Wat is revisierente?

Revisierente is een heffing van de belastingdienst die moet worden voldaan als een lijfrente eerder wordt opgenomen. De revisierente bedraagt 20% van de bruto waarde en word betaald als compensatie voor het ontvangen belastingvoordeel.

Waarom betaal je revisierente?

Revisierente moet worden betaald als een lijfrenterekening eerder wordt beëindigd dan de einddatum. Dit omdat er een belastingvoordeel is toegekend tijdens het gebruik van de lijfrenterekening. Er zijn wel uitzonderingen: zo geldt dit in 2018 alleen voor lijfrente die meer als € 4.351,- bedraagt.

Wanneer betaal je revisierente?

Je betaalt in 2018 revisierente bij een lijfrente van meer dan € 4.351,- . Het is afhankelijk van de bank waar je de lijfrente rekening hebt hoe dit in zijn werk gaat. Het kan zijn dat je zelf een aanslag krijgt van de belastingdienst maar het is ook mogelijk dat de bank waarbij je de lijfrente beëindigd dit voor je doet. Bereken hier wat de totale kosten voor jou zijn.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Op het moment dat een lijfrente rekening eerder wordt beëindigd zal er over het bedrag inkomstenbelasting moeten worden betaald. Afhankelijk van jouw inkomen zit dit ergens tussen 33% tot maximaal 52%. Dit is naast de 20% revisierente die moet worden betaald.

Gerelateerde begrippen

Bij BinckBank staan we voor duidelijkheid. Bekijk daarom ook deze begrippen om nog meer over je pensioen te weten te komen: AOW, AOW-leeftijd, DeeltijdpensioenJaarruimte, LijfrentePensioengat, ReserveringsruimteRevisierente en Waardeoverdracht.

Wat past bij jou?


Ga je zelf aan de slag of geef je het liever uit handen?
Vertel ons iets over jezelf. Dan vertellen wij wat we voor je kunnen doen.


Open een rekening   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien je zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doe je dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren je om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan je de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.