• Technische analyse

Wat is technische analyse?

Over de basics van TA

Voordat u een aandeel koopt is het belangrijk een analyse te maken om uw beslissing te rechtvaardigen. Hiervoor kunt u gebruik maken van verschillende analysevormen. De bekendste zijn fundamentele en technische analyse, kortweg vaak FA en TA genoemd. Deze twee stromingen staan grofweg tegenover elkaar. Waar fundamentele analyse antwoord geeft op de vraag ‘wat moet ik kopen?’ geeft technische analyse antwoord op de vraag ‘wanneer moet ik kopen?’. Technische analyse draait dus om timing en kent twee varianten: visuele en statistische technische analyse. 

Bij de visuele variant worden grafieken van historische koersen bestudeerd, bij de statistische toepassing worden berekeningen gemaakt op reeksen van historische koersen. In beide gevallen met als doel het meest waarschijnlijke koersverloop in kaart te brengen. Technische analyse heeft dus geen 100% voorspellende waarde.


Drie belangrijke uitgangspunten

Technische analyse kent drie belangrijke uitgangspunten:

  1. Alle beschikbare informatie zit in de koers
  2. Koersen bewegen in trends
  3. De geschiedenis herhaalt zich

Het eerste uitgangspunt heeft te maken met de manier waarop beleggers informatie verwerken. Van een winstwaarschuwing of de lancering van een nieuw product, uiteindelijk maken beleggers een inschatting wat het betekent voor het aandeel en plaatsen ze een koop- of verkooporder. Kortom: de koers is het resultaat van vraag en aanbod.

Als een technisch analist het over ‘Koersen bewegen in trends’ heeft, bedoelt hij dat er drie mogelijke koersbewegingen voor een aandeel zijn. Koersen kunnen dalen, stijgen of zijwaarts bewegen. Hierbij kenmerken dalingen zich door steeds lagere bodems (en toppen) en stijgingen door steeds hógere toppen (en bodems). Van een zijwaartse markt is sprake als een aandeel binnen een horizontale bandbreedte beweegt. 

Het laatste uitgangspunt, ‘De geschiedenis herhaalt zich’, gaat over beleggersgedrag. Wat de aanleiding ook is, beleggers hebben de neiging in vergelijkbare situaties op dezelfde manier te reageren. Beleggers hebben namelijk last van angst en hebzucht. Zo wilde iedereen aan het begin van het internettijdperk aandelen van deze bedrijven hebben, omdat internet de wereld zou veranderen. De koersstijgingen van internetaandelen trok steeds meer beleggers aan en zorgde voor een positieve stemming op de beurs. Toen bijna iedereen aandelen had en de eerste beleggers gingen verkopen, begonnen de koersen te dalen en raakten beleggers in paniek. Deze paniek zorgde weer voor overdreven koersdalingen. Volgens een technisch analist is ‘niets menselijks de belegger dus vreemd’.


Technische analyse in historisch perspectief

Hoewel technische analyse sinds de komst van de personal computer pas echt populair is geworden, probeerden Japanse rijsthandelaren al in de 17e eeuw trends in kaart te brengen. Charles Henry Dow wordt echter door de meeste technisch analisten gezien als de grondlegger van technische analyse. Dow, oprichter van The Wallstreet Journal en samen met Edward Jones naamgever van de Dow Jones index, publiceerde rond 1900 in zijn eigen krant een aantal bevindingen over prijsbewegingen op de Amerikaanse aandelenmarkt. Hij maakte daarbij veelvuldig gebruik van grafieken. 

Overigens maken technisch analisten gebruik van verschillende soorten grafieken. Welke dat zijn komt in de video ‘Welke grafieksoort gebruikt u?’ aan bod.

Samengevat gaat technische analyse over de timing van beleggingen. Technische analyse kent twee varianten, visuele en statistische technische analyse. Bij de visuele variant staat de bestudering van koersgrafieken centraal, bij de statistische variant draait het om koersberekeningen. Beide varianten hebben als doel het in kaart brengen van het meest waarschijnlijke koersverloop.

Lees ook: Hoe herkent u een trend?
Lees ook: Belangrijke patronen: de pullback

Beleggen kent risico's, uw inleg kan minder waard worden.