Wat is een lijfrente?

Een lijfrente is een manier om pensioen of aanvullend pensioen op te bouwen. Dit doet u door een eenmalige storting van een bepaald bedrag of via een periodieke bijdrage. Als u de AOW-leeftijd heeft bereikt, wordt het opgebouwde vermogen omgezet in een maandelijkse uitkering.

Waarom een lijfrente?

Extra pensioen en het voordeel van een lijfrente is dat deze niet wordt gezien als vermogen. Hierdoor betaalt u over dit vermogen geen vermogensbelasting. Ook kunt u afhankelijk van het al opgebouwde pensioen nog een voordeel krijgen in Box1 bij de inkomstenbelasting.


"Lijfrente"

Uitgelegd door Ronald Veerman, financieel expert bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag, vandaar deze video. Kijk en lees gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Afkoop lijfrente

Het is mogelijk de lijfrente af te kopen. Echter is het afhankelijk van het bedrag wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Is het bedrag minder van € 4.351,- dan kan het belastingvrij worden afgekocht. Is het bedrag hoger zal er revisierente moeten worden betaald aan de belastingdienst. Wilt u weten hoeveel revisierente u moet betalen? Gebruik de tool van de belastingdienst.

Lijfrente & inkomstenbelasting

Voor de lijfrente is een maximaal bedrag ingesteld wat u jaarlijks mag opbouwen en geen inkomstenbelasting over betaalt. De inkomstenbelasting betaalt u pas op het moment dat u de uitkering ontvangt. Echter als u het bedrag eerder wil opnemen betaalt u op dat moment direct de inkomstenbelasting. Hierdoor is het tussentijds opnemen vaak oninteressant aangezien dan vaak het maximale percentage van 52% geldt.

Gerelateerde begrippen

Bij BinckBank maken we u graag wijzer. Bekijk daarom ook deze begrippen om nog meer over uw pensioen te weten te komen: AOW, AOW-leeftijd, DeeltijdpensioenJaarruimte, LijfrentePensioengat, ReserveringsruimteRevisierente en Waardeoverdracht.

Wat past bij u?


Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Open een rekening   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.