Wat is een spaarplan?

Een spaarplan is een planmatige opzet om te kijken naar je spaargeld. Door gebruik te maken van een spaarplan krijg je goed inzicht in de mogelijkheden van sparen en hoeveel je kan en wil sparen. Om je op de goede weg te helpen hieronder een korte uitleg over de belangrijkste onderdelen voor een spaarplan.

Hoe sta ik ervoor?

Begin met het maken van een overzicht van je huidige inkomsten, uitgave en spaargeld. Hiermee creëer je overzicht en weet je wat je kan gaan sparen of waarin je kan snijden om meer te kunnen sparen. Het Nibud geeft aan dat het wenselijk is om ongeveer 10% van je maandelijkse bruto-inkomsten te sparen.

Wat is mijn spaardoel?

Waar wil je voor sparen? Is het als extra buffer voor als de droger of de auto kapotgaat of wil je sparen met een doel zoals een verre reis of verbouwing? Als je dit duidelijk maakt weet je waarvoor je spaart, dat maakt het een stuk makkelijker! 

Spaarplan opstellen

Als je een goed overzicht hebt en weet waarvoor je wil sparen, kan je een spaarplan maken. Stel, je wil over 5 jaar een nieuwe auto kopen en hebt hiervoor € 20.000 nodig. Dan zal je per maand ongeveer € 330,00 moet gaan sparen. Omdat je weet, dat je 5 jaar de tijd hebt, is het verstandig om te kijken naar verschillende deposito spaarrekeningen. Door je geld 1, 2 of 4 jaar vast te zetten krijg je vaak een hogere rente. Nu moet je alleen nog starten! Succes.

Wat past bij u?

Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.

Ontdek het in 10 vragen!   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.