Binck beleggings­bibliotheek

Een waardevolle selectie van boeken, whitepapers en beleggingssites.

 

Investing in fixed income securities (Engels)

Gary Strumeyer

Een dikke pil van ruim 500 bladzijden. Van de basis van obligaties, zoals de waardebepaling en de risico’s, tot en met de link tussen de macro-economie en de obligatiemarkt, het wordt allemaal behandeld. Ook het voorspellen van rentes en de ontwikkeling van de obligatiemarkt op basis van economische variabelen komt voorbij. De yieldcurve en een bespreking van de belangrijkste soorten obligaties (onder andere bedrijfs-, emerging market en asset backed obligaties) en een uitleg van preferente aandelen maken onderdeel uit van het boek. In het afsluitende hoofdstuk leert u hoe u een obligatieportefeuille kunt managen. Met dit boek kunt u wel een paar avonden vullen.

 • Zelf Vermogen Opbouwen
 • Obligaties
 • Portefeuillemanagement
 

De beleggingsillusie

Marius Kerdel en Jolmer Schukken

Op vlotte wijze laten de auteurs zien hoe er door de beleggingsindustrie een geraffineerde illusie in stand wordt gehouden door onze emoties aan te wakkeren en kosten te verbergen. In drie stappen leggen ze uit hoe u uw vermogen met een passend rendement crisisbestendig kunt laten groeien.

 • Psychologie Beleggen
 • Portefeuillemanagement
 • Zelf Vermogen Opbouwen
 

Beleggen in opties en futures

Marcel Rila en Sylvester Rila

Aan de hand van praktische voorbeelden leggen de auteurs op heldere wijze uit wat opties en futures zijn. Beide beleggingsproducten hebben een aantal voordelen ten opzichte van het beleggen in aandelen. U kunt namelijk zowel inspelen op koersstijgingen als op koersdalingen. Ze hebben bijzondere aandacht voor het tot stand komen van een optieprijs: van de invloed van rente tot het effect van oplopende volatiliteit. Verder geven de auteurs tips over het beperken van verliezen op aandelen door middel van opties. En hoe u de juiste optie kunt selecteren en welke strategieën met opties en termijncontracten mogelijk zijn. Als u overweegt te gaan beleggen met derivaten, of dat al doet, is dit boek een aanrader.

 • Opties
 • Futures
 • Succesvol Traden
 

Beleggen voor Dummies

Hans Oudshoorn en Peter Siks

Uw rendementskansen vergroten en op verantwoorde wijze uw doel bereiken? Aandelen, beleggingsfondsen, obligaties, ETF’s en nog veel meer beleggingsmogelijkheden komen aan bod. Met behulp van het beleggingsplan leert u hoe u uw geld kunt laten groeien. Boordevol strategieën en tips om de juiste keuzes te maken. Oké, gezien dat onze Academy-trainers het boek geschreven hebben, is het prediken voor eigen parochie. Maar van zowel beginnende als ervaren beleggers én journalisten heeft het boek goede recensies ontvangen.

 • Beginnen Met Beleggen
 • Fundamentele Analyse
 • Technische Analyse
 • Indexbeleggen
 • Obligaties
 • Opties
 

Options, Futures and Other Derivatives (Engels, versie 2012)

John Hull

De bijbel op derivatengebied. In dit bijna 850 pagina’s tellende boek wordt zowel de theorie als de praktische toepassing van afgeleide instrumenten uitgebreid behandeld. Vergeleken met het boek van Rijnhout en Oostvoorn is het wel een pittig boek. Tip: via internet komt u de versie van 2006 tegen. Deze is beperkt(-er) voorradig, maar ook nog steeds een aanrader. Meestal kunt u boeken uit dit jaar met een aanzienlijke korting kopen.

 • Succesvol Traden
 • Opties
 • Futures
 

Economie voor Dummies, 2e editie

Peter Antonioni en Sean Masaki Flynn

wilt u op een laagdrempelige manier meer leren over de algemene werking van de economie, rentes, wisselkoersen, prijsvorming en overheidsingrijpen, dan mag deze titel niet ontbreken in uw boekenkast. Deze gids behandelt alles van macro- en micro-economie tot complexe onderwerpen als kapitalisme en recessie. Er is ruim aandacht voor de economische geschiedenis en de belangrijkste principes en theorieën die met economie te maken hebben. Ingewikkelde economentaal wordt gemeden, gecompliceerde termen worden uitgelegd.

