Uitgelicht

Week 13

  •  

Dividend

Diverse bedrijven kondigden afgelopen week aan de dividenduitkering op te schorten, vanwege de onzekerheid over de coronacrisis.

Randstad, Unibail-Rodamco-Westfield Arcadis, Signify en enkele kleinere fondsen, waaronder Heijmans, Accell en Brunel, besloten om te morrelen aan het dividend.

Het algemene oordeel van analisten was "verstandig", want in deze onzekere tijden hebben bedrijven hun liquiditeit hard nodig, zeker wanneer de inkomsten (deels) wegvallen.

Dividend Shell lijkt veilig

Een alternatief voor dividend opschorten is het stopzetten van aandeleninkoopprogramma's. Deze optie sneuvelt volgens een analist van IEX vaak het eerst, omdat dat minder gevoelig ligt bij beleggers.

Arcadis doet beide, maar Royal Dutch Shell kondigde alleen een stop van zijn aandeleninkoop aan, plus diverse maatregelen die de operationele kosten moeten verlagen met 3 tot 4 miljard dollar.

Daarmee is het dividend veilig, oordeelt een analist van ING. Dat leken beleggers ook te denken, want Shell voerde afgelopen week de AEX aan, met een koerswinst van ruim 23%.

Stockdividend

Een ander alternatief om liquiditeit te behouden zonder het dividend te hoeven schrappen is kiezen voor stockdividend. "Het beloofde dividend wordt dan uitbetaald in aandelen. Op deze manier gaat er geen geld het bedrijf uit, en krijgen de aandeelhouders toch een winstuitkering”, aldus analisten van IEX.

Zij hanteren een aantal criteria om te bepalen bij welke bedrijven het dividend onder druk staat. Zo denkt IEX dat het dividend op de tocht staat als een bedrijf (overheid)steun nodig heeft. Is de omzet min of meer stabiel, dan is het dividend waarschijnlijk veilig.

Welke bedrijven volgen?

Van de 20 fondsen die hun dividend normaliter in april uitbetalen, zijn er volgens IEX elf waarvan het dividend veilig lijkt, waaronder KPN, Vopak, ASML, RELX, AkzoNobel, Heineken, Wolters Kluwer en NSI.

Ook Nedap zal zeer waarschijnlijk wel dividend uitbetalen. Flow Traders en ForFarmers hebben reeds aangegeven dit te zullen doen, al dan niet in aangepaste vorm. De kans dat Ahold Delhaize komende maand dividend uitkeert, schat IEX in op 70%.

Van onder andere Kendrion, Vastned en GrandVision vreest IEX dat zij komende maand geen dividend betalen.

Banken moeten dividend schrappen

Ook beleggers in ING en ABN Amro hoeven komende maand niet te rekenen op een dividenduitkering, denkt IEX. Bij verzekeraars als ASR Nederland en Aegon daarentegen is de kans dat dit gewoon gebeurt veel groter: 80 tot 95%.

Als ING en ABN Amro inderdaad besluiten om de uitkering op te schorten, geven ze gehoor aan een oproep van de European Banking Federation EBF.

Deze bankenkoepel pleit ervoor dat alle beursgenoteerde Europese banken hun dividenden over 2019 voorlopig niet uitkeren en ook hun aandeleninkoopprogramma’s on hold zetten, om meer vlees op de botten te hebben vanwege het coronavirus.
  • Daler
  •  

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize deed afgelopen goede zaken; niet alleen door de hamsterende consumenten, maar ook op de beurs.

De koers van de retailer steeg met 7,6% naar 21,28 euro. Analisten van Bernstein bestempelden het aandeel dan ook als één van de ultieme defensieve aandelen om in portefeuille te hebben tijdens de coronacrisis.

"Het is een van de veiligste plekken" om momenteel in te beleggen, meende de zakenbank, die het aandeel daarom op de kooplijst zette, met een koersdoel van ruim 25 euro.

Hamsteren

Vanwege de coronacrisis zijn veel consumenten overgaan tot het hamsteren van voedsel. Dit was voor de analisten van Berenberg reden om hun winstverwachtingen voor Ahold Delhaize voor 2020 met maar liefst 40% op te krikken.

Dit jaar zal de grootgrutter op een omzet van 72,9 miljard euro een winst per aandeel realiseren van 2,19 euro, denken de analisten. Dat was in de vorige raming nog minder dan 70 miljard euro omzet, bij een winst per aandeel van 1,57 euro.

'Buitengewoon jaar'

Analisten van Berenberg spreken van een "buitengewoon" jaar voor Ahold Delhaize. Zij verwachten dat de omzet in 2021 weer zal terugvallen naar 69 miljard euro, met een winst per aandeel van 1,62 euro.

Ondanks dit buitengewone jaar zag Berenberg slechts ruimte om het advies voor Ahold Delhaize te verhogen van Verkopen naar Houden.

Concurrentiestrijd in VS

De analisten van de zakenbank zijn beducht voor de concurrentie in Amerika. Volgens hen laait de concurrentiestrijd heel snel op. En Ahold Delhaize presteert volgens de analisten al slechter dan de meeste concurrenten, wat betekent dat er meer zal moeten worden geïnvesteerd in lagere prijzen en promotie.

Jumbo en Amazon

Maar niet alleen in de VS neemt de concurrentie toe, aldus Berenberg. Jumbo zit Ahold Delhaize in Nederland en België op de hielen, terwijl Amazon nu ook een Nederlandse site heeft gelanceerd en daarmee direct concurreert met Bol.com.

Kepler Cheuvreux heeft echter net als Bernstein wel voldoende vertrouwen in het retailaandeel om een koopadvies op Ahold Delhaize te plakken. Ook hier luidt dat de koers tot iets boven de 25 euro kan oplopen.

"Zoals de meeste supermarkten, zou Ahold Delhaize moeten profiteren van de pandemie", aldus de analisten van Kepler.

En met de kennis die de supermarktuitbater opdeed met de corona-uitbraak in Europa kan het een voorsprong nemen op de concurrentie in de VS, denkt Kepler.
  • Stijger

© Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.