Beleggen in fondsen?

Een beleggingsfonds is te vergelijken met een mandje van verschillende aandelen of andere beleggingsinstrumenten waar u als belegger in participeert. Een beleggingsfonds is over het algemeen een eenvoudige belegging. Door te beleggen in een beleggingsfonds kunt u een spreiding van uw beleggingsportefeuille bereiken die anders slechts met een aanzienlijk groter vermogen te bereiken valt. Met behulp van een beleggingsfonds heeft u tevens de mogelijkheid om in financiële instrumenten te beleggen die voor de particuliere beleggers doorgaans niet beschikbaar zijn. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat fondsen erg populair zijn onder beleggers.

Open een rekening

Soorten beleggingsfondsen


Er zijn grofweg drie soorten beleggingsfondsen. Te weten: aandelenfondsen, obligatiefondsen en mixfondsen. Aandelenfondsen concentreren zich vaak op een bepaalde regio, sector of beleggingsthema.

Aandelenfondsen

Deze beleggingsfondsen beleggen in aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Dit kunnen bedrijven uit Nederland, Europa, Amerika of elders zijn. Aandelenfondsen kunnen in elk denkbare sector beleggen, bijvoorbeeld gezondheidszorg, opkomende economieën of technologie. Zo belegt het ING Dutch Fund alleen in Nederlandse aandelen, het Fidelity Global Technology Fund in technologiefondsen en het ASN Milieu en Waterfonds in fondsen die zich bezighouden met duurzame energie en waterbehandeling. Het bekende OBAM fonds van BNP Paribas zoekt wereldwijd naar ondernemingen die zij kansrijk achten.

Obligatiefondsen

Deze fondsen beleggen in obligaties van overheden, semi-overheden of bedrijven. Vaak zijn de risico’s van deze fondsen erg beperkt omdat overheden zelden hun verplichtingen niet na kunnen komen. Maar ook hier geldt dat er altijd risico’s zijn. Voor een grotendeel voorspelbaar rendement zijn obligatiefondsen erg geschikt. De obligatiefondsen concentreren zich meestal op staatsobligaties, bedrijfsobligaties of een mix daarvan. Een van de bekendste obligatiefondsen is het Total Return fonds van Pimco, het grootste beleggingsfonds ter wereld.

Mixfondsen

Natuurlijk bestaan er ook fondsen die een combinatie aamdelen en obligaties in zich hebben. Deze beleggingsfondsen worden aangeduid als 'mixfonds'.

Het kenmerk hiervan is dat de risico's meer zijn gespreid doordat in verschillende soorten beleggingsfondsen wordt belegd. In een mixfonds kunnen zowel aandelen, obligaties, vastgoed als valuta zitten.

Open end en
closed-end fondsen.

Ook kunnen beleggingsfondsen worden onderverdeeld in open- end en in closed-end fondsen. De meeste fondsen zijn open-end, dat betekent dat als er nieuw geld in het fonds stroomt, de beheerder het mandje met aandelen mag uitbreiden. Open end wil zeggen dat de beheerder verplicht is om de stukken op verzoek van de deelnemer in te kopen of terug te kopen. Open-end fondsen noteren daarom altijd rond hun intrinsieke waarde (=waarde aandelenmandje/aantal beleggingsfondsaandelen). Bij een closed-end fonds staat het aantal aandelen vast. De prijs wordt bepaald door de vraag en aanbod in het fonds. Veruit de meeste beleggingsfondsen zijn van het type open-end.

Waarom beleggen in beleggingsfondsen?

Beleggingsfondsen zijn net als ETF’s een ideaal beleggingsinstrument om mee te starten als beginnende belegger, mits u kiest voor een beleggingsfonds met een laag risicoprofiel.

U kunt met beleggingsfondsen op een laagdrempelige manier aan uw vermogensgroei werken. Beleggingsfondsen bieden een goede spreiding, de expertise van fondsbeheerders, maar ook de kans om te beleggen in sectoren en thema’s die normaal gesproken onbereikbaar zijn.

Wat past bij u?


Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie over beleggingsproducten is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat Binck alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Binck niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.