Uitgelicht

Week 37

  •  

Sprott

De uraniummarkt is in de grootste bullmarkt van de afgelopen tien jaar gekomen. De prijs voor een pond uranium steeg afgelopen maand op de spotmarkt naar het hoogste niveau in negen jaar.

Aanjager van deze prijsstijging is het grondstoffenfonds Sprott, dat de hele markt op zijn kop heeft gezet.

Uranium squeeze
Sprott nam onlangs het beursgenoteerde Uranium Participation over, een opslagspecialist die fysiek uranium koopt. Dit zette een “uranium squeeze” in gang.

Sprott heeft namelijk tegelijk met de overname ook een constructie opgetuigd waarbij het fonds nieuwe aandelen mag uitgeven in ruil voor fysiek uranium, mits de beurskoers van het fonds hoger is dan de intrinsieke waarde. Met dit geld kan Sprott uranium kopen.

Na deze aankondiging steeg het aandeel Sprott sterk. Inmiddels noteert de beurskoers op een stevige premie ten opzichte van de intrinsieke waarde van het fonds.

Prijsstijging
Daardoor kon Sprott opnieuw nieuwe aandelen uitgeven, met weer extra aankopen op de uraniummarkt tot gevolg. De prijsstijging voor uranium joeg vervolgens ook weer de waarde van het fonds aan.

"Het is heel moeilijk te voorspellen wat er nu gaat gebeuren in de komende weken", zei een marktstrateeg van BNP Paribas Fortis. "De prijzen kunnen nog verder omhoog, want het is niet makkelijk om nieuw aanbod te creëren", aldus de strateeg.

Sinds de kernramp in Fukushima hadden veel Japanse kerncentrales plotseling geen uranium meer nodig. Daardoor lagen de prijzen jarenlang onder de productiekosten, waardoor mijnen langzaam begonnen te sluiten.

Productietekort
In de afgelopen jaren is de markt langzaam richting een beperkt productietekort gegaan, vanwege de sluiting van diverse mijnen en omdat veel mijnen lang stil lagen vanwege de coronapandemie.

In combinatie met de dynamiek die Sprott nu creëert, leidt dit ertoe dat de vraag naar uranium inmiddels veel hoger ligt dan het aanbod.

Volgens de marktstrateeg van van BNP Paribas Fortis is het zeer moeilijk om nieuwe mijnen te openen en kost het jaren om een mijn op te bouwen vanaf nul.

Extra aankoopdruk
Sprott heeft nog steeds veel slagkracht om extra uranium te kopen, terwijl met iedere stijging van de uraniumprijs ook de intrinsieke waarde van het fonds oploopt, wat opnieuw zal zorgen voor extra aankoopdruk.

"Niemand die weet wat er in zo’n situatie kan gebeuren", waarschuwt de marktstrateeg.

 

  • Stijger
  •  

DSM

DSM heeft de tak Materials in de etalage geplaatst en werd hiervoor beloond met een koersstijging van 3,8%.

Het speciaalchemiebedrijf maakte afgelopen week bekend dat het zich vanaf begin volgend jaar helemaal gaat richten op de ontwikkeling van voedingsbestanddelen voor mens en dier.

Verkoop
Daarom worden de strategische opties voor de divisie Materials in de komende maanden bekeken. Dit zal vermoedelijk leiden tot verkoop.

Na de aankondiging ging de beurskoers van DSM meteen omhoog. Dat is een boodschap waar beleggers al heel lang op wachtten, volgens ING. "Eindelijk lijkt DSM een puur op consumenteningrediënten gerichte onderneming te worden", vulde Société Générale aan.

Adviesverhogingen
KBC Securities raamt de waarde van Materials op 4,8 miljard euro en zag daarbij voldoende ruimte om het advies voor DSM te verhogen van Houden naar Accumuleren. Het koersdoel ging omhoog van 170 naar 190 euro.

UBS denkt dat Materials circa 4,6 miljard euro waard is en noemt dit veelzeggend “vuurkracht”. De Zwitserse zakenbank heeft een koopadvies op DSM met een koersdoel van 200 euro.

ING op zijn beurt verhoogde het advies van Verkopen naar Kopen, terwijl het koersdoel werd opgetrokken van 90,84 euro naar maar liefst 206,80.

Conglomeraatskorting
Ook Société Générale vond het tijd voor een koersdoelverhoging. De Franse bank zat al op 173 euro, maar acht nu 190 euro haalbaar, omdat de zogeheten conglomeraatskorting eruit zal lopen.

Een koopaanbeveling vond de zakenbank echter te veel van het goede, gezien de mooie koersrally van het aandeel DSM.

Overnames
Met de koerswijziging zet DSM volgens Société Générale nog meer in op duurzaamheid. En hoewel DSM zich vooral zegt te richten op autonome groei, verwacht de Franse bank nieuwe overnames.

Het meest positief is Deutsche Bank echter, met een koersdoelverhoging van 195 naar 215 euro. De Duitse bank schat de verkoopopbrengst voor Materials op 5,3 miljard euro.

In 2021 ging de Resins & Functional Materials-tak er bij DSM al uit. Daar hield het bedrijf destijds een boekwinst van 540 miljoen euro aan over.

Wat overbleef is onder andere sterk in plastics en daarmee in 2020 goed voor een omzet van 1,5 miljard euro bij een groepstotaal van 8,1 miljard euro en een aangepaste EBITDA van 272 miljoen euro op een groepstotaal van 1.534 miljoen euro.

Het aandeel DSM sloot vrijdag op 184,40 euro. Dat komt neer op een weekwinst van 3,8%.

  • Stijger

© Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.