: belastingaangifte, inkomensgegevens en vrijwillige pensioenpremies.

Gerelateerde begrippen

Bij BinckBank maken we u graag wijzer. Bekijk daarom ook deze begrippen om nog meer over uw pensioen te weten te komen: AOW, AOW-leeftijd, DeeltijdpensioenJaarruimte, LijfrentePensioengat, ReserveringsruimteRevisierente en Waardeoverdracht.

Wat past bij u?


Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Open een rekening   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.