Uitgelicht

Week 3

  •  

Beter Bed

De omzetcijfers van Beter Bed bevatten geen verrassingen. Maar de matrassenretailer moet nog wel flink aanpoten.

Beter Bed meldde vrijdag dat de omzet in het vierde kwartaal met 4,7% is gestegen naar 47,6 miljoen euro. Dit cijfer week niet noemenswaardig af van de taxaties van analisten.

KBC Securities sprak van ietwat zwakke, maar toch geruststellende cijfers. Een analist van IEX denkt dat "de donkere dagen voor Beter Bed voorbij zijn".

Schuldverlichting
Het bedrijf zag wel kans de helft van een schuld van 7 miljoen euro om te zetten in een eeuwigdurende faciliteit tegen een beduidend lager rentetarief dan de 30% die eind juli 2019 werd afgesproken met de groep aandeelhouders die financieel bijsprong.

Daar stond tegenover dat de noodzaak om op de kas te letten heeft geleid tot een wat minder florissante gang van zaken in Zweden.

Beter Bed heeft een roerig 2019 achter de rug, waarin veel belangrijke wijzigingen werden doorgevoerd. Scherp geformuleerd zou gesteld kunnen worden dat het bedrijf ternauwernood aan liquidatie kon ontsnappen en nu weer voorzichtig omhoog kan kijken.

De belangrijkste aderlating betrof de verkoop van de Duitse keten Matratzen Concord.

Koersval
De koers heeft er in 2019 dan ook flink van langs gekregen. In een jaar tijd ging er meer dan 3 euro van de koers af. In juli werd een dieptepunt bereikt van iets meer dan 1,40 euro.

Maar dit jaar gaat het beter en afgelopen week zelfs zienderogen beter. In de loop van de week dikte de koers steeds verder aan, zonder verder sturend nieuws over de onderneming of de resultaatvorming.

Om daar inzicht in te krijgen moet de belegger wachten tot 17 maart. Dan wordt het volledige kwartaal- en jaarbericht gepubliceerd.

Marge
De doelstelling voor de EBITDA-marge op de middellange termijn ligt op 7 tot 9%. In de eerste helft van 2019 was dit nog 4%.

Hoe het op dit vlak in de tweede helft van 2019 is gelopen, valt uit de cijfers van afgelopen vrijdag niet op te maken. Maar het is niet waarschijnlijk dat de 7% in zicht is gekomen.

De koers van Beter Bed steeg afgelopen week met 19,4% naar 2,80 euro.

  • Stijger
  •  

ASM International

ASM International heeft in aanloop naar het cijferseizoen beleggers een voorproefje gegeven dat naar meer smaakt.

Dinsdagavond meldde de halfgeleiderspecialist dat het de eigen verwachtingen voor het vierde kwartaal ruimschoots heeft overtroffen. ASMI haalde in het afgelopen kwartaal voor meer dan 370 miljoen euro aan orders binnen, terwijl het concern had gerekend op 290 tot 310 miljoen euro.

Hoger omzet dan verwacht
Op basis van voorlopige cijfers zal de omzet over het vierde kwartaal waarschijnlijk net boven de afgegeven outlook van 310 tot 330 miljoen euro uitkomen.

Analisten reageerden positief. "Vooral de orderinstroom is weer indrukwekkend", zei een beursvorser van NIBC.

Analisten van JPMorgan Cazenove denken dat ASMI voor het eerste kwartaal vermoedelijk een omzetverwachting zal afgeven van meer dan 350 miljoen euro.

Momenteel wijst de consensus van Bloomberg op een omzetgroei van 8% in 2020, maar dit kan volgens JPMorgan naar 20% als het herstel van de geheugenmarkt robuust is en de markt voor logic gezond blijft.

Hogere taxaties
Een analist van KBC Securities voerde alvast zijn taxaties op. Dat betekende ook een koersdoelverhoging naar 125 euro. Het opwaarts potentieel is daarmee echter beperkt. Daarom handhaafde hij zijn Houden-advies.

Zijn collega van NIBC geeft hetzelfde advies. Volgens hem is het verhaal ASMI "erg sterk", maar omdat de waardering van het aandeel ook vlot is opgelopen, is hij voorzichtig. Wel gaat hij zijn koersdoel van 88 euro verhogen.

Koersdoelverhoging
Bij ING, dat wel een koopadvies hanteert, ging het koersdoel ook omhoog: van 120 naar 145 euro. Daarnaast verhoogde de analist de omzetramingen voor 2020 en 2021 met respectievelijk 14 en 15%.

Dankzij de blootstelling aan logic en foundry, verwacht ING dat ASMI de komende kwartalen bovengemiddeld zal presteren. Daarbij lijken de vooruitzichten voor de geheugenmarkt te verbeteren.

ASMI is één van de favoriete aandelen van ING in de Benelux. De analist vindt ASMI erg aantrekkelijk gewaardeerd, met een korting van 15% ten opzichte van sectorgenoten in de front-end markt. "Dat is niet terecht", meent hij.

De koers van ASMI steeg afgelopen week met 9,9% naar 117,80 euro. Op 25 februari verschijnen de jaarcijfers.


 

  • Stijger

© Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.