• Alles over opties

Geschreven in-the-money call opties en dividend

Waar moet u als optiebelegger op letten?

Eerder heb ik het gehad over de invloed van dividend voor bezitters van (deep) in-the-money calls. De kern van het verhaal: als bezitter van een in-the-money call van een aandeel dat dividend gaat uitkeren, is het verstandig om te kijken of de call optie waarde gaat verliezen door de uitkering van het dividend. Als dat het geval is, dan is het raadzaam om de call voor het dividend te verkopen of te exercisen.

Maar hoe werkt het als u een in the money call short zit (geschreven hebt) en er komt dividend aan?

De situatie

Het is maandag en aandeel XYZ noteert € 25. Woensdag gaat het aandeel ex dividend en het dividend bedraagt € 1. Nu hebt u in het verleden een calloptie op dit aandeel geschreven met een uitoefenprijs van € 20 en de looptijd is nu nog drie maanden. U hebt geen aandelen in bezit.

De prijs die op het scherm staat voor deze calloptie is € 4,95 bieden en € 5,05 laten. De calloptie noteert dus intrinsieke waarde. De put, met dezelfde looptijd en uitoefenprijs van 20, noteert € 0,35 - € 0,45. 

Assignment 

Met het schrijven van de call bent u een leveringsverplichting aangegaan en de kans is 99,9% dat u gehouden gaat worden aan die verplichting. Anders gezegd, u wordt aangewezen (assigned) om te leveren. 

Er zijn twee scenario’s mogelijk.


Scenario 1: Als uw geschreven call gekocht is door een andere particuliere belegger, zou die kunnen besluiten om de call op maandag al te exercisen. Dinsdagochtend om 04:00 ontvangt Binck hier een bericht van en de mutatie wordt doorgevoerd. Dit betekent dat u op dinsdagochtend met een short positie van 100 aandelen ABC begint. Deze 100 aandelen worden door Alex automatisch op de opening (van dinsdag) gekocht. Wellicht niet leuk, maar er is niets aan de hand wat betreft het aanstaande dividend want u hebt geen positie meer. De dividenduitkering gaat u niet raken.

Scenario 2: Dit ziet er op het eerste oog anders uit want daar wordt de calloptie door de bezitter op dinsdag einde dag uitgeoefend (exercised). Dit betekent dat de tegenpartij (wat hoogstwaarschijnlijk een marketmaker is) economisch eigenaar geworden is van de stukken die morgen ex dividend gaan. Kortom, hij heeft recht op dividend!
Als u dan op woensdagochtend uw PC aanzet en inlogt, ziet u dat 100 aandelen ABC short zit. Deze worden wederom door Binck op de opening gekocht zodat er geleverd kan worden aan de tegenpartij. De beste schatting voor de prijs waartegen dit gebeurd is € 24 (slot dinsdag was € 25 min € 1 dividend). 

Maar u zit ook het dividend short! Dit betekent dat u het brutodividend van € 1 ook nog moet betalen aan de tegenpartij. Dit is natuurlijk ook wel logisch want anders had u € 1 ( maal 100) verdiend. U was de verplichting aangegaan om te moeten leveren voor € 20 terwijl het aandeel op de beurs € 25 noteert. Dit betekent dat dit € 5 zou ‘kosten’. (Ik zie hier af van de onbekende optiepremie die in het verleden ontvangen is bij het schrijven van de optie).

Als u de volgende dag de aandelen zou kunnen kopen voor € 24, dan zou het nog maar € 4 ‘kosten’. Dan zou u € 1 ‘verdiend’ hebben. Deze rekensom gaat dus niet op want u moet ook het dividend van € 1 aan de tegenpartij betalen.

Hoe zit het met dividendbelasting?

Als dividendontvanger krijgt u 85% van het brutodividend uitgekeerd en kunt u de ingehouden dividendbelasting terugvorderen bij de aangifte inkomstenbelasting. In het geval van assigned zijn, bent u geen dividendontvanger maar dient u een vergoeding te betalen gelijk aan de hoogte van het bruto dividend. Vanuit dat oogpunt heeft u geen enkele reden om iets te kunnen met het dividend op het gebied van dividendbelasting.

Hoe zit het met (deep) in the money callspreads?

Dit is een positie die nog wat gecompliceerder is want er is sprake van een gekochte calloptie en een geschreven calloptie die beide een early exercise kandidaat zijn. De kans is 99,9% dat u aangewezen wordt in de geschreven call en dan geldt wat ik in dit artikel geschreven heb. Maar voor de gekochte call geldt dat u zelf actie zult moeten ondernemen.

De oplossing voor het deep in the money callspread probleem kan op twee manieren opgelost worden. De eerste oplossing is de spread in zijn geheel voor de dividenduitkering sluiten. De tweede oplossing is er vanuit gaan dat u assigned zult gaan worden in de short call (kans 99,9%) en als tegenmaatregel oefent u uw kooprecht uit om aan de leveringsverplichting te kunnen voldoen.

Callspread voorbeeld

Het is maandag en aandeel XYZ noteert € 25. Woensdag gaat het aandeel ex dividend en het dividend bedraagt € 1. 

Long C ABC met uitoefenprijs 15 € 9,95 - € 10,05 put = € 0,05 - € 0,10
Short C ABC met uitoefenprijs 20 € 4,95 - € 5,05 put = € 0,35 - € 0,45

Oplossing 1 is het sluiten van de spread voordat het fonds ex dividend gaat. Dit doet u op maandag of dinsdag. De maximale waarde bedraagt € 5 en u zult de spread waarschijnlijk op € 4,95 kunnen sluiten.

Oplossing 2 is het exercisen – op dinsdag, dus voor de ex-datum!  - van de C ABC 15 omdat u er vanuit gaat dat u assigned zult worden in de short call. Door zelf voor de ex datum te exercisen krijgt u de stukken, inclusief het dividend, op tijd binnen om aan uw leveringsverplichting te kunnen voldoen.

Maar wat als u geen enkele actie onderneemt? 

Dan is de kans 99,9% dat het geld gaat kosten. Wat er met de geschreven C 20 gebeurd is helder. Die wordt uitgeoefend en u moet de stukken (inclusief het dividend) leveren. De C15 daarentegen heeft vandaag een intrinsieke waarde van € 10, maar woensdag zal de call nog maar € 9 intrinsiek waard zijn plus de rente plus de putpremie. Op woensdag noteert de long C ABC – bij een verwachte opening van € 24 – ongeveer € 9,10. Dit betekent een verlies van € 0,90 (x 100) per spread.

Wat moet u onthouden? 

Als u een in the money calloptie short zit voor dividend, is de kans uitermate groot dat u aangewezen zult worden om te leveren. Wat voor de meeste beleggers als een koude douche komt is het feit dat ze ook het dividend short komen te zitten wat ze ook moeten ‘betalen’. Dit voelt wellicht als unfair, maar in het voorbeeld heb ik laten zien dat het klopt dat dit gebeurt. 

Bij een long call is het zaak dat u wel actie onderneemt omdat anders het dividend (grotendeels) ‘uit  de call loopt’.

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Opties bij BinckBank

  • Geavanceerde optietools
  • Toegang tot 1.200+ opties
  • Specialistische ondersteuning
  • En heel 2020 slechts 0,60 per contract!*

Meer informatie

 *Binck Blue en Binck Black klanten betalen dit hele jaar slechts €0,60 per optiecontract, voor de eerste 50 contracten per maand.