Wat is een ticker?

Een ticker is een reeks letters en/of cijfers waarmee een effect kan worden geïdentificeerd.

Hoe werkt een ticker symbol?

Een ticker symbol wordt aangevraagd door een bedrijf als dit bedrijf naar de beurs gaat. De ticker symbols werken als een identificatie. Een ticker symbol is dus net zoiets als de ISIN alleen dan per bedrijf en niet per effect. Afhankelijk van de index waarop een bedrijf staat genoteerd hebben ze een ticker. Deze kunnen verschillen in lengte van slechts één letter tot meerdere letters. Zo heeft bijvoorbeeld AT&T op de NYSE als ticker symbol alleen een T.


"Ticker"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met u, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Waarom een ticker symbol en niet een ISIN?


Een ticker symbol is voornamelijk iets van vroeger. Hiermee konden namelijk alle aandelen worden vermeld zonder al te veel ruimte in te nemen. Dit gebeurde in de ticker tape in de krant. Hiervoor is/was een ISIN niet de makkelijkste manier. Deze zijn namelijk aanzienlijk langer en geven vaak niet een directe link met het aandeel. Dit doet een ticker wel.

Unieke ticker symbols


Er zijn natuurlijk door de jaren heen verschillende bedrijven die hun ticker zo toepasselijk mogelijk hebben laten aansluiten bij hun bedrijfsactiviteiten. Sommige, zoals die van KPN (ticker symbol KPN), zijn gewoon simpel. Uniek is bijvoorbeeld Ferrari (ticker symbol: RACE). Zo zijn er nog meer leuke en interessante ticker symbols die je tegen komt tijdens het beleggen.

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.