Hoe begint u met zelf beleggen?

 DOOR HANS OUDSHOORN 

Alle begin is moeilijk. Dat geldt ook voor beginnen met beleggen. Dit kan best eng zijn. Het gaat tenslotte om geld. Uw geld. Maar als u goed oplet, uw huiswerk doet, uw risico beperkt en de grootste valkuilen vermijdt, dan ziet u dat het erg meevalt.

 1. Bepaal uw beleggingsdoel

  Wat is uw doel? Hoeveel rendement wilt u behalen? En hoeveel verlies kunt u uzelf veroorloven? Belangrijke beleggingsvragen. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat uw doel helder is. Dit inzicht heeft u nodig om te bepalen hoe u gaat beleggen en hoeveel risico u wenst te lopen. U kan deze vragen beantwoorden door het maken van een beleggingsplan.

 2. Bepaal uw beleggingshorizon

  Uw beleggingshorizon is één van de elementen bij het bepalen van uw beleggingsaanpak. Deze beleggingshorizon ziet er voor iedere belegger anders uit. Kort gezegd, is uw beleggingshorizon de periode dat u het belegbare vermogen niet direct nodig heeft. Het klinkt als een cliché. Maar het is waar: de waarde van uw beleggingen kan sterk fluctueren. 

  Vooral bij risicovollere beleggingen als opties en hefboomproducten geldt dat er jaren van 25% rendement afgewisseld kunnen worden met jaren dat de waarde met hetzelfde percentage afneemt. Heeft u geen kennis van- en ervaring met deze risicovolle instrumenten, dan raden wij u af om hierin te beleggen. U bepaalt zelf hoeveel risico u wenst te nemen. Sommige beleggers hebben helemaal geen beleggingshorizon; ze zien een kans in de markt en proberen hier een goed rendement mee te behalen. Als u dit planmatig aanpakt, spreken we over traden. 

 3. Uw gewenste rendement

  Als uw doel en beleggingshorizon bekend zijn, kan u nadenken over uw rendement: welk rendement wenst u? Stel, u heeft € 5.000 en u besluit om dit bedrag te beleggen. U wilt dit in 15 jaar tijd laten groeien naar € 10.000 voor de aanschaf van een auto. Welk rendement heeft u hiervoor nodig?

 4. Hoeveel tijd wilt u aan beleggen besteden?

  De combinatie van beleggingshorizon en vereist rendement zijn belangrijk om te bepalen hoe actief u wilt zijn. Wilt u dagelijks, wekelijks of maandelijks actief zijn? Wenst u een hoog rendement? Grote kans dat u dan actief met de beurs bezig moet zijn en bereid moet zijn om wat meer risico’s te nemen. Bent u tevreden met een bescheiden rendement? Dan kunt u gerust minder risico nemen en daarom wat passiever beleggen.

 5. Wanneer koopt men en wanneer verkoopt men?

  Belegt u op de lange termijn, dan is een veelgebruikte strategie om goede winstgevende bedrijven te zoeken die veel dividend uitbetalen. Zoek bedrijven die jaar op jaar goede en solide resultaten hebben laten zien. Deze aandelen noemt men Blue chips. Warren Buffet is een bijzonder succesvolle belegger die voornamelijk voor de lange termijn in Blue chips aandelen belegt. Deze tak van sport staat ook wel bekend als fundamentele analyse.

  Belegt u voor de korte termijn, dan is het slim om de Technische Analyse (TA) in uw besluiten mee te nemen. De Technische Analyse bekijkt koersen uit het verleden om zo de toekomst te kunnen voorspellen. Dit klinkt lastig, maar in de praktijk is TA een populair hulpmiddel om het juiste in- en uitstapmoment te bepalen.

