Wat is een pensioengat?

Een pensioengat heeft u als u niet genoeg ontvangt om van te leven als u met pensioen gaat. Vaak wordt dit gekoppeld aan een ondergrens van 70% van het laatstverdiende salaris. Echter is dit iets te kort door de bocht. Wel klopt het dat een volledig pensioen neerkomt op 70% van het laatstverdiende salaris.

Wanneer heeft u een pensioengat?

In Nederland spreekt men van een pensioengat als u minder dan 70% van uw laatst verdiende salaris ontvangt. Echter wil dit niet direct zeggen dat u niet kan rondkomen. Een pensioengat kan op meerdere manieren ontstaan. Hieronder zijn een aantal oorzaken voor het ontstaan van zo'n gat opgesomd.


"Pensioengat"

Uitgelegd door Ronald Veerman, financieel expert bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Verhoging van de AOW-leeftijd

Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan uw pensioendatum waardoor een pensioengat kan oplopen.

Langere tijd parttime werken

Door een langere tijd parttime te werken bouwt u over een lager salaris, pensioen op. Hierdoor kan een pensioengat ontstaan.

Sabbatical of onbetaald verlof

Door een sabbatical of onbetaald verlof te nemen bouwt u voor een bepaalde periode ook geen pensioen op.

Lange tijd in het buitenland gewerkt

Als u voor een langere tijd in het buitenland woont en werkt verliest u recht op uw AOW waardoor een pensioengat dreigt.

Veel verschillende werkgevers

Door veel te wisselen van baan wordt uw pensioen verspreid over verschillende pensioenfondsen. Daardoor kan een pensioengat ontstaan. Daarnaast krijgt u mogelijk niet overal eenzelfde pensioen.

Salaris van meer dan € 103.000 per jaar

Vanaf 2015 is de nettopensioenregeling ingetreden waardoor de opbouw is gemaximaliseerd. Voor 2019 is dat € 107.593 per jaar.

Hoe voorkomt u een pensioengat?

Afhankelijk van het pensioengat, is er de mogelijkheid uw pensioen aan te vullen. Dit kan op verschillende manieren. Een manier is via de lijfrenterekening. Dit is bijvoorbeeld een rekening bij Binck Pensioen. Heeft u geen pensioengat of fiscale ruimte over dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een van de laten beleggen producten van Binck zoals Forward of Comfort

Gerelateerde begrippen

Bij BinckBank maken we u graag wijzer. Bekijk daarom ook deze begrippen om nog meer over uw pensioen te weten te komen: AOW, AOW-leeftijd, DeeltijdpensioenJaarruimte, LijfrentePensioengat, ReserveringsruimteRevisierente en Waardeoverdracht.

Wat past bij u?


Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Open een rekening   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.