Wat is een spread?

Een spread is het verschil tussen de bied- en de laatprijs.

Hoe ontstaat de spread?

De spread ontstaat door de vraag en aanbod op de markt. Stel een aandeel staat op € 10,- dan wil je die liever kopen voor € 9,98 in plaatst van € 10. Echter wil degene die het aandeel verkoopt er natuurlijk liever iets meer voor hebben. Hierdoor kiest de verkoper ervoor zijn aandeel aan te bieden voor € 10,02. Hierdoor krijg je een verschil in de bied- en laatprijs. Dit noemen we bij beleggen de spread.


"De Spread"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Wat zijn de belangrijkste factoren de spread?


Er zijn verschillende elementen van invloed op de spread. De belangrijkste is natuurlijk marktwerking. Wil niemand zijn aandelen verkopen dan de prijs van het aandeel maar ook de laatprijs aanzienlijk stijgen. Wil iedereen verkopen kan het ook zo zijn dat de laatprijs onder de biedprijs komt. Vraag en aanbod is hierin de belangrijkste factor. De spread kan ook groter worden als er in verhouding minder aandelen zijn. Zeker als je een grotere positie hebt kan dit invloed hebben.

Rekening houden met de spread


Ja je moet altijd rekening houden met de spread. Maar het is afhankelijk van je doel of het effect groot of klein zal zijn. Stel je koopt de aandelen voor de lange termijn en gaat ervan uit dat je ze de aankomende jaren behoudt is een spread van een paar cent niet van grote invloed op je rendement. Echter als je gaat day traden dan is dit een ander verhaal. Dan zijn alle kleine beetje van belang en dus ook de spread bij een aandeel.

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.