Wat is een strangle?

Een strangle is een combinatieorder waarbij een call optie en een put optie met dezelfde afloopmaand maar verschillende uitoefenprijzen worden gekocht of geschreven. Een strangle lijkt op een straddle maar omdat de uitoefenprijzen verder uit elkaar liggen, zijn de opbrengsten voor de schrijver en de kosten voor de koper van een strangle beperkt.

Short Strangle

Verwacht je weinig beweging in de onderliggende waarde van een aandeel? Dan kan je daarop inspelen met een short strangle. Dit kan je doen door het schrijven van zowel een call als put optie. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manier. Stel een aandeel noteert op dit moment € 79,74 en je verwacht geen grote bewegingen. Je verkoopt de call voor 90 en je verkoopt de put voor 70. Hiermee ga je twee verplichtingen aan: een plicht om te moeten leveren op € 90 (de geschreven call) en de plicht om af te nemen op € 70 (de geschreven put). Je verkoopt de call 90 voor € 1,10 en je verkoopt voor € 1,69 de put 70. Per saldo ontvang je dus € 2,69 voor het aangaan van deze verplichtingen. Zolang de koers tussen de € 67,21 en € 92,79 blijft maak je een winst op de short strangle in dit voorbeeld.

Let op: jouw maximale risico is vooraf niet bekend en dat maakt deze strategie alleen geschikt voor beleggers die exact weten wat ze doen.

short strangle

"Strangle"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

long strangle

Long Strangle

Verwacht je grote beweging in de onderliggende waarde van een aandeel? Dan kan je daarop inspelen met een long strangle. Dit kan je doen door het kopen van zowel een call als put optie. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manier. Stel een aandeel noteert op dit moment € 50,70 en je verwacht een grote bewegingen. Je koopt de call 55 voor € 1,64 en je betaalt € 2,27 voor de put. Per saldo investeer je dus € 3,91 in het recht om te mogen kopen op € 55 en om te verkopen op € 45. Dit betekent dat het aandeel minimaal moet stijgen tot € 58,91 of moet dalen tot € 41,09 op afloopdatum. Want vanaf € 58,91 is op de afloopdatum het recht om te mogen kopen op € 55 pas € 3,91 waard. En daarbij is de 45 put op € 41,09 pas € 3,91 waard op afloopdatum. Dit betekent dus een hele forse beweging om de long strangle winstgevend te krijgen.

Wat past bij u?

Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.

Ontdek het in 10 vragen!   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.