 • Macro Economie
 

Zen in the markets

Edwards Allen Toppel

In dit kleine, eenvoudige boekje staan zeer relevante lessen voor iedere trader. De boodschappen zijn simpel, het toepassen in de praktijk een stuk lastiger. De kern van het boek is kijken naar ‘de markt’ met een Zen-blik. Zie wat er is en niet wat u wilt zien. Ook in dit boek staat de mindset van de handelaar centraal en hier is de invalshoek heel duidelijk Oosters georienteerd. Dit blijkt ook wel uit een terugkerende zin in het boek: “Expect nothing. Be prepared for everything”

 • Succesvol Traden
 • Psychologie Beleggen
 

Macroeconomics (Engelstalig)

R. Glenn Hubbard, Anthony O'Brien en Glenn P. Hubbard

Is het zesde boek te oppervlakkig voor u en wilt u zich verder verdiepen in de grote lijnen van de economie? Lees dan dit ruim 700 pagina’s boek. Van economische modellen, internationale betrekkingen en de voordelen van internationale handel, tot werkloosheid, inflatie, economische groei en de rol van banken en de effectiviteit van overheidsstimulering, het komt allemaal aan bod. Met dit boek bent u wel een tijdje zoet.

 • Macro Economie
 

De Zwarte Zwaan

Nassim Nicholas Taleb

Had u kunnen bedenken dat Fugro in 6 maanden van bijna € 49 tot onder de € 9 zou zakken? Zwarte Zwanen, zijn onvoorspelbaar, hebben een gigantische impact.. en achteraf proberen we ze aannemelijk en voorspelbaar te maken. Het zijn toevallige gebeurtenissen die ons leven bepalen, van het winnen van de loterij tot aanslagen. In deze boeiende bestseller verklaart oud beurshandelaar Nassim Nicholas Taleb alles wat we weten over wat we niet weten. Dat doet hij aan de hand van verhalen uit de praktijk. Hij laat zien hoe je voordeel kunt behalen met Zwarte Zwanen. Het boek heeft mij anders leren kijken, maar ook voorspellingen en advies te relativeren. De link met de beurs? Al houdt u rekening met alle mogelijke scenario’s en het venijn komt vaak uit onverwachte hoek.

 • Macro Economie
 

Leer beleggen als Warren Buffett

Hendrik Oude Nijhuis en Björn Kijl

Warren Buffett, opgeleid door value belegger Benjamin Graham, geldt als een van de beste beleggers ter wereld. In dit boek leert u met een fundamentele bril goede bedrijven te herkennen, contrair te denken in tijden van beursmalaise en krijgt u een kijkje in de dagelijkse gang van zaken ‘op de werkvloer van Buffett’. Een fundamentele aanrader!

Overigens heeft Benjamin Graham zelf ook een evergreen op zijn naam staan. De intelligente belegger. Geen uitleg over dit boek, het is gewoon een must read.

 • Beginnen Met Beleggen
 • Fundamentele Analyse
 

Beleggen met technische analyse

Harry Geels

Dit boek start met de basis van technische analyse en de vaak onterechte kritiek op deze vorm van analyse. Er is ruim aandacht voor het bestuderen van grafieken (visuele technieken) en het werken met indicatoren (statistische technieken). Het goede is dat er ook aandacht is voor de opbouw van posities, ofwel het belang van moneymanagement. Een mooie aanvulling op het boek is de Praktijkgids indicatoren van Rombout Kerstens, een technisch analist waar ik veel lezingen mee heb gegeven.

 • Succesvol Traden
 • Technische Analyse
 • Portefeuillemanagement
 

Options as a strategic investment

Lawrence G. McMillan

Een boek geheel gewijd aan opties. Na het lezen beheerst u opties op een bovengemiddeld niveau in vergelijking met andere particuliere beleggers. Het gaat beduidend verder dan de uitleg over de mogelijke winst en/of verlies van een gekochte callspread. Er is veel ruimte voor het belang van de optiegrieken. Voor optieliefhebbers een goed leesbare aanrader.

 • Succesvol Traden
 • Opties
 

Market Wizards

Jack D. Schwager

Dit is een klassieker als het gaat om trading. In dit boek wordt een aantal zeer succesvolle tophandelaren geïnterviewd. Ze delen hun inzichten over hoe u succesvol kunt handelen in de financiële markten. Diverse handelsstijlen passeren de revue. Daarbij is er ook veel aandacht voor de mindset van een succesvolle trader.

 • Succesvol Traden
 • Psychologie Beleggen
 

A Random Walk Down Wall Street

Burton G. Malkiel

De economie professor van Princeton is een aanhanger van de efficiënte markthypothese en gelooft dat het vrijwel ondoenlijk is om de markt consistent te verslaan. In de praktijk betekent dit dat een (particuliere) belegger er goed aan doet om te beleggen in indexvolgers tegen lage kosten. Hij staat in deze opvatting niet alleen. Ook superbelegger Warren Buffett heeft in 1996 al gezegd dat voor de meeste beleggers een goed gespreid indexfonds de beste keus is.

