Wat is een straddle?

Een straddle is een combinatieorder waarbij een call optie en een put optie met dezelfde afloopmaand en uitoefenprijs gelijktijdig worden gekocht of geschreven (verkocht). Wel loopt de schrijver van een straddle een risico: bij een sterke stijging of een sterke daling van koersen kan het verlies oplopen tot een bedrag dat niet meer wordt gecompenseerd door de ontvangen premie.

Short Straddle

Verwacht u weinig beweging in de onderliggende waarde van een aandeel? Dan kunt u hierrop inspelen met een short straddle. Dit kan met het schrijven van zowel een call als put optie. Bijvoorbeeld op de volgende manier. Stel, een aandeel noteert op dit moment € 79,72 en u verwacht geen grote bewegingen. U verkoopt de call voor 80 en u verkoopt de put voor 80. Hiermee gaat u twee verplichtingen aan: een plicht om te moeten leveren op € 80 (de geschreven call) en de plicht om af te nemen op € 80 (de geschreven put). U verkoopt de call 80 voor € 4,24 en u verkoopt voor € 5,20 de put 80. Per saldo ontvangt u dus € 9,44 voor het aangaan van deze verplichtingen. Zolang de koers tussen de € 70,56 en € 89,44 blijft maakt u een winst op de short straddle in dit voorbeeld.

Let op: uw maximale risico is vooraf niet bekend en dat maakt deze strategie alleen geschikt voor beleggers die exact weten wat ze doen.

short straddle

"Straddle"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met u, vandaar deze video. Kijk en lees gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

long straddle

Long Straddle

Verwacht u grote beweging in de onderliggende waarde van een aandeel? Dan kunt u hierop inspelen met een long straddle. Dit doet u door het kopen van zowel een call als put optie. Bijvoorbeeld op de volgende manier. Stel, een aandeel noteert op dit moment € 79,92 en u verwacht een grote bewegingen. U koopt de call en put 80 voor € 4.34 en € 5,35. Per saldo investeert u dus € 9,69 in het recht om te mogen kopen op € 80 en om te verkopen op € 80. Dit betekent dat het aandeel minimaal moet stijgen tot € 89,69 of moet dalen tot € 70,31 op de afloopdatum. Want vanaf € 89,69 is op de afloopdatum het recht om te mogen kopen op € 80 pas € 9,69 waard. En daarbij is de 80 put op € 70,31 pas € 9,69 waard op afloopdatum. Dit betekent dus een hele forse beweging om de long straddle winstgevend te krijgen.

Wat past bij u?

Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.

Ontdek het in 10 vragen!   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.