Wat is een ETF?

ETF’s, passieve fondsen en trackers zijn verschillende namen voor hetzelfde product. Een ETF is over het algemeen een eenvoudige en begrijpelijke belegging. U koopt met een ETF een stukje van een index, bijvoorbeeld de AEX, AMX of een wereldaandelenindex. Beleggen in ETF's wordt daarom ook wel indexbeleggen genoemd. Stijgt de AEX, dan wordt uw ETF meer waard. Daalt de AEX, dan wordt uw ETF minder waard. ETF's zijn transparant, bieden een goede spreiding en hebben lage beheerkosten. Mede door deze eenvoud worden ze steeds populairder. Uiteraard kunt u bij Binck ook in ETF's beleggen.

Open een rekening

ETF’s versus beleggingsfondsen.

Een belangrijke reden voor het succes van ETF’s is dat het een goedkoper alternatief is voor beleggingsfondsen. Met name de lage beheerkosten – sommige ETF’s volgen een index al voor 0,15% - maken ETF’s aantrekkelijk. Als u dit vergelijkt met een beleggingsfonds dat al snel op 1,5% zit, dan bespaart u jaarlijks meer dan 1% aan kosten. Daarnaast blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken dat de resultaten van ETF’s gemiddeld genomen aanzienlijk beter zijn dan de resultaten van beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen worden actief beheerd, waarbij de fondsbeheerder de doelstelling heeft beter te presteren dan de benchmark in de vorm van een index. Een meerderheid van de beleggingsfondsen blijven echter achter bij de index die ze moeten verslaan. U betaalt bij een ETF dus niet alleen lagere beheerkosten, maar u heeft statistisch ook nog een grotere kans dat uw rendement hoger uitvalt, dan bij een beleggingsfonds met dezelfde index als benchmark.

Waarom beleggen
in ETF’s?

ETF’s zijn net als beleggingsfondsen een ideaal beleggingsinstrument om mee te starten als beginnende belegger. U kunt met ETF’s op een laagdrempelige manier aan uw vermogensgroei werken. ETF’s zijn transparant, kennen lage beheerkosten en een goede spreiding. Als u bijvoorbeeld de iShares MSCI World koopt, belegt u in één transactie in de MSCI World index die bestaat uit meer dan 1600 aandelen van de grootste bedrijven ter wereld. Ook bieden ETF’s de kans om te beleggen in sectoren en thema’s die normaal gesproken onbereikbaar zijn.

Wat past bij u?


Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie over beleggingsproducten is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat Binck alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Binck niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.