• Optiestrategieën

Verzekerde aandelen

Uw aandelen beschermen tegen een daling

Door het kopen van een put optie kunt u met een beperkte investering uw aandelen beschermen tegen een daling. En u kunt zelf bepalen hoelang de verzekering moet lopen. 

Aandelen en een gekochte put 

Een gekochte put optie geeft het recht een onderliggende waarde (een aandeel bijvoorbeeld) te mogen verkopen voor een bepaald bedrag. Het is eigenlijk een soort verzekering als u aandelen bezit.

U kent waarschijnlijk wel de brandverzekering die ervoor zorgt dat - mocht uw huis onverhoopt in brand vliegen - u het geld terugkrijgt waarmee u een nieuw huis kunt kopen. Put opties lijken daar erg op. Net als bij de brandverzekering dient u wel geld te betalen voor het recht om uw aandelen gedurende een bepaalde tijd voor een bepaald bedrag te mogen verkopen.


Waarom zou u dit willen doen?

Stel dat u verwacht dat een bepaald aandeel in uw portefeuille gaat dalen. U kunt nu het aandeel verkopen, maar u kunt ook een optie kopen die u het recht geeft om het aandeel te mogen verkopen voor een bepaald bedrag. U verzekert hiermee dus een minimale waarde van dit aandeel. Een optiecontract geldt voor 100 aandelen, prijzen zullen dan ook altijd maal 100 gedaan moeten worden.


Voorbeeld

Laten we eens kijken naar het aandeel ABC. Het aandeel noteert op het moment € 25,33 en u wilt graag rustig kunnen slapen. U denkt erover om een put te kopen zodat u zeker weet dat u het aandeel altijd kunt verkopen voor een bepaald bedrag.

Het aandeel staat nu iets boven de € 25 en u wilt het recht kopen om de het aandeel gedurende twee jaar te kunnen verkopen voor € 22. Dit betekent dat u een klein stukje eigen risico heeft ingebouwd, maar dat maakt de put (het verkooprecht) een stuk goedkoper. Voor de put ABC 22 put die (bijna) 2 jaar loopt, dient u € 1,70 te betalen.


Wat betekent dit?

Als u deze put zou kopen heeft u het recht – en niet de plicht – om het aandeel ABC te mogen verkopen op € 22. Dit recht loopt twee jaar.


Wanneer bent u blij met dit recht?

De vraag is hier eigenlijk: bent u blij als de brandverzekering wordt uitbetaald? Waarschijnlijk is het antwoord nee. Het liefste wilt u dat het aandeel stijgt, want het is een verzekering die u gekocht heeft. Maar waarschijnlijk bent u wel blij als het aandeel daalt naar € 10 als gevolg van een bijvoorbeeld een slechte winstontwikkeling. U mag dan namelijk nog steeds verkopen op € 22 want dat is de verzekering die u afgesloten heeft.

De put geeft het recht om het aandeel te mogen verkopen voor € 22 terwijl het op de beurs voor € 10 verhandeld wordt. Dat betekent dat het verkooprecht op € 22 minimaal € 12,- waard moet zijn! Dan zou dus de put die u voor € 1,70 gekocht heeft minimaal € 12,- waard geworden zijn! Dit betekent niet dat u winst maakt want u verliest nog steeds meer geld op de aandelen die in uw bezit zijn. Maar een groot gedeelte van de daling wordt gecompenseerd door het verkooprecht op € 22 dat in uw bezit is.


Wanneer bent u niet blij?

Als het aandeel gaat zakken tot precies € 22,- op de afloopdatum van uw optie. U maakt dan verlies op uw aandelen en de put is dan waardeloos geworden.


Wanneer koopt u een put?

Er zijn twee redenen om een put te kopen. De eerste is als u een verzekering wilt op de aandelen die in uw bezit zijn. Dit is een defensieve transactie en die is hierboven uitgelegd. De andere reden is een verwachte daling in een onderliggende waarde zonder dat u deze in bezit heeft. Dit is een offensieve transactie.


Wanneer verkoopt u de gekochte put?

U hoeft, als u eenmaal een put gekocht heeft, daar niet tot het einde van de looptijd in te blijven zitten. U kunt deze put op ieder moment van de beursdag ook weer verkopen. U zou dus op woensdag een put kunnen kopen die u op vrijdag al weer verkoopt.

Als u de put heeft gekocht als verzekering verkoopt u deze in principe niet want als u dat zou doen bent u de verzekering kwijt. Wat u wel zou kunnen doen is de put op een bepaald moment omruilen (doorrollen) naar een put met een langere looptijd om de verzekering te behouden.


Wat is uw maximale risico?

Als u de aandelen heeft gekocht en deze wilt verzekeren met een put is het maximale verlies het verschil tussen de aankoopprijs van het aandeel en het niveau van de verzekering (de uitoefenprijs) plus de premie die betaald heeft voor de verzekering. In het ABC voorbeeld is dat dus € 25,33 min € 22,- plus € 1,70. In totaal is uw maximale risico op deze positie dus € 5,03.


Kortom

U koopt een put als bescherming als u de onderliggende waarde in bezit heeft. U verliest nog steeds geld als het aandeel onverhoopt mocht gaan dalen maar dat is door de put een stuk minder groot dan zonder die verzekering


Verzekerde aandelen

Verzekerde aandelen

Visie

Stijging onderliggende waarde

Onderdelen

Gekochte put optie en aandelen

Verstrijken looptijd

Negatief

Maximale winst

Theoretisch oneindig bij stijging onderliggende waarde

Maximale verlies

Afhankelijk van de gekozen uitoefenprijs put optie.


Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.