Wat betekent reserveringsruimte?

De reserveringsruimte is de niet benutte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar en kan zorgen voor een pensioengat.

Reserveringsruimte benutten

De overheid wil dat iedere Nederland een goed pensioen heeft en zorgt ervoor dat u over de jaarruimte geen belasting hoeft te betalen. Dit is ook het geval voor de reserveringsruimte. Alleen gaat dit over een langere periode, namelijk de laatste zeven jaar. Hierdoor heeft u ook de mogelijkheid een pensioengat, dat is ontstaan in die periode, nog tijdig op te vullen. De reserveringsruimte kunt u benutten door een lijfrenterekening te gebruiken. Via deze manier kunt u het bedrag dat u nodig heeft om een eventueel pensioengat opvullen. 

Hoeveel reserveringsruimte heb ik?

Dat is voor iedereen anders. Dit hangt af van uw inkomsten in de afgelopen jaren en de pensioenopbouw die daarbij hoort. De ruimte is te berekenen via een tool van de belastingdienst. Voor de berekening van uw jaarruimte heeft u de volgende gegevens nodig: belastingaangifte, inkomensgegevens en vrijwillige pensioenpremies. Voor de reserveringsruimte heeft u deze gegevens nodig van de afgelopen zeven jaar.


"Reserveringsruimte"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag, vandaar deze video. Kijk en lees gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Zit er een maximum aan de reserveringsruimte?

Ja, er is een maximum. U kunt niet oneindig gebruik maken van de reserveringsruimte. Voor iedereen onder de 56 geldt een maximum bedrag van van € 7.167,- in 2018 en voor mensen van 56 en ouder gaat het om een maximum van € 14.152,-. Hierdoor kan het zijn dat uw reserveringsruimte groter is dan het maximale bedrag. Het is mogelijk ieder jaar uw jaarruimte te controleren en de ruimte hierin te benutten.

Gerelateerde begrippen

Bij BinckBank maken we u graag wijzer. Bekijk daarom ook deze begrippen om nog meer over uw pensioen te weten te komen: AOW, AOW-leeftijd, DeeltijdpensioenJaarruimte, LijfrentePensioengat, ReserveringsruimteRevisierente en Waardeoverdracht.

Wat past bij u?


Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Open een rekening   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.