Binck Maandoverzicht beleggers

Populaire fondsen juni 2021

Coronahoop en inflatievrees 

Beleggers leefden in de maand mei een beetje tussen hoop en vrees, met gunstige berichten over de terugdringing van het coronavirus maar tegelijk ook een duidelijk aanwezige inflatieangst. Al met al kwamen de financiële markten in Amsterdam en op veel andere plekken daardoor per saldo nauwelijks van hun plaats. Ook beleggers kozen wat meer voor vaste waarden, met Shell en ING aan kop in Nederland en in de VS prominente plekken voor techreuzen Tesla en Apple.

Tech blijft een favoriet. Niet alleen zichtbaar via flinke handel in fondsen als ASML, Besi en NIO, maar ook bij de transacties in beleggingsfondsen en ETF’s. Ook de spannende cryptomaand is terug te zien in de cijfers, met veel handel in crypto-trackers en in beursnieuweling Coinbase.

Hieronder vindt u het maandelijkse overzicht van de meest populaire aandelen, ETF’s en beleggingsfondsen, waarbij zowel naar transacties als naar belegd vermogen is gekeken. Of u kunt hier meer lezen over de afgelopen maand.

Uiteraard zegt de populariteit niets over het koerspotentieel van de bewuste aandelen. Lees u daarom goed in voordat u overweegt in een van onderstaande bedrijven te investeren. Beleggen kent immers risico, uw geld kan ook minder waard worden.

  • Nederland
  • Europa
  • VS
  • ETF's
  • Beleggingsfondsen
  • Uitgeleende aandelen

Grootste stijgers

Transacties

Belegd vermogen

Grootste stijgers

Transacties

Belegd vermogen

Grootste stijgers

Transacties

Belegd vermogen

Grootste stijgers

Transacties

Belegd vermogen

Grootste stijgers

Transacties

Belegd vermogen

Uitgeleend

Uitgekeerd

U ziet de aandelen die afgelopen maand het meest zijn uitgeleend en de aandelen waarover de meeste vergoeding is uitgekeerd aan klanten van Binck. Het uitlenen van uw aandelen is mogelijk als u gebruik maakt van de dienst Securities Lending. In ruil voor het uitlenen van uw effecten ontvangt u een vergoeding van BinckBank.

Meer informatie Direct activeren

Meer informatie over de werking en risico’s van Securities Lending leest u in de handleiding. Meer achtergrond bij de werking van de markt voor het inlenen van effecten (zoals de beweegredenen inlenende marktpartijen en totstandkoming van de uitleenvergoeding) kunt u teruglezen in dit artikel van beleggerstrainer Peter Siks.

Verantwoording

Het BinckBank maandoverzicht van meest populaire fondsen geeft een ranking op basis van verschillende criteria, waarmee de populariteit van een bepaald fonds onder zelfbeleggende retail-klanten wordt aangeduid voor verschillende categorieën. Er is voor deze lijstjes gekeken naar de posities van circa 200.000 portefeuilles van zelfbeleggers bij BinckBank. Bij de ranglijst is geen rekening gehouden met bedrijven die recent - bijvoorbeeld vanwege een faillissement – niet meer of moeilijk verhandelbaar zijn, maar waar beleggers vanwege mogelijke claims nog wel ‘posities’ houden.

In de lijst 'Grootste stijgers' van elke categorie wordt berekend welke fondsen relatief gezien de grootste groei hebben gemaakt ten opzichte van de vorige maand. Hierbij wordt gerekend met de transactiewaarde. Om te voorkomen dat er in deze lijst fondsen voorkomen die minder courant zijn - en daarmee minder representatief voor het handelsgedrag van de Binck-belegger - wordt er gewerkt met een extra criterium: er wordt eerst voor elke categorie berekend welke fondsen er in de afgelopen 2 maanden in de top-50 stonden, op basis van transactiewaarde. Uit deze lijst worden vervolgens de grootste stijgers berekend.

In de lijst 'Transacties' ziet u voor elke categorie de top-10 van fondsen waarin de afgelopen maand de meeste transacties zijn gedaan door Binck zelfbeleggers.

In de lijst 'Belegd vermogen' ziet u voor elke categorie de top 10 van fondsen waarin het meeste vermogen is belegd bij Binck. De peildatum is de slotkoers van de laatste handelsdag van de afgelopen maand.

In de lijstjes van de Amerikaanse beurzen komen soms ook zogenaamde ADR-noteringen voor. Dit zijn certificaten waarmee u in aandelen van niet-Amerikaanse bedrijven kunt beleggen op Amerikaanse beurzen. Houdt u er rekening mee dat u hier extra kosten voor betaalt bij dividenduitkeringen.

In de lijst ‘Uitgeleend’ ziet u de top 10 van aandelen die de afgelopen maand het meest zijn uitgeleend aan klanten en de top 10 van aandelen waarover de meeste uitleenvergoeding is uitgekeerd aan klanten.