Wat is de Relative Strength Index ?

De Relative Strength Index (RSI) is een indicator die het marktsentiment voor een aandeel of index meet en die helpt om te bepalen wanneer een koers in een zijwaartse markt zijn top of bodem heeft bereikt. De RSI werd in 1978 ontwikkeld door J. Welles Wilder en is een populair middel onder technisch analisten.


"Relative Strength Index"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

RSI berekenen

Het marktsentiment wordt aangegeven met behulp van een getal tussen 0 en 100 en wordt berekend over een periode van veertien dagen. De formule die hierbij wordt gebruikt is als volgt:

Relative Strength Index = 100 - 100 / (1 + RS)

In deze formule staat RS voor de gemiddelde winst van opwaartse perioden tijdens de veertien dagen gedeeld door het gemiddelde verlies van dalingsperioden gedurende de veertien dagen.

De uitkomst kan als volgt geïnterpreteerd worden: RSI-waarden van 70 of hoger wijzen erop dat een aandeel of index overgewaardeerd wordt en er daarom binnenkort een corrigerende daling in prijs zou kunnen vinden, dan is de top bereikt. Technische analisten gebruiken hiervoor de term 'overbought' (te veel gekocht). 
Een RSI-score van 30 of lager wordt gewoonlijk geïnterpreteerd als een indicatie van een ondergewaardeerde toestand die een trendverandering of een correctieprijsomkering naar de bovenkant signaleert. In dit geval is de bodem bereikt.

Nadelen RSI

De Relative Strength index, is net als andere vormen van technische analyse, een middel om aan de hand van historische koersen het toekomstige koersverloop te voorspellen.

Echter bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst en moet er altijd een weloverwogen beslissing gemaakt worden voordat besloten wordt dat de RSI wordt gevolgd. Het kan namelijk zijn dat de top en bodem wordt doorbroken.

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.