• Optiestrategieën

Long strangle

Het kopen van zowel een call als put optie met verschillende uitoefenprijzen

Verwacht u een grote beweging in de markt? Dan kunt u daarop inspelen met het kopen van zowel een call als put optie. Dit wordt de long strangle genoemd als de uitoefenprijzen van de opties verschillen.Long strangle

Een gekochte call optie geeft het recht een onderliggende waarde te mogen kopen voor een bepaald bedrag. Een gekochte put optie geeft het recht een onderliggende waarde te mogen verkopen voor een bepaald bedrag. 

Kan dit ook gecombineerd worden? Bijvoorbeeld door een put te kopen (verkooprecht) en tegelijkertijd een call te kopen (kooprecht) met verschillende uitoefenprijzen? Ja, dat kan heel goed en dat wordt ook veel gebruikt. Dit wordt een long strangle genoemd. U koopt een recht om een aandeel op €55 te mogen kopen en u koopt het recht om een aandeel te mogen verkopen op € 45.

 


Waarom zou u dit willen doen?

U koopt zowel een kooprecht als een verkooprecht (met verschillende uitoefenprijzen) als u denkt dat het aandeel heel hard gaat bewegen maar u niet goed weet welke kant op. Het kan hard stijgen, maar het zou ook hard kunnen dalen. Dus u koopt zowel een kooprecht (call) als een verkooprecht (put).

Strangles kennen een looptijd en dit kan variëren van enkele dagen tot enkele jaren. Kies daarom bij het kopen van een strangle ook een termijn die past bij uw verwachting wanneer het aandeel gaat bewegen. U snapt dat een strangle met een langere looptijd duurder is dan een optie met een kortere looptijd.


 

Voorbeeld

Laten we eens kijken naar het aandeel ZZZ. Het aandeel noteert op het moment € 50,70 en u verwacht een grote beweging. 

  • U koopt de call 55
  • U koopt de put 45


U heeft deze twee rechten gekocht: een recht om te mogen kopen op € 55 (dit wordt geld waard als het aandeel sterk gaat stijgen) en het recht om te mogen verkopen op € 45 (dit wordt geld waard als het aandeel sterk gaat dalen). U koopt de call  55 voor € 1,64 en u betaalt € 2,27 voor de put. Per saldo investeert u dus € 3,91 in het recht om te mogen kopen op € 55 en om te verkopen op € 45.

Profit-loss - long strangle Voorbeeld van een winst/verlies grafiek van een long strangle op het aandeel ZZZ (Grafiek gemaakt in Binck ProTrader).

Wanneer bent u blij met deze strangle? 

Als het aandeel gaat bewegen! Want alleen dan bent u in staat om uw investering van € 3,91 in te zetten in een winst. En het moet ook veel gaan bewegen want u moet op expiratie € 3,91 goed maken. Dit betekent dat het aandeel minimaal moet stijgen tot € 58,91 of moet dalen tot € 41,09 op afloopdatum. Want vanaf € 58,91 is op de afloopdatum het recht om te mogen kopen op € 55 pas € 3,91 waard. En daarbij is de 45 put op € 41,09 pas € 3,91 waard op afloopdatum. Dit betekent dus een hele forse beweging om de long strangle winstgevend te krijgen. Overigens kunnen de premies van beide optiepoten ook flink oplopen gedurende de looptijd, terwijl de koers van het aandeel zich nog binnen de uitoefenprijzen bevindt. Dit is dus ook een positief scenario voor u als bezitter van de strangle. 

Wanneer bent u niet blij?

Als het aandeel stil blijft liggen en zowel uw kooprecht als verkooprecht minder waard worden. In het meest negatieve scenario staat het aandeel ergens tussen de € 45 en € 55 op de derde vrijdag van de afloopmaand en lopen beide opties waardeloos af. U bent dan € 3,91 euro kwijt.


Wanneer koopt u een strangle?

U koopt een strangle als u denkt dat de onderliggende waarde in de komende periode flink gaat bewegen maar u niet weet welke kant op. U dient hiervoor wel te investeren. Maar als het aandeel ook hard gaat bewegen zijn grote procentuele winsten mogelijk.  

Wanneer verkoopt u de gekochte strangle?

Dit hangt af van uw visie. Als u denkt dat de beweging heel groot zal zijn kunt u streven naar bijvoorbeeld een verdubbeling. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de markt niet de beweging laat zien die u graag wilt en stil blijft liggen. Zowel het verkooprecht als het kooprecht zal iedere dag iets minder waard worden en het is heel verstandig om vooraf te bepalen wanneer u verlies neemt op een gekochte strangle. Dit zou u kunnen af laten hangen van tijd. Als de beweging bijvoorbeeld niet heeft plaats gevonden binnen 6 weken verkoopt u de strangle weer. Ook kunt u de waarde bepalend laten zijn. U heeft € 3,91 voor iets betaald en als het nog maar € 2,- waard is gaat u verlies nemen. Per saldo bent u dan € 1,91 kwijt.


Wat is uw maximale risico?

Het risico dat u loopt bij het kopen van de strangle is de premie die u betaald heeft. Dat is uw maximale verlies en dat zich voordoen als het aandeel tussen de uitoefenprijzen staat die u gekocht heeft. In dit geval is dat tussen de € 45 en € 55. Maar u kunt nooit meer verliezen dan de optiepremie die u betaald heeft.


Kortom

U koopt een strangle als u denkt dat de onderliggende waarde heel hard gaat bewegen maar u nog niet weet welke kant op. U weet dat er strangles te koop zijn met verschillende looptijden en u kiest een looptijd waarin de verwachte beweging ook kan gaan plaatsvinden. 
U maakt een prachtig rendement als de verwachte beweging ook daadwerkelijk plaats gaat vinden. Rendementen van meer dan 100% zijn dan heel goed mogelijk.

Uw maximale risico is ook vooraf bekend en dat is de prijs die u betaald heeft voor de call en put. Dat is het bedrag dat u maximaal kunt verliezen.


Het verschil tussen de straddle en de strangle

Beide strategieën worden winstgevend bij grote bewegingen. Het voornaamste verschil is de break even points (het punt waar u geen winst of verlies maakt). Bij de strangle liggen die iets wijder uit elkaar, maar daar staat een kleinere investering tegenover . 

Short Strangle

Long Strangle

Visie

Sterke stijging of daling onderliggende waarde

Onderdelen

Gekochte call optie en gekochte put optie met verschillende uitoefenprijzen en dezelfde looptijd.

Verstrijken looptijd

Negatief

Maximale winst

Bij stijging onderliggende waarde in theorie oneindig.

Maximale verlies

Betaalde premie

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.