Periodiek beleggen,
hoe werkt dat?

Heb je maandelijks een bedrag over en wil je dit beleggen? Dan is periodiek beleggen een optie. Je kiest zelf wat je kan missen en door deze regelmatige manier van instappen, is jouw portefeuille minder gevoelig voor koersschommelingen. Periodiek beleggen is vooral geschikt voor lange termijn beleggen. En het grootste voordeel: je betaalt geen transactiekosten. Zo bouw je sneller een mooi bedrag op en zonder instapkosten is je uiteindelijke rendement ook hoger.

Waarom periodiek beleggen?

Er zijn verschillende voordelen aan periodiek beleggen. Natuurlijk is het afhankelijk van jouw doel of je wens. Maar door periodiek beleggen te gebruiken hebt je een aantal voordelen als belegger: laagdrempelig starten, spreiding door lange termijn, minder afhankelijk van de markt, rust door periodiek inleggen en flexibiliteit. We leggen ze hieronder een voor een uit!


"Periodiek beleggen"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Gespreid instappen

Door elke maand een bedrag te investeren koop je voor een vast bedrag het gewenste beleggingsfonds of ETF. Als de koers relatief laag is koop je relatief veel stukken en als de koers hoog is koop je relatief weinig stukken. Het voordeel hiervan is dat je hierdoor over een langere termijn een gemiddelde prijs voor je stukken betaalt (het zogenaamde dollar-cost-averaging).

Rust aan je hoofd. Je hoeft beursorders niet meer te timen

Door periodiek te beleggen, hoef je ook niet langer iedere dag naar de markten te kijken om een geschikt investeringsmoment te kiezen. Het enige dat nog nodig is: het prikken van een vast moment en een bedrag om te investeren in beleggingsfondsen. De rest gaat vanzelf.

Gunstig voor lange termijn-belegger

Periodiek beleggen is bij uitstek geschikt voor langetermijn-beleggers, die zo stap voor stap een positie willen opbouwen. Omdat je voor een langere termijn investeert, ben je minder afhankelijk van beursschommelingen en kan een langere beleggingshorizon op termijn in je voordeel werken.

Meerdere periodieke orders

Uiteraard kunt je ook je periodieke orders gebruiken om je portefeuille en de opbouw daarvan op basis van eigen voorkeuren te spreiden. Bijvoorbeeld door maandelijks 200 euro in techfondsen te investeren, 100 euro in Azië en 200 euro in Nederland.

De voordelen in het kort

  • Maandelijks instappen zonder transactiekosten
  • Gespreid instappen, meer rust en minder volatiliteit
  • Elke maand netjes je vermogen laten groeien

Wat past bij u?


Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.