Uitgelicht

Week 8

  •  

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer ervoer afgelopen week op de beurs de nodige tegenwind, terwijl de cijfers geen reden gaven tot zorg.

Om met die cijfers te beginnen: de omzet week niet af van de analistenramingen, terwijl de aangepaste operationele winst op autonome basis met 5% steeg en hoger uitkwam dan voorzien.

Het dividendvoorstel over 2020 lag 15% hoger dan een jaar eerder. Het aandeleninkoopprogramma van 350 miljoen euro voor het lopende boekjaar week niet af van de inkoop over 2020.

Niets aan de hand dus. Toch daalde de koers afgelopen week met 5,5% naar 65,68 euro.

Defensief aandeel

Wolters Kluwer staat bekend als een defensief aandeel. Het databedrijf is niet zo gevoelig voor economische onevenwichtigheden en biedt dan ook in barre tijden bescherming, zeker als er ook nog eens een aardig dividendrendement wordt geboden.

Als het economisch tij echter meezit, wil het aandeel nog wel eens achterblijven in de hosannasfeer. Dat gebeurde de afgelopen maanden, toen de koers van Wolters Kluwer bleef hangen rond de 70 euro, terwijl de AEX-index met zo’n 30% opliep.

Dat was niet zo vreemd, aangezien het met de coronavaccinatieprogramma's aardig begon te lopen, de lange rente onzichtbaar bleef en beleggers de facto geen alternatief voorhanden hadden dan de aandelenmarkten om hun geld te laten groeien.

Oplopende lange rente

Maar toen. Economen wezen enkele weken geleden al op oplopende inflatiedata in de Verenigde Staten. In de obligatiemarkt drong de vraag zich op of een lage rente met oplopende prijzen houdbaar was. De koersen van tienjaarobligaties daalde daarop, terwijl de yields stegen.

Donderdag kwam de tienjaarsrente van de Verenigde Staten even uit op 1,6%. Een oplopende lange rente houdt verband met inflatieverwachtingen en kan leiden tot een renteverhoging.

In dat geval wordt een defensief aandeel met een goed dividendrendement als Wolters Kluwer in zekere mate minder aantrekkelijk.

Stijgende lijn

De koers van het aandeel bevindt zich sinds 2012 afgezien van enkele dips in een stijgende lijn.

Het aandeel noteerde destijds 15 euro, met een dividend van 0,69 euro per aandeel over dat boekjaar. Acht jaar later bedraagt de koers ruim 65 euro, met een dividendvoorstel van 1,35 euro over 2020.

Koersdoelverlaging

Maar nu lijkt de oplopende lange rente het aandeel parten te spelen. 

Credit Suisse en Morgan Stanley waren redelijk neutraal in hun oordeel over de cijfers over 2020. Morgan Stanley noemde de resultaten beter dan verwacht, maar vond de outlook wel voorzichtig.

De Zwitserse zakenbank verlaagde het koersdoel van 80,00 naar 78,60 euro, maar herhaalde wel het koopadvies. Toch bleek de rente de analisten niet te zijn ontgaan.
  • Daler
  •  

Fastned

Fastned haalde afgelopen week 150 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen, waarna de koers met 33% kelderde.

Fastned smeedt het ijzer wanneer het heet is, zo bleek afgelopen week. Nadat de beurskoers sinds november hard is opgelopen, van circa 12 tot ruim 100 euro, besloot de uitbater van oplaadstations voor elektrische auto’s om 1,88 miljoen nieuwe aandelen uit te geven.

Het concern haalde hiermee 150 miljoen euro op. De aandelen werden geplaatst voor 80 euro per stuk. Dat is een flinke korting ten opzichte van de koers van 92,50 euro voorafgaand aan de aankondiging van de emissie.

Laadstations bijbouwen

Fastned wil met de opbrengst zijn groei versnellen. Het concern heeft momenteel 133 snellaadstations in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, België en Zwitserland. Daar moeten er 164 bij komen.

Inmiddels volgen drie analisten het aandeel. Kempen beet in december het spits af, met een koopadvies en een koersdoel van 54 euro, dat vorige maand werd opgetrokken tot 72 euro.

Groeimarkt

Berenberg volgde kort daarna, met een koopadvies en een koersdoel van 80 euro. Deze analist noemt Fastned een aantrekkelijke speler in de snel groeiende markt voor elektrische auto's in Europa.

Door al in 2012 te starten met het opzetten van een netwerk van laadstations, is Fastned volgens de zakenbank in een positie gekomen om één van de grootste aanbieders te worden op middellange termijn.

Begin februari voegde Kepler Cheuvreux zich in het rijtje, met een koopadvies en een koersdoel van maar liefst 135 euro.

Deze analist is te spreken over de aantrekkelijke locaties die Fastned in de afgelopen jaren heeft weten te bemachtigen. Ook wees hij op de kostenefficiënte methode waarmee het bedrijf de snellaadstations weet te bouwen.

Prognoses van analisten

De analist van Berenberg denkt dat Fastned in 2029 in totaal 460 laadstations exploiteert. Dat is volgens hem goed voor een omzet van 447 miljoen euro en een EBIT-marge van 42%.

Voor dit jaar mikt de beursvorser op een omzet van 12 miljoen euro en een verlies van 10 miljoen euro. Hij verwacht dat Fastned volgend jaar 3 miljoen euro winst zal boeken, op een omzet van 38 miljoen euro.

Kepler rekent voor 2021 op een omzet van 16,4 miljoen euro, die volgend jaar verdubbelt naar 32,6 miljoen euro en verder oploopt naar 54,3 miljoen euro in 2023. In 2023 zal dan de eerste winst van 2,9 miljoen euro worden geboekt, denkt de analist.

Voorlopig geen dividend

Op dividend hoeven aandeelhouders de komende jaren echter niet te rekenen, waarschuwen de analisten.

De koers van Fastned daalde afgelopen week met 33% naar 68,50 euro.
  • Daler

© Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.