Nettopensioen, wat is dat?

De nettopensioenregeling stelt dat een werkgever geen pensioenopbouw meer voorziet bij een pensioengevend salaris van meer dan € 107.593 in 2019.

Wat houdt de nettopensioenregeling voor mij in?

Dat is afhankelijk van jouw pensioengevend salaris. Als het pensioengevend salaris hoger is dan de € 107.593 die nu (2019) geldt, dan zal je zelf moeten zorgen voor een aanvulling op jouw pensioen. Dit kan door het berekenen van je jaarruimte of als je het over een langere periode wilt weten: de reserveringsruimte. Dit bedrag kan je zelf in je pensioen investeren. Hierbij krijg je een belastingvoordeel in Box 3. Natuurlijk is dit bedrag voor iedereen anders; zo ook voor jou.

Nettopensioen voordelen


De voordelen van het nettopensioen zitten voornamelijk in belastingvoordelen die je ontvangt. Zo hoef je over het nettopensioen geen vermogensrendementsheffing te betalen. Ook ben je vrijgesteld van inkomstenbelasting over het ingelegde bedrag. Daarnaast is de uitkering van het nettopensioen ook vrijgesteld van loonheffing tijdens het uitkeren.

Nettopensioen nadelen


De nadelen zijn dat je niet over het bedrag kan beschikken in de tijd tot je pensioen. Wil je dit wel dan betaal je revisierente en inkomstenbelasting over het volledige bedrag. Houd er rekening mee dat het geld echt vast staat.

Gerelateerde begrippen

Bij BinckBank maken we u graag wijzer. Bekijk daarom ook deze begrippen om nog meer over uw pensioen te weten te komen: AOW, AOW-leeftijd, DeeltijdpensioenJaarruimte, LijfrentePensioengat, ReserveringsruimteRevisierente en Waardeoverdracht.

Wat past bij u?


Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Open een rekening   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.