Uitgelicht

Week 28

  •  

Sif

Met een koerswinst van 32,3% was Sif vorige week de grootste stijger in Amsterdam. Dat was te danken aan het binnenhalen van twee opdrachten.

Sif Holding maakte vorige week bekend dat het een opdracht binnen heeft gesleept om 84 monopiles te leveren voor het 800 MW Vineyard-windmolenproject in het Amerikaanse Massachusetts. Dat is goed voor een productie van 103 kiloton

Later kondigde de funderingsspecialist nog een deal aan: voor Vattenfall/Nuon gaat Sif 114 monopiles maken. Dat is goed voor nog eens 113 kiloton.

Halve productiecapaciteit

2018 was een moeilijk jaar voor Sif. Door het beperkte aantal opdrachten draaide de onderneming maar op halve productiekracht.

Ook de vertraagde aanvoer van staal en de extreem lage waterstanden speelden het bedrijf parten. De projecten Dillinger en Borssele 3/4 werden uitgevoerd met korting.

Weg omhoog

Bij de cijfers over het eerste kwartaal was de ondertoon positiever. De schuldenlast was flink teruggebracht en de bedrijfsresultaten verbeterden.

De nieuwe topman Fred van Beers gaf toen aan goed gepositioneerd te zijn om bij te dragen aan de geplande groei van de offshore windindustrie. De recente deals onderstrepen die uitlatingen.

Belangrijk is wel dat de projecten tegen goede prijzen kunnen worden uitgevoerd. Een analist van ABN Amro verwacht dat de marges in 2019 verder zullen herstellen.

Volgens hem heeft Sif een goede kans om het orderboek verder te vullen, aangezien er nog meer projecten op stapel staan.

Orderboek stroomt vol

Voor nu is het orderboek voor 2020 en 2021 voor 300 kiloton gevuld. Hoe de verdeling over deze jaren precies zit, is niet helemaal duidelijk.

ABN Amro verwacht dat de vraag monopiles meer dan voldoende is om ervoor zorgen dat het orderboek gevuld kan worden in de komende jaren.

Toch geeft de bank een conservatieve verwachting af, zodat deze haalbaar en eventueel ook verslaanbaar is. De EBITA wordt voor 2019 en 2020 geschat op respectievelijk 54 miljoen euro en 72 miljoen euro.
 
  • Stijger
  •  

BAM

De koers van BAM implodeerde afgelopen week, na dat het bouwbedrijf een winstwaarschuwing had afgegeven. Het aandeel daalde maar liefst 19,2% in waarde.

CEO Rob van Wingerden zei vorige week dat hij de vooruitzichten voor heel 2019 moest verlagen naar een gecorrigeerd resultaat vóór belastingen van rond de 1%. Eerder verwachtte hij deze marge te verbeteren tot boven het niveau voor 2018 van 2,1%.

Hogere kosten

BAM kampt met hogere kosten voor een infraproject en enkele utiliteitsbouwprojecten in Duitsland. Daar hangt een prijskaartje aan van 65 miljoen euro.

Verder is er nog een project van BAM International, waar 25 miljoen euro aan extra kosten moeten worden genomen.

"Deze kosten zijn deels verhaalbaar, maar de waardering van vorderingen is momenteel niet voorzien in 2019", legde BAM uit.

De bouwer verwacht dat de gesprekken over compensatie lang zullen duren. Onder de nieuwe boekhoudregels betekent dit dat BAM de compensaties pas mag boeken als ze min of meer zeker zijn.

Als gevolg hiervan heeft de bouwer in de eerste jaarhelft rode cijfers geboekt.

Ook positief nieuws

Overigens is het niet alleen maar kommer en kwel bij BAM. De bouwer benadrukte ook dat de goede prestaties in Groot-Brittannië, Ierland, voor Pps (publiek-private samenwerking) en voor Bouw en Vastgoed in Nederland doorzetten.

Verder meldde het concern dat de kaspositie "solide" blijft.

Adviesverlaging

Analisten van KBC Securities besloten desondanks om het koopadvies voor het aandeel in te trekken. "Een ernstige klap voor het vertrouwen", zeiden ze in een toelichting.

Het is de zoveelste tegenvaller voor de bouwgroep, die zich ook al verkeek op het kostenplaatje van het zeesluisproject in IJmuiden.

De analisten van KBC zullen ook hun prognoses verlagen. Dat gold eveneens voor analisten van ING: zij gaven aan hun winstraming voor dit jaar met grofweg 54% te zullen verlagen.

Net als KBC besloot ook IEX tot een adviesverlaging. "Voorlopig resteert een zware kater, nu BAM opnieuw aantoont de projecten niet in de tang te hebben."
  • Daler

© Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.