Wat is een straddle?

Een straddle is een combinatieorder waarbij een call optie en een put optie met dezelfde afloopmaand en uitoefenprijs gelijktijdig worden gekocht of geschreven (verkocht). Wel loop je als schrijver van een straddle een risico: bij een sterke stijging of een sterke daling van koersen kan het verlies oplopen tot een bedrag dat niet meer wordt gecompenseerd door de ontvangen premie.

Short Straddle

Verwacht je weinig beweging in de onderliggende waarde van een aandeel? Dan kan je daarop inspelen met een short straddle. Dit kan je doen door het schrijven van zowel een call als put optie. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manier. Stel een aandeel noteert op dit moment € 79,72 en je verwacht geen grote bewegingen. Je verkoopt de call voor 80 en je verkoopt de put voor 80. Hiermee ga je twee verplichtingen aan: een plicht om te moeten leveren op € 80 (de geschreven call) en de plicht om af te nemen op € 80 (de geschreven put). Je verkoopt de call 80 voor € 4,24 en je verkoopt voor € 5,20 de put 80. Per saldo ontvang je dus € 9,44 voor het aangaan van deze verplichtingen. Zolang de koers tussen de € 70,56 en € 89,44 blijft maak je een winst op de short straddle in dit voorbeeld.

Let op: jouw maximale risico is vooraf niet bekend en dat maakt deze strategie alleen geschikt voor beleggers die exact weten wat ze doen.

short straddle

"Straddle"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

long straddle

Long Straddle

Verwacht je grote beweging in de onderliggende waarde van een aandeel? Dan kan je daarop inspelen met een long straddle. Dit kan je doen door het kopen van zowel een call als put optie. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manier. Stel een aandeel noteert op dit moment € 79,92 en je verwacht een grote bewegingen. Je koopt de call en put 80 voor € 4.34 en € 5,35. Per saldo investeer je dus € 9,69 in het recht om te mogen kopen op € 80 en om te verkopen op € 80. Dit betekent dat het aandeel minimaal moet stijgen tot € 89,69 of moet dalen tot € 70,31 op afloopdatum. Want vanaf € 89,69 is op de afloopdatum het recht om te mogen kopen op € 80 pas € 9,69 waard. En daarbij is de 80 put op € 70,31 pas € 9,69 waard op afloopdatum. Dit betekent dus een hele forse beweging om de long straddle winstgevend te krijgen.

Wat past bij jou?

Ga je zelf aan de slag of geef je het liever uit handen?
Vertel ons iets over jezelf. Dan vertellen wij wat we voor je kunnen doen.

Ontdek het in 10 vragen!   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.