Wat is een future?

Een future is een overeenkomst om in de toekomst een onderliggende waarde te verhandelen tegen een prijs die nu overeengekomen is. De onderliggende waarde is meestal een index, grondstof of valuta. Vanwege het hefboomeffect kunt u een hoog rendement behalen, maar u kunt ook meer dan uw inleg verliezen. Vanwege het hoge risico zijn futures niet geschikt voor beginnende beleggers.

Open een rekening

t/m 31 december
€ 200transactie­­tegoed*

Open nu een Zelf Beleggen rekening en ontvang € 200 transactietegoed

*Lees de actievoorwaarden

Future long en short.

De werking van een future is relatief eenvoudig. Als u denkt dat de onderliggende waarde gaat stijgen, dan koopt u een future long. U maakt vervolgens winst bij elke punt stijging en verlies bij elke punt daling van de index. Bij een verkoop (future short) maakt u juist winst bij een daling en verlies bij een stijging van de onderliggende waarde. Hoeveel winst of verlies u maakt per punt stijging of daling is afhankelijk van de contractgrootte.

Rekenvoorbeeld

Een bekende Nederlandse future is de FTI. Deze heeft de AEX als onderliggende waarde en een contractgrootte van EUR 200 per punt. U koopt er een bij een stand van de AEX van 350. Vervolgens stijgt de AEX naar 355 en verkoopt u deze weer. U pakt dus 5 punten stijging mee van de AEX. 5 x EUR 200 betekent een winst van EUR 1000.

Vervolgens gaat u gelijk een future FTI short kopen bij een stand van de AEX van 355. De AEX stijgt verder naar 365 en u besluit te verkopen. De AEX is 10 punten gestegen, maar met een future short anticipeerde u op een daling. 10 x EUR 200 betekent een verlies van EUR 2000. U ziet het, met futures is het mogelijk om een hoog rendementen te maken, maar ook is het mogelijk om grote verliezen te incasseren.

Risico en margin
bij futures.

U merkt aan bovenstaande rekenvoorbeelden dat u met futures niet alleen heel veel kan verdienen, maar ook zeker kan verliezen. Om een future te kunnen kopen of verkopen moet u daarom een bedrag reserveren – de initial margin - om aan eventuele toekomstige verplichtingen te voldoen als uw visie niet uitkomt. Deze marginverplichting wordt in mindering gebracht op de bestedingsruimte van uw beleggingsrekening. Vanwege de hoge risico’s is dit bij sommige contracten een behoorlijk bedrag.

Waarom beleggen
in futures?

Met futures kunt u vanwege het hefboomeffect met een relatief kleine investering een hoog rendement behalen, maar hier staat tegenover dat forse negatieve rendementen ook mogelijk zijn. Futures worden vaak gebruikt om een positie af te dekken. Als u een groot bedrag in dollars aanhoudt, dan kunt u zich met een future FED bijvoorbeeld indekken tegen een koersdaling van de dollar ten opzichte van de euro. De hoge risico’s en de over het algemeen hoge margin zorgen er wel voor dat ze zeker niet geschikt zijn voor beginnende beleggers. Ook ervaren beleggers moeten zich goed op de hoogte stellen van de werking en risico’s voordat ze in futures gaan beleggen. Meer informatie over de kenmerken en risico’s leest u in de handleiding in het document center op binck.nl.

Beleggen in futures bij BinckBank


Bij BinckBank kunt u op verschillende beurzen in futures beleggen zoals de Amsterdamse beurs NYSE Liffe, de Duitse Eurex en de Amerikaanse CME. U kunt ermee handelen op bekende indices zoals de AEX (FTI), EUROSTOXX 50 (FESX), DAX (FDAX) en de Nasdaq-index (NQ). Wilt direct handelen? Dat is mogelijk bij BinckBank. Vraag meer informatie aan en open uw gratis rekening.

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie over beleggingsproducten is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat Binck alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Binck niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.