Hoe begin je met Zelf Beleggen?

HANS OUDSHOORN | DIT IS EEN RECLAME-UITING 

Alle begin is moeilijk. Dat geldt ook voor beginnen met beleggen. Dit kan best eng zijn. Het gaat tenslotte om geld. Jouw geld. Maar als je goed oplet, jouw huiswerk doet, jouw risico beperkt en de grootste valkuilen vermijdt, dan zie je dat het erg meevalt.

 1. Bepaal jouw beleggingsdoel

  Wat is jouw doel? Hoeveel rendement wil je behalen? En hoeveel verlies kan je jezelf veroorloven? Belangrijke beleggingsvragen. Voordat je gaat beleggen, is het belangrijk dat jouw doel helder is. Dit inzicht heb je nodig om te bepalen hoe je gaat beleggen en hoeveel risico je wenst te lopen. Je kan deze vragen beantwoorden door het maken van een beleggingsplan.

 2. Bepaal jouw beleggingshorizon

  Jouw beleggingshorizon is één van de elementen bij het bepalen van jouw beleggingsaanpak. Deze beleggingshorizon ziet er voor iedere belegger anders uit. Kort gezegd, is jouw beleggingshorizon de periode dat je het belegbare vermogen niet direct nodig hebt. Het klinkt als een cliché. Maar het is waar: de waarde van jouw beleggingen kan sterk fluctueren. 

  Vooral bij risicovollere beleggingen als opties en hefboomproducten geldt dat er jaren van 25% rendement afgewisseld kunnen worden met jaren dat de waarde met hetzelfde percentage afneemt. Hebt je geen kennis van en ervaring met deze risicovolle instrumenten, dan raden wij je af om hierin te beleggen. Je bepaalt zelf hoeveel risico je wenst te nemen. Sommige beleggers hebben helemaal geen beleggingshorizon; ze zien een kans in de markt en proberen hier een goed rendement mee te behalen. Als je dit planmatig aanpakt, spreken we over traden. 

 3. Jouw gewenste rendement

  Als jouw doel en beleggingshorizon bekend zijn, kan je nadenken over jouw rendement: welk rendement wens je? Stel, je hebt € 5.000 en je besluit om dit bedrag te beleggen. Je wilt dit in 15 jaar tijd laten groeien naar € 10.000 voor de aanschaf van een auto. Welk rendement heb je hiervoor nodig?

 4. Hoeveel tijd wil je aan beleggen besteden?

  De combinatie van beleggingshorizon en vereist rendement zijn belangrijk om te bepalen hoe actief je wil zijn. Wil je dagelijks, wekelijks of maandelijks actief zijn? Wens je een hoog rendement? Grote kans dat je dan actief met de beurs bezig moet zijn en bereid moet zijn om wat meer risico’s te nemen. Ben je tevreden met een bescheiden rendement? Dan kan je gerust minder risico nemen en daarom wat passiever beleggen.

 5. Wanneer koop je en wanneer verkoop je?

  Beleg je op de lange termijn, dan is een veelgebruikte strategie om goede winstgevende bedrijven te zoeken die veel dividend uitbetalen. Zoek bedrijven die jaar op jaar goede en solide resultaten hebben laten zien. Deze aandelen noemt men Blue chips. Warren Buffet is een bijzonder succesvolle belegger die voornamelijk voor de lange termijn in Blue chips aandelen belegt. Deze tak van sport staat ook wel bekend als fundamentele analyse.

  Beleg je voor de korte termijn, dan is het slim om de Technische Analyse (TA) in jouw besluiten mee te nemen. De technische analyse bekijkt koersen uit het verleden om zo de toekomst te kunnen voorspellen. Dit klinkt lastig, maar in de praktijk is TA een populair hulpmiddel om het juiste in- en uitstapmoment te bepalen.

