Wat is technische analyse?

Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische koersen om zo het toekomstige koersverloop te voorspellen. Bij BinckBank kunt u een duidelijke kijk op de steun en weerstand van aandelen en indices krijgen. Daarnaast is het mogelijk om via een technische analyse een trendverwachting op korte, middellange en lange termijn op te stellen.

Zie ook fundamentele analyse.


"Technische analyse"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met u, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Waarom technische analyse?

Technische analyse geeft antwoord op de vraag: ‘Wanneer moet ik kopen?’. Eén van de uitgangspunten van een technisch analist is dat alle informatie in de koers is verwerkt, ook alle fundamentele factoren. De koers is simpelweg het resultaat van vraag en aanbod. Een technisch analist is dus niet geïnteresseerd in een stijging van de winst van een bedrijf of een renteverlaging door de Europese Centrale Bank. Het enige wat voor een technisch analist telt, is de koers.

Door naar koersgrafieken te kijken of door berekeningen los te laten op historische koersen, probeert een technisch analist het waarschijnlijke koersverloop in kaart te brengen.

Visueel vs. statistisch


Kijken naar grafieken wordt visuele technische analyse genoemd (eerste stroming). Het rekenen met koersen wordt statistische technische analyse genoemd (tweede stroming).

De eerste stroming is subjectief, het verschilt namelijk per belegger wat hij of zij in een grafiek ziet.

De tweede is objectief: elke belegger die een statistische berekening toepast, krijgt dezelfde uitkomst. Naast het uitgangspunt dat alle informatie in de koers is verwerkt, kent technische analyse nog twee basisprincipes. Ten eerste: koersen bewegen in trends, en ten tweede: de geschiedenis herhaalt zich. Vaak hebben beleggers namelijk de neiging om in vergelijkbare situaties hetzelfde te reageren. Hier kunt u als belegger heel goed op inspelen. Want als u de trend eerder herkent dan uw medebelegger, dan kunt u geld verdienen.

'The trend is your friend'


Voor wat betreft trends zijn er drie te onderscheiden: een stijgende, een dalende en een zijwaartse trend. Met dat de geschiedenis zich herhaalt, wordt bedoeld dat beleggers vergelijkbare situaties van koerspatronen herkennen en telkens op dezelfde manier reageren. Zo ontstaan terugkerende patronen. Herkennen van deze patronen kan veel rendement opleveren.

Een korte termijnbelegger die gebruikmaakt van technische analyse kan als criterium hanteren: ‘kopen bij een uitbraak door de weerstand’ of 'verkopen indien de koers door het 25-daags gemiddelde zakt’. Alleen op deze momenten komt de belegger in actie. De koop- en verkoopcriteria van zowel een korte- als lange termijnbelegger bepalen dus niet alleen de transactiemomenten, maar geven ook duidelijkheid en rust.

Technische analyse helpt dus bij het bepalen van het moment om in actie te komen.

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.