 6. Welke beleggingsproducten gaat u gebruiken?

  U kan kiezen uit vele soorten beleggingsproducten. De lange termijn belegger en de belegger met weinig kennis en ervaring kiest meestal voor aandelen, ETF's en/of obligaties. De meest populaire instrumenten voor korte termijnbeleggers zijn aandelen, opties, turbo's, Sprinters, futures of een combinatie van deze instrumenten. Let wel, dit zijn slechts voorbeelden. Elke belegger is anders en iedere belegger gebruikt de instrumenten waar hij of zij zich het prettigst bij voelt. Wij adviseren u om alleen te beleggen in de producten waar u de risico’s van begrijpt. Belegt u voor uw pensioen of oudedagsvoorziening, zorg dan dat u zo veilig en behoudend mogelijk belegt en vermijd risicovolle beleggingsproducten als opties, turbo’s of futures.

Tips voordat u gaat beginnen met beleggen

 • Neem voldoende tijd

 • Check regelmatig uw portefeuille

 • Volg het (economisch) nieuws op de voet

 • Lees blogs over beleggen

 • Neem niet te veel risico

Beleggen volgens BIG: Behoud, Inkomen en Groei

We hebben het hier niet over een spaarvarken en ook niet big, bigger, biggest. Nee, u heeft het al in de titel kunnen lezen: Behoud, Inkomen en Groei. Het allerbelangrijkste bij beleggen is om geen grote verliezen te incasseren. Dat is de B van Behoud. Inkomen draait om het innen van dividend en coupons (bij obligaties) en Groei is koerswinst. Dit klinkt logisch, maar toch handelen niet alle beleggers hiernaar.  

Oefenen met beleggen met de schaduwportefeuille

Veel beginnende beleggers starten met een fictieve portefeuille opgebouwd met ‘monopoly geld’. Hiermee bouwt men een zogenaamde schaduwportefeuille op. Met deze schaduwportefeuille leert u hoe de aan- en verkoop in de praktijk werkt en kan u ervaring opdoen met de website van BinckBank.

Kennis beleggingsinstrumenten

Verstandig beginnen met beleggen begint bij een goede voorbereiding. Een goed begrip van de verschillende beleggingsinstrumenten is hierbij van groot belang. Daarom heeft BinckBank de Kennis- en ervaringstoets ontwikkeld. Aan de hand van een aantal vragen kan je precies zien of uw kennis van en ervaring met beleggingsproducten voldoende is om erin te beleggen. De Kennis- en ervaringstoets bestaat uit een vragenlijst voor verschillende producten zoals aandelen, opties en ETF's.

Wij adviseren u om bij het beleggen rekening te houden met de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om alleen te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s begrijpt.

Lees het volgende artikel uit de serie: Het beleggingsplan

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden


 

HANS OUDSHOORN

Hans Oudshoorn is beleggerstrainer bij BinckBank. Hij is coauteur van het boek 'Beleggen voor Dummies' en columnist van onder andere DFT, FiscAlert en NRC Handelsblad. U kunt hem ook vinden op Twitter.


Toegang tot alle content?
Start vandaag nog

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?

Al ruim 300.000 klanten gingen u voor!
Start nu en krijg toegang tot de Binck Academy.


Open een rekening   Informatiepakket aanvragen


De beleggersinformatie op deze pagina is afkomstig van derden, te weten van Hans Oudshoorn. De bijdragen van Hans Oudshoorn zijn op persoonlijke titel geschreven en zijn niet bedoeld als individueel beleggingsadvies van BinckBank. Alle geboden informatie is algemeen, indicatief van aard en houdt geen rekening met uw financiële situatie, risicobereidheid en beleggingsdoelstellingen. Voor meer informatie over de werking, risico's en eigenschappen van de besproken fondsen verwijzen wij naar de relevante productpagina’s. Daar kunt u ook de essentiële beleggersinformatie en het prospectus van elk fonds raadplegen. Log hiervoor in op uw rekening en selecteer het betreffende fonds. Hans Oudshoorn ontvangt van BinckBank een vergoeding voor zijn artikelen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina's.