 • Zelf Vermogen Opbouwen
 • Fundamentele Analyse
 • Indexbeleggen
 

Reminiscences of a stock operator

Edwin Lefèvre

In dit boek wordt het levensverhaal van de beurshandelaar Jesse Livermore opgetekend. En als er iemand een bewogen leven heeft gehad is hij het wel: vele malen multimiljonair, vele male geheel bankroet. Toch gelden de meer dan honderd jaar oude inzichten nog steeds. Verder staat het boek vol met fantastische one liners. Eén van mijn favorieten.

 • Succesvol Traden
 • Psychologie Beleggen
 

The education of a speculator

Victor Niederhoffer

U kruipt hier in de huid van een beroepsspeculant. Waar let hij op? Hoe denkt hij en welke strategieën past hij toe. Alleen geschikt voor mensen met stalen zenuwen. Want laten we daar helder over zijn: succesvol speculeren is slechts weinigen gegeven. Toch is het goed om het eigen blikveld te verruimen met tegendraadse en andere visies. En daarvoor bent u bij Niederhoffer aan het juiste adres.

 • Psychologie Beleggen
 • Succesvol Traden
 

De intelligente belegger

Benjamin Graham

Deze klassieker uit 1949 wordt tot op de dag van vandaag aangemerkt als dé beleggingsbijbel die elke investeerder gelezen moet hebben. De filosofie van Graham – de leermeester van Warren Buffett – heeft zich door de jaren heen keer op keer bewezen. Hij behoedt beleggers voor kostbare fouten en leert ze een succesvolle langetermijnstrategie te ontwikkelen. Graham introduceerde de veiligheidsmarge (margin of safety) die u als belegger moet aanhouden. Daarnaast leert hij aandelenbeleggers de dagelijkse koersfluctuaties op de beurs min of meer te negeren. Wie belegt volgens zijn vuistregel ‘The Graham Number’, zal ervaren dat de waarde van het bedrijf op de lange duur tot uiting komt in de aandelenkoers. 

Buffett zegt over dit boek: ‘if you read just one book on investing during your lifetime, make it this one’.

 • Zelf Vermogen Opbouwen
 • Fundamentele Analyse
 

Praktijkgids indicatoren

Rombout Kerstens

Wie meer wil leren over technische-analyse-indicatoren en handelssystemen, doet met dit praktisch ingestoken boek zeer goede zaken. Het boek behandelt de meest gebruikte trendindicatoren, oscillatoren (technische indicatoren die tussen twee extreme lijnen fluctueren) en volume indicatoren. Ook leert u hoe u indicatoren kunt backtesten én optimaliseren. Tevens wordt ingegaan op het zelf bouwen van handelssystemen. Daarnaast komen psychologische factoren, het belang van money management en de voor- en nadelen van verschillende financiële instrumenten (opties, turbo’s en futures) aan bod.

 • Technische Analyse
 • Opties
 • Futures
 • Psychologie Beleggen
 • Futures
 • Succesvol Traden
 

Beleggen is niet eng

Manno van der Berg, Peter Siks

Een ideaal boek als u wilt starten met beleggen en nog niet weet waar u moet beginnen. Met de nadruk op de basics zoals spreiding en door het gebruik van ETF's, maakt dit boek duidelijk dat beleggen best eenvoudig kan zijn. Wie beleggerstrainer Peter Siks al kent van webinars of trainingen, weet dat hij als geen ander in staat is om in duidelijke en eenvoudige taal zijn boodschap over te brengen. Zelf de meest risicoaverse spaarder zal door dit boek anders gaan denken over beleggen.

 • Beginnen Met Beleggen
 • Psychologie Beleggen
 • Indexbeleggen
 

Money Master The Game (Engelstalig)

Tony Robbins

Voor dit boek voerde de bekende positiviteitsgoeroe Tony Robbins gesprekken met tientallen grote namen uit de financiële wereld, met als doel om te doorgronden hoe consumenten zelf het heft in handen kunnen nemen en kunnen toewerken naar financiële vrijheid. In dit boek beschrijft hij op begrijpelijke wijze de kracht van passief en periodiek beleggen, en hoe een ideale portefeuille eruit kan zien.

 • Beginnen Met Beleggen
 • Psychologie Beleggen
 • Indexbeleggen
 

One up on Wall Street (Engelstalig)

Peter Lynch

Peter Lynch is voormalig fondsbeheerder bij Fidelity die in zijn tijd er in slaagde continu beter te presteren dan de S&P500 index. In deze Engelstalige bestseller legt hij uit hoe hij aan stockpicking doet en welke vuistregels hij daarbij hanteert. Ook geeft hij voorbeelden van hoe hij in een vroeg stadium ‘ten-baggers’ (aandelen die qua koers 10 keer meer waard werden) wist te herkennen.

 • Fundamentele Analyse
 • Zelf Vermogen Opbouwen