Wat is een turbo?

Turbo’s zijn veelgebruikte producten om in te beleggen. RBS, ING, Commerzbank en Citigroup zijn uitgevers van turbo’s. Sommige uitgevers geven hun turbo’s een andere naam zoals Sprinters en Speeders. Met dit product kunt u met een hefboomeffect beleggen in een onderliggende waarde zoals aandelen, indices, valuta en obligaties. Met turbo’s kunt u nooit meer kwijtraken dan uw oorspronkelijke inleg. Bij een product als futures kan dit wel.

Turbo long en turbo short

U kunt met twee verschillende producten beleggen; een turbo long of turbo short. Denkt u dat de onderliggende waarde gaat stijgen, dan kiest u een turbo long. Wilt u inspelen op een daling van de onderliggende waarde dan kiest u een turbo short. Heeft u een turbo long en stijgt de onderliggende waarde, dan profiteert u extra van de stijging. Daalt de onderliggende waarde dan verliest u ook sneller uw geld. Doordat turbo’s werken met een ‘stoploss’ bent zowel u als belegger, als de uitgevende partij beschermd. Turbo’s zijn risicovolle instrumenten die niet voor elke belegger geschikt zijn.

Beleggen in turbo's

Turbo’s zijn uitgegroeid tot een van de meest populaire beleggingsproducten van Nederland. Met een turbo belegt u versneld, met een hefboom, in aandelen, indices, grondstoffen, valuta en obligaties. Om extra te profiteren van een stijging van een onderliggende waarde koopt u een turbo long. Om extra te profiteren van een waarde daling, koopt u een turbo short.

REKENVOORBEELD TURBO LONG

We kijken naar de turbo long 21,50 op het aandeel Royal Dutch Shell. De onderliggende waarde van het aandeel is € 25. Het financieringsniveau van de bank is € 20, de turbo long kost u dus (25-20) € 5. De hefboom is 25/(25-20)= 5.

Het aandeel Royal Dutch Shell stijgt met ruim 10% naar €27,50. Wat doet dit met de prijs van de turbo? Deze is nu (27,50-20) €7,50 waard. Dit betekent een waardestijging van 50%. Het aandeel Royal Dutch Shell kan uiteraard ook dalen, stel het daalt met 14% en raakt daarmee het Stoploss-niveau van €21,50.

Wat doet dit met uw investering in de turbo? Deze is nu (21,50-20) €1,50 waard, een verlies van 70%.

REKENVOORBEELD TURBO SHORT

We kijken naar de turbo short 28 op het aandeel Royal Dutch Shell. De onderliggende waarde van het aandeel is € 25. Het financieringsniveau van de bank is € 30, de turbo short kost u dus (30-25) € 5. De hefboom is 25/30-25= 5.

Het aandeel Royal Dutch Shell daalt met 10% naar €22,50. Wat doet dit met de prijs van de turbo? Deze is nu (30-2250) €7,50 waard. Dit betekent een waardestijging van 50%. Het aandeel Royal Dutch Shell kan uiteraard ook stijgen, stel het stijgt met 10% tot €27,50.

Wat doet dit met uw investering in de turbo? Deze is nu (30-27,50) €2,50 waard, een verlies van 50%.

Overige beleggingsinstrumenten

Bij Binck is het mogelijk om in bijzonder veel beleggingsinstrumenten te beleggen waarbij elk instrument zijn eigen kenmerken heeft. Leer daarom nu meer over aandelenbeleggingsfondsen, ETF's, opties, futures, obligaties en warrants.

Meer dan 210.000 klanten gingen je voor.
Kies ook voor BinckBank.


Ja, ik wil ook beleggen bij BinckBank

De informatie in dit ABC is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat Binck alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Binck niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.