Uitgelicht

Week 38

  •  

Evergrande

De noodlijdende Chinese projectontwikkelaar Evergrande houdt de gemoederen bezig. Moeten beleggers zich grote zorgen maken?

Evergrande is een van de grootste vastgoedontwikkelaars in China en vooral actief met appartementen voor het hogere segment.


Default ingeprijsd

De schuldenlast wordt geschat op 300 miljard dollar en inmiddels lijkt het bedrijf niet langer in staat aan zijn verplichtingen te voldoen.

Toch komt de ellende niet als een grote verrassing, zeggen analisten van Natixis. Al maanden lang wordt een ‘default’ ingeprijsd op de obligatiemarkt.

Maar waarom domineert de kwestie juist de afgelopen dagen het nieuws? Volgens de Franse zakenbank “maken markten zich geen zorgen, totdat ze wel bezorgd zijn, en dan is er sprake van een overdreven reactie".

Als de een begint met verkopen, besluit een ander te volgen en toen was er ook nog eens weinig liquiditeit, omdat veel Aziatische markten dicht waren vanwege feestdagen.


Geen systeemrisico

Uiteraard is 300 miljard dollar aan verplichtingen veel, erkent Natixis, maar het moet wel in perspectief worden gezien. 88 miljard dollar hiervan zijn directe financiële leningen. “Totaal geen systeemrisico en geen Lehman moment.” Daarvoor zouden Amerikaanse systeembanken betrokken moeten zijn, vindt Natixis, en dat is niet zo.

De helft van de verplichtingen, circa 150 miljard dollar, zijn leningen verstrekt door leveranciers en aannemers. En hier zit het risico, volgens de Franse bank.

Als deze verplichtingen niet worden nagekomen, worden meer dan 8.000 partners getroffen. En 2 miljoen Chinese huizenkopers krijgen niet het beloofde huis opgeleverd. Dat zorgt voor sociale onrust, die Beijing zal willen voorkomen.

De People’s Bank of China is al druk met het pompen van liquiditeit in het systeem en zal dit volgens Nataxis blijven doen om ervoor te zorgen dat de besmetting beperkt blijft.


Impact op VS en Europa

De Franse investering denkt dat een groeivertraging in China weinig impact zal hebben op de VS, aangezien 70% van de Amerikaanse groei te danken is aan binnenlands consumptie. “De VS koopt goederen in China, maar is weinig afhankelijk van de export naar China.

Europa kan volgens Nataxis wel een kleine tik krijgen. Er zal minder in Europa worden geïnvesteerd vanuit China en ook de import vanuit Europa zal teruglopen, denkt de bank. Maar dat zijn effecten die er sowieso aankomen, omdat China zijn economie herstructureert.


Zondebok

“Kortom, Evergrande is de zondebok. Stel een voorbeeld en laat ze pijn lijden, terwijl je de risico's beperkt. Boodschap afgeleverd: let op uw hefboom en let op uw schulden. Banken hebben de touwtjes in handen en het omzeilen van het systeem wordt niet getolereerd”, aldus Natixis.
Het aandeel Evergrande leed afgelopen week op de beurs in Hongkong een verlies van ongeveer 7%. In heel september is de beurskoers met zo’n 46% gekelderd en sinds het begin van dit jaar ging al ruim 84% van de beurswaarde verloren.

  • Daler
  •  

Shell

De koers van Shell schoot met 4,7% omhoog nadat de energiereus aankondigde aandeelhouders flink te belonen.

Shell deed de oproep na de verkoop van schalievelden in het Permian Basin in Texas voor 9,5 miljard dollar aan ConocoPhilips.

Beloning aandeelhouders

Van de verkoopopbrengst zal Shell 7 miljard dollar gebruiken om de aandeelhouders extra te belonen, bovenop de 20 tot 30% van de operationele vrije kasstroom die het sowieso wil uitkeren. Het restant gaat naar een versterking van de balans.

Shell is daarmee wel erg royaal voor aandeelhouders, vindt een analist van ING, die denkt dat de energiereus de balans beter verder kan verstevigen. Hij wees op de huidige schuld en de kansen en uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt.


Superdividend

Zijn collega van IEX berekende dat er een superdividend lonkt van 0,90 tot 0,91 dollar per aandeel. "Dat is mooi, maar hier is vanuit de markt toch wat kritiek op, terechte kritiek", vindt hij. "Een deel van de opbrengst extra investeren in die transitie was op zijn plaats geweest."

Met de desinivestering raakt Shell circa 6% van de totale dagelijkse productie kwijt. De IEX-analist raamt de impact hiervan voorlopig op 0,07 tot 0,11 dollar per aandeel.

Volgens zijn collega van ING biedt de desinvestering Shell wel degelijk financiële flexibiliteit en opties op de lange termijn om in te kunnen spelen op de duurzaamheidstrend.


Uitspraak rechter

Eind mei verplichtte een rechtbank in Den Haag het concern om de CO2-uitstoot per 2030 terug te brengen met 45% ten opzichte van 2019. Met de recente desinvestering moet Shell een flinke stap in de gewenste richting zetten.

Maar volgens UBS wordt de deal niet per definitie ingegeven door verlaging van de CO2-uitstoot. "Het verkoopproces was al voor de uitspraak van de rechter in gang gezet.

De IEX-analist meent dat Shell er, eventueel uit PR-oogpunt, slim aan had gedaan om een deel van de opbrengst te oormerken voor additionele investeringen in schone, duurzame energieprojecten. "Een gemiste kans, al is Shell, zeker met de huidige hoge olie- en gasprijzen, prima in staat significante bedragen hierin te investeren."


Orkaan Ida

Shell zei afgelopen week ook dat de productie van twee grote olieplatformen in de Golf van Mexico nog tot eind dit jaar zal stilliggen, nadat orkaan Ida voor fikse schade zorgde.

Momenteel ligt ongeveer 40% van de productie van Shell in de Golf van Mexico stil. Dat was begin deze maand nog 80%.


Shell favoriet

JPMorgan Cazenove gaf eerder al in een rapport aan te verwachten dat de olieprijs door een verdere heropening van de economie in 2022 zal oplopen naar 100 dollar per vat.

De zakenbank bestempelt Shell als meest aantrekkelijk Europese olie-aandeel. "De waardering is te laag om te negeren", vinden de analisten, die menen dat er een opwaarts potentieel lonkt van meer dan 40%.

  • Stijger

© Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.