Wat is short gaan?

Short gaan is beursjargon. In beurstermen betekent short gaan dat je als belegger anticipeert op een daling. Je verkoopt aandelen die niet in jouw bezit zijn om deze later terug te kopen tegen een lagere prijs.

Inspelen op een daling, short gaan

De beurs veranderd iedere dag en de meeste beleggers investeren op de groei van een markt of een aandeel. Dat klinkt natuurlijk heel logisch maar het is ook mogelijk te profiteren van een daling van de beurs of aandeel. Als je dit doet noemt men het ‘short gaan’. Dit kan bijvoorbeeld op een aandeel. Hieronder leggen we uit hoe dit precies werkt.


"Short gaan"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

De werking van Short gaan

Je verkoopt aandelen die je niet bezit om in te spelen op een daling van de waarde. Hoe kan men aandelen verkopen die men niet bezit? Dit kan doordat men ze leent van een bank of tussenpersoon. Om het duidelijk te maken een voorbeeld.

Voorbeeld:

Stel je denkt dat aandeel ABC wat nu op € 50,- staat gaat dalen. Dan kan je dus ‘ short gaan ’ door de aandelen te lenen en direct te verkopen voor de huidige waarde van € 50,-. Stel na 2 weken staat het aandeel ABC op een waarde van € 42,- dan koop je ze weer. Het verschil is dan dus 8 euro en deze winst is voor jou. Wel wil de gene waarvan je het aandeel ABC leent een vergoeding dus hiervoor betaal je nog een vergoeding van bijvoorbeeld € 2,-. Dan blijft je winst staan op € 6,-. Op deze manier kan je dus inspelen op een daling van een aandeel door ‘short te gaan’.

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.