Opties, wat zijn dat?

Als je gaat beleggen in opties dan koop je het recht om in de toekomst een onderliggende waarde af te nemen of te leveren. Je kan dit vergelijken met de situatie als je een huis koopt, je kan dan ook een optie op het huis nemen. Je spreekt dan af om het huis op een bepaalde datum tegen een van tevoren bepaald bedrag te kopen. Bij het beleggen gaat het om een onderliggende waarde zoals valuta, grondstoffen of aandelen. Bij opties is er sprake van een contractgrootte; koop je een optie met een aandeel als onderliggende waarde, bijvoorbeeld Heineken, dan gaat het om 100 aandelen. Opties werken met een zogenaamd hefboomeffect waardoor je met een kleine investering een groot rendement kan behalen. Hier staat tegenover dat jouw investering ook sneller in waarde kan afnemen. Je kan bij gekochte opties zelfs jouw gehele inleg kwijtraken.

Waarom beleggen in opties?

Met opties kan je vanwege het hefboomeffect met een relatief kleine investering een hoog rendement behalen. Daardoor is ook het risico om uw inleg te verliezen groter dan wanneer u 'gewoon' zou beleggen in hetzelfde aandeel.

Maar opties zijn veelzijdig. U kunt ze niet alleen gebruiken om extra rendement te behalen op uw aandelen, maar juist ook op een defensieve manier om de risico’s in uw portefeuille af te dekken. 

Let wel op: voordat u in opties belegt, dient u goed bekend te zijn met de werking en risico's. Zo is het maximale verlies bij een long call en long put de geïnvesteerde premie. Bij een short call is het verlies onbeperkt en bij een short put is het maximale verlies het verschil tussen de uitoefenprijs en de ontvangen optieprijs (premie).

De risico's van handelen in opties

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van BinckBank vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Wat zijn callopties en putopties?

Er zijn twee soorten opties; callopties en putopties.

Bij een calloptie koop je het recht om de onderliggende waarde gedurende een bepaalde tijd voor een bepaald bedrag te kopen. Voor dit recht betaal je een premie die wordt uitgedrukt in de beurskoers van het optiecontract. De onderliggende waarde van een contract bestaat meestal uit 100 aandelen (indexopties of valutaopties kennen weer een andere contractgrootte). Met de aanschaf van een calloptie speculeer je op een stijging van de onderliggende waarde. Hoe meer deze in waarde toeneemt, hoe meer de waarde van jouw optiecontract toeneemt.

Een optiecontract loopt altijd af op de expiratiedatum, deze is vastgelegd in het contract. De expiratie vindt bij maandopties plaats op de derde vrijdag van de maand (of een dag eerder als de vrijdag geen beursdag is). Als je bijvoorbeeld één contract C ING DEC 2014 6 koopt, heb je het recht om 100 aandelen ING tot en met de derde vrijdag van december 2014 voor 6 euro per aandeel aan te schaffen. Bij een putoptie is het precies andersom en heb je het recht om de onderliggende waarde gedurende een bepaalde tijd voor een bepaald bedrag te verkopen. Met een putoptie hoop je juist op een daling van de onderliggende waarde. Jouw winst is dat je de onderliggende waarde op een bepaald moment voor een hogere prijs aan iemand kan verkopen dan de beurskoers. Als je een call- of putoptie koopt, kan je nooit meer verliezen dan jouw inleg.

Callopties en putopties schrijven

Als je een optie schrijft ga je een plicht aan om de onderliggende waarde aan iemand te verkopen (geschreven calloptie) of te kopen (geschreven putoptie). Daarmee ben je de tegenpartij van de koper van een call- of putoptie. Voor het aangaan van de plicht om de onderliggende waarde te leveren of af te nemen, ontvangt je een premie. Het schrijven van opties is over het algemeen een stuk risicovoller dan het kopen van opties aangezien je meer dan jouw inleg kan verliezen (behalve als je de geschreven opties afdekt in een optiestrategie). Veel aandeelhouders schrijven callopties op hun aandelen om extra rendement te behalen op hun portefeuille. Voor een ongedekte geschreven optiepositie moet je een bedrag reserveren om aan eventuele toekomstige verplichtingen te voldoen. Deze zogenaamde marginverplichting wordt in mindering gebracht op de bestedingsruimte van jouw beleggingsrekening.

Rekenvoorbeeld calloptie Philips

De beurskoers van het aandeel Philips noteert op een bepaald moment 19 euro. Met de aanschaf van één calloptie C PHI MAR 2014 20 koop je het recht om 100 aandelen Philips over drie maanden voor 20 euro af te nemen. Voor dit recht betaal je in dit voorbeeld een premie van 1,50. Deze premie moet je vermenigvuldigen met 100 aangezien elk contract gelijk staat aan 100 aandelen Philips. Als je één contract aanschaft, is jouw investering dus gelijk aan 150 euro.

Als de beurskoers van het aandeel Philips vervolgens stijgt naar 24 euro, dan kan je jouw recht uitoefenen en de aandelen kopen voor 20 euro. Tegelijkertijd kan je ze voor een hogere prijs van 24 euro op de beurs verkopen. Jouw koerswinst is gelijk aan 24 min de beurskoers van 20 euro is 4 euro. Aangezien je ook 1,50 hebt betaald voor de optie verdien je dus 4-1,50 = 2,50 euro. Omdat je bij opties altijd de premie vermenigvuldigt met de contractgrootte, is jouw totale winst gelijk aan 250 euro. Dit wordt ook wel het hefboomeffect genoemd van opties. Want met dezelfde investering had je nog niet eens 8 aandelen Philips kunnen kopen en was jouw rendement dus een stuk lager geweest.

Beleggen in opties bij BinckBank

Bij BinckBank kan je op verschillende beurzen in opties beleggen zoals de Amsterdamse beurs Euronext Derivatives, de Duitse Eurex en de Amerikaanse optiebeurzen. Je kan handelen in opties op bekende aandelen zoals Aegon, Ahold en Apple en indices zoals de AEX- DAX en Nasdaq-index. Wil je een optie kopen? Dat is heel eenvoudig bij BinckBank. Open een rekening, doe een overboeking en je kan gelijk aan de slag. Opties zijn een van de meest veelzijdige instrumenten die je via een beurs kan verhandelen. Je kan er extra rendement mee behalen of speculeren op een koersdaling of –stijging. Maar veel beleggers bij BinckBank gebruiken opties om hun portefeuille te beschermen tegen koersdalingen. Je kan beleggen in alle opties van de belangrijkste bedrijven.

Alle beleggingsinstrumenten

Bij BinckBank is het mogelijk om in bijzonder veel beleggingsinstrumenten te beleggen waarbij elk instrument zijn eigen, unieke, kenmerken heeft. Leer nu meer over aandelenbeleggingsfondsen, ETF's, turbo's, opties, futures, obligaties en warrants.

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.