Waar staat Triple A voor?

Triple A (AAA) is een kwalificatie om de kredietwaardigheid van een bedrijf of land aan te geven. De kwalificatie Triple A (AAA) wil zeggen dat de kredietwaardigheid van een bedrijf of land maximaal is.

Welke beoordelingen zijn er en wie geeft ze?

Er zijn veel verschillende niveaus waarvan de hoogste de Triple A of AAA is wat afloopt tot een D. De beoordelingen worden in de meeste gevallen uitgegeven door de gezaghebbende kredietbeoordelaars Moody’s en Standard & Poor’s. De aanvraag van een rating voor een bedrijf moet door hen zelf worden gedaan. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de betaling van de beoordeling. Voor landen geldt dit niet. Zij worden altijd beoordeeld en beoordelingen kunnen ook tussentijds worden aangepast. De beoordeling van Nederland is momenteel Triple A.


"Triple A"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Waarvoor worden de beoordelingen gebruikt?


De beoordeling geeft aan wat je als belegger kan verwachten m.b.t. risico en rendement. Een bedrijf of land met een hoge beoordeling zoals Triple A heeft een lager risico dan een bedrijf of land met een D status. Het rendement aan de andere kan zal bij een instantie met een D status waarschijnlijk hoger zijn dan bij een Triple A status. Natuurlijk bieden deze cijfers geen zekerheid en gaat het ook wel eens mis met bedrijven of landen die een Triple A status hebben.

Status verandering van Nederland


In 2013 werd de status van Triple A door Standard & Poor’s aangepast naar AA+. Andere instanties zoals Moody’s deden dit niet. Hierdoor is het soms ook moeilijk of onduidelijk waarop precies wordt beoordeeld. In 2015 werd de beoordeling van Nederland weer opgeschroefd naar een Triple A status door Standard & Poor’s .

Wat past bij u?

Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.

Ontdek het in 10 vragen!   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.