 6. Welke beleggingsproducten ga je gebruiken?

  Je kan kiezen uit vele soorten beleggingsproducten. De lange termijn belegger en de belegger met weinig kennis en ervaring kiest meestal voor aandelen, ETF's en obligaties. De meest populaire instrumenten voor korte termijnbeleggers zijn aandelen, opties, turbo's, Sprinters, futures of een combinatie van deze instrumenten. Let wel, dit zijn slechts voorbeelden. Elke belegger is anders en iedere belegger gebruikt de instrumenten waar hij of zij zich het prettigst bij voelt. Wij adviseren je om alleen te beleggen in de producten waar je de risico’s van begrijpt. Beleg je voor jouw pensioen of oudedagsvoorziening, zorg dan dat je zo veilig en behoudend mogelijk belegt en vermijd risicovolle beleggingsproducten als opties, turbo’s of futures.

Tips voordat je gaat beginnen met beleggen

 • Neem voldoende tijd

 • Check regelmatig jouw portefeuille

 • Volg het (economisch) nieuws op de voet

 • Lees blogs over beleggen

 • Neem niet te veel risico

Beleggen volgens BIG: Behoud, Inkomen en Groei

We hebben het hier niet over een spaarvarken en ook niet big, bigger, biggest. Nee, je hebt het al in de titel kunnen lezen: Behoud, Inkomen en Groei. Het allerbelangrijkste bij beleggen is om geen grote verliezen te incasseren. Dat is de B van Behoud. Inkomen draait om het innen van dividend en coupons (bij obligaties) en Groei is koerswinst. Dit klinkt logisch, maar toch handelen niet alle beleggers hiernaar.  

Oefenen met beleggen met de schaduwportefeuille

Veel beginnende beleggers starten met een fictieve portefeuille opgebouwd met ‘monopoly geld’. Hiermee bouw je een zogenaamde schaduwportefeuille op. Met deze schaduwportefeuille leer je hoe de aan- en verkoop in de praktijk werkt en kan je ervaring opdoen met de website van BinckBank.

Kennis beleggingsinstrumenten

Verstandig beginnen met beleggen begint bij een goede voorbereiding. Een goed begrip van de verschillende beleggingsinstrumenten is hierbij van groot belang. Daarom heeft BinckBank de Kennis- en ervaringstoets ontwikkeld. Aan de hand van een aantal vragen kan je precies zien of jouw kennis van en ervaring met beleggingsproducten voldoende is om erin te beleggen. De Kennis- en ervaringstoets bestaat uit een vragenlijst voor verschillende producten zoals aandelen, opties en ETF's.

Wij adviseren je om bij het beleggen rekening te houden met de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om alleen te beleggen in financiële instrumenten waarvan je de risico’s begrijpt.

Toegang tot alle content?

Start vandaag nog


Word nu klant!   Meer info

Nu je hier toch bent...


Zoals je kan zien maken we je graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wil je weten wat BinckBank je nog meer te bieden heeft?

 

 

HANS OUDSHOORN

Hans Oudshoorn is beleggerstrainer bij BinckBank. Hij is coauteur van het boek 'Beleggen voor Dummies' en columnist van onder andere DFT, FiscAlert en NRC Handelsblad. U kunt hem ook vinden op Twitter.Al ruim 300.000 klanten gingen je voor!
Start vandaag en krijg toegang tot de Binck Academy.


Open een rekening   Informatiepakket aanvragen

 

 

De beleggersinformatie op deze pagina is afkomstig van derden, te weten van Hans Oudshoorn. De bijdragen van Hans Oudshoorn zijn op persoonlijke titel geschreven en zijn niet bedoeld als individueel beleggingsadvies van BinckBank. Alle geboden informatie is algemeen, indicatief van aard en houdt geen rekening met uw financiële situatie, risicobereidheid en beleggingsdoelstellingen. Voor meer informatie over de werking, risico's en eigenschappen van de besproken fondsen verwijzen wij naar de relevante productpagina’s. Daar kunt u ook de essentiële beleggersinformatie en het prospectus van elk fonds raadplegen. Log hiervoor in op uw rekening en selecteer het betreffende fonds. Hans Oudshoorn ontvangt van BinckBank een vergoeding voor zijn artikelen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina's.