Wat is een valutarisico?

Valutarisico is het risico dat een belegger loopt op het moment dat er wordt geïnvesteerd in een andere valuta. Voor Nederland is dat dus alles buiten de euro.

Wanneer loopt u valutarisico?

Zodra u aandelen koopt in een vreemde valuta, dan heeft u te maken met valutarisico. Dit komt omdat u het geld moet omwisselen naar een andere valuta en die kan in de periode van uw belegging meer of minder waard worden. Dit zorgt voor een extra risico. Natuurlijk zijn de risico’s hierbij zeer afhankelijk van de valuta zelf. De Canadese dollar is vrij sterk, de Zimbabwaanse dollar wat minder. 

Direct valutarisico


Er bestaan twee soorten valutarisico. De eerste soort is het directe valutarisico. Hierbij koop je direct een aandeel in een andere valuta waardoor je valutarisico loopt. Stel je wilt voor € 1.000 aandelen Apple kopen. Eerst zet je de € 900 euro om in bijvoorbeeld $ 1.000. Dan koop je voor dit volledige bedrag de aandelen van Apple. Na 1 jaar wil je de aandelen verkopen en de waarde van de aandelen is gestegen met 10%. Je krijg dus nu $ 1.100. Echter is de euro in verhouding tot de dollar gestegen. Hierdoor krijg je voor de $ 1.100 maar € 945 euro. Dit heeft direct impact op je gemaakte rendement. Jouw rendement is hiermee namelijk van 10% terug gezakt naar 5% omdat de waarde van de dollar is gedaald. Dit noemt men direct valutarisico.

Indirect valutarisico


Naast direct valutarisico heb je ook indirect valutarisico. Dit komt bijvoorbeeld voor als je handelt in een aandelenfonds of ETF die is genoteerd in euro’s maar handelt in andere valuta. Hierbij wordt namelijk in de waarde van het fonds of de ETF het valutarisico meegenomen. Er zijn fondsen die ervoor kiezen om dit valutarisico maandelijks af te dekken. Het afdekken van deze risico's wordt hedging genoemd.

Moet ik dan nooit in andere valuta beleggen?


Dat mag u zelf beslissen. Wel is er door Morningstar onderzoek gedaan of het beter is om het risico af te dekken of niet. Zij concluderen dat het over de lange termijn maar een kleine impact heeft. Waar de kosten voor het afdekken van het risico nagenoeg gelijk aan zijn. Wel kan het flinke impact hebben. Toen de euro in 2017 sterk stond hadden veel vermogensbeheerders in Europa daardoor mindere resultaten dan hun collega’s in Amerika.

Wat past bij u?

Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.

Ontdek het in 10 vragen!   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.