Wat is een penny stock?

Een penny stock is een aandeel dat maar enkele centen waard is. Vaak gaat het om aandelen van kleine, risicovolle bedrijven.

Wanneer is een aandeel een penny stock?

Officieel stelt de SEC (Securities and Exchange Commission) dat het om een penny stock gaat als een aandeel qua waarde minder dan € 5,- noteert. Dit is vaak niet wat beleggers bedoelen met een penny stock. Vaak spreken beleggers van een penny stock als een aandeel minder dan € 1,- noteert. Er zijn namelijk wel degelijk grote bedrijven die hun zaken op orde hebben maar mogelijk een waarde hebben onder de € 5,-


"Penny Stock"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Waarom hebben penny stocks een slecht imago?

Penny stocks hebben een wat slecht imago. Dit komt mede door het "pump-and-dump-scenario". Dit is een manier van oplichting, waarbij mensen een grote partij aan penny stocks kopen en vervolgens proberen het aandeel te promoten. Veelal met valse informatie en misleidende advertenties die veel rendement beloven. Zodra het aandeel stijgt en mensen in de mooie praatjes trappen, worden de aandelen verkocht met een goede marge. Deze manier van handel is niet toegestaan, maar heeft wel plaats gevonden in het verleden.

Wat zijn de risico's van penny stocks?

De kans op hoog rendement is vaak aantrekkelijk maar vergeet niet dat rendement altijd samen gaat met risico. Bij een hoog rendement hoort een hoog risico. Dit geldt ook voor penny stocks.

  • De liquiditeit van penny stocks is vaak slecht
  • Verkopen van penny stocks is vaak moeilijk
  • Geen volledige of betrouwbare bedrijfsinformatie
  • Geen tot weinig toezicht omdat ze vaak niet van de reguliere markten worden verhandeld.

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.