Uitgelicht

Week 27

  •  

Prosus

De koers van Prosus steeg met 5% nadat het concern sterke groeicijfers presenteerde over het gebroken boekjaar, dat liep tot en met maart.

Topman Bob van Dijk voorspelde dat Prosus sterker uit de coronacrisis gaat komen, omdat consumenten als gevolg van de coronamaatregelen meer via internet bestellen. "En die verandering is structureel", zei hij stellig.

Verwachtingen overtroffen

De omzetgroei van 23% tot 21,5 miljard dollar overtrof de verwachtingen. Bij de Chinese internetreus Tencent steeg de omzet met 21%. Prosus heeft daarin een belang van 31%, dat bijna 90% van de boekwaarde uitmaakt.

Analisten waren vooral onder de indruk van de omzetgroei van 33% bij de diverse investeringen in e-commerce.

Bij maaltijdbezorging (het Braziliaanse iFood, het Indiase Swiggy en het Duitse Delivery Hero) verdubbelde de omzet zelfs tot 0,8 miljard dollar, ondanks alle tegenwind van lockdowns.

De kernwinst van Prosus steeg met 13% en dat viel volgens sommige analisten wat tegen. De kaspositie daalde met ruim 300 miljoen dollar door diverse investeringen, onder andere in de maaltijdbezorgbedrijven in India en Brazilië.

Oorlogskas

Prosus blijft desondanks zeer ruim bij kas. Speculaties over mogelijke aanwending van die ruime oorlogskas waren na de jaarcijfers niet van de lucht.

Vorig jaar greep het concern nog mis in de overnamestrijd om de Britse maaltijdbezorger Just Eat, dat inmiddels is ingelijfd door het Nederlandse Takaeway.com.

Inmiddels zou de blik van Prosus gericht zijn op de advertentietak van Ebay, meldde  Bloomberg. In het maaltijdbezorgsegment zou Prosus azen op het belang van 35% van Just Eat Takeaway in iFood.

De vraag is misschien wel of Just Eat Takeaway zijn rivaal hiermee alsnog in het zadel wil helpen in Zuid-Amerika.

Prosus-CEO Van Dijk hield zich wijselijk op de vlakte. Wel benadrukte hij dat de ruime kaspositie in deze moeilijke tijd juist het verschil kan maken, nu andere spelers zich door de crisis noodgedwongen terugtrekken.

Koersstijging

Het aandeel Prosus sloot de week af met een koerswinst van 5%. Niet onbelangrijk daarbij was vermoedelijk dat het bedrijf liet weten dat grootaandeelhouder Naspers geen plannen heeft om meer aandelen te verkopen. Omdat beleggers daar rekening mee hielden, werd de koers gedrukt.

Dat Prosus in september een plekje in de Euro Stoxx 50 krijgt, zal ook niet ongunstig zijn voor de koers.

Korting op Tencent

Vooralsnog bepaalt het belang in Tencent grotendeels de waarde van het aandeel Prosus. Een groot vraagteken voor beleggers blijft hoe de korting op de koers van het Chinese deelneming zich zal ontwikkelen.
  • Stijger
  •  

BAM

Een winstwaarschuwing bij BAM aan de vooravond van het cijferseizoen sloeg in als een bom. De koers kelderde met maar liefst 11,9%.

BAM kwam afgelopen week opnieuw met een winstwaarschuwing, terwijl het bouwconcern onlangs nog meldde dat tientallen miljoenen euro’s moesten worden afgeschreven voor een Keuls metroproject.

Winstwaarschuwing

Voor de eerste zes maanden van dit jaar houdt BAM rekening met een gecorrigeerd verlies voor belastingen van 130 tot 150 miljoen euro.

"De buitengewone omstandigheden, veroorzaakt door de Covid-19-crisis, hebben een aanzienlijke impact", stelde BAM in een toelichting.

Maar de resultaten worden ook gedrukt door aanhoudende verliezen bij BAM International, de Keulse metroschikking en in mindere mate achterblijvende prestaties van het Duitse bouw- en het Nederlandse infrabedrijf.

Paniekvoetbal

"Wetende dat BAM in het eerste kwartaal een winst voor belastingen rapporteerde van 1,3 miljoen euro en een voorziening trof van 40 miljoen euro voor het project in Keulen, is dit een aanzienlijke winstwaarschuwing", aldus ING.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) was ook onaangenaam verrast. "Wisselende, maar goede resultaten. Zo karakteriseerde BAM-topman Rob van Wingerden de internationale tak op de aandeelhoudersvergadering. Nog geen drie maanden later is hij weg en bouwt BAM deze activiteiten af. Het heeft allemaal veel weg van paniekvoetbal", zo schreef de VEB.

Internationale ambities opgegeven

Tussenpaus Frans den Houter hakt evenwel knopen door. Hij kondigde aan BAM International, dat opereert buiten de Europese thuismarkten, te zullen afbouwen, vanwege het ontbreken van positieve vooruitzichten.

“Het is een pijnlijke maar noodzakelijke beslissing na 60 miljoen euro verlies in eerste jaarhelft", lichtte Den Houter toe.

Analisten van Degroof Petercam hielden rekening met problemen bij de internationale tak, maar de daadwerkelijke omvang viel toch tegen. Ze vinden het afbouwen van BAM International een goede stap, maar nog altijd onvoldoende.

Maatregelen

BAM neemt ondertussen concrete acties, waaronder kostenbesparingen en initiatieven om het risicoprofiel te verbeteren, met een sterke focus op cash.

Mede op grond van de sterke orderportefeuille, verwacht BAM dat de resultaten over het hele jaar verbeteren vergeleken met de eerste jaarhelft. "Op zichzelf genomen zal de tweede jaarhelft winstgevend zijn."

Tot slot meldde BAM dat de kaspositie in de eerste jaarhelft is gestegen tot circa 1,2 miljard euro, inclusief de volledig getrokken kredietfaciliteit van 400 miljoen euro.

Degroof Petercam schrijft dit vooral toe aan de overheidsmaatregelen waarvan BAM profiteerde. De VEB maakt zich dan ook zorgen over de kas, die exclusief de tijdelijke maatregelen en het trekken van de kredietfaciliteit flink is verslechterd.
  • Daler

© Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.