Uitgelicht

Week 38

  •  

IMCD

De koers van IMCD spoot omhoog met 13,1% nadat het bedrijf 400 miljoen euro had opgehaald voor de overname van Signet Excipients.

IMCD was afgelopen week één van de fondsen die kapitaal ophaalde. Maar in tegenstelling tot Altice Europe, CM.com en Unibail-Rodamco-Westfield zat dit aandeel wèl in de lift.

Kralenrijger

IMCD is een echte kralenrijger. De Nederlandse distributeur van speciale chemicaliën en voedingsingrediënten doet veel overnames, van vaak relatief kleine omvang.

Maar afgelopen week sloeg IMCD een grotere slag, met de overname van Signet Excipients in India. Signet behaalde in de afgelopen twaalf maanden omgerekend 152 miljoen euro omzet en een genormaliseerde EBITA van 39 miljoen euro.

IMCD koopt eerst 70% en in 2024 het resterende belang.

Emissie

Hoeveel IMCD betaalt, is nog niet bekend. Wel kondigde het concern aan om 400 miljoen euro op te halen met de uitgifte van nieuwe aandelen om de overname te kunnen financieren.

Een dag later bleek deze operatie al geslaagd, waarbij 4,4 miljoen nieuwe aandelen werden uitgegeven voor 91 euro per aandeel. Dat betekent dat IMCD slechts een korting van 1,9% hoefde te geven.

Enthousiaste reacties

De overname werd door beleggers en analisten met enthousiasme begroet. Berenberg bijvoorbeeld verwacht dat de acquisitie positieve effecten heeft op de resultaatvorming van IMCD.

De marge ligt bij Signet op 26%. Dat is bijna drie keer zo hoog als de operationele marge van IMCD. Reden voor Berenberg om de taxaties voor IMCD voor de komende jaren flink te verhogen. In lijn daarmee ging het koersdoel omhoog van 85 naar 100 euro.

Ook analisten van ING spraken van een goede zet. Signet is een onderneming met een solide groei en hoge winstgevendheid. Daarbij biedt de overname zicht op voldoende synergievoordelen, terwijl de geografische spreiding verbetert.

ING handhaafde het koersdoel voor IMCD op 77,30 euro, ruim onder de huidige koers.

Koersdoelverhoging

Degroof Petercam verhoogde het koersdoel afgelopen week al wel, met 3 euro naar 98 euro. Volgens deze analisten zal IMCD met Signet de groei in India en omringende landen moeten kunnen versnellen.
  • Stijger
  •  

Unibail-Rodamco-Westfield

Unibail-Rodamco-Westfield was na de aankondiging van een 'reset' de daler van de week. De koers kelderde met ruim 14% naar 32 euro.

Woensdagavond meldde Unibail een omvangrijk plan om de schulden te verlagen en meer ruimte te krijgen voor de strategische plannen.

Claimemissie

Zo zal het vastgoedconcern voor 4 miljard euro aan bezittingen verkopen en wordt het dividend de komende jaren deels in aandelen betaald, zodat ook zo een miljard euro in het bedrijf blijft.

Verder zal Unibail 0,8 miljard euro minder investeren en komt er een claimemissie ter waarde van 3,5 miljard euro.

RESET

Dit alles moet ertoe leiden dat het huishoudboekje van Unibail weer op orde komt: Restore, Execute, Streamline, Embrace en Thrive, ofwel RESET.

Beleggers reageerden geschokt op de plannen. Analisten waren verdeeld. Degroof Petercam reageerde positief. De aangekondigde emissie verraste de bank niet. Volgens de analisten is deze voldoende om de balans te herstellen.

Verwatering

Wel waarschuwden ze voor een verwatering van 57% bij het huidige niveau. De zakenbank heeft het advies en het koersdoel onder herziening genomen.

Analisten van Berenberg daarentegen betwijfelen of de emissie wel voldoende is. Zeker is volgens de bank wel dat de emissie leidt tot een forse verwatering.

De loan-to-value van Unibail steeg in de eerste helft van het jaar met 2,9 procentpunt tot 41,5%, terwijl de waarde van Europese winkelcentra blijft dalen. Dit betekent volgens Berenberg, die een Houden-advies geeft, dat de ruimte die Unibail heeft in de afspraken met de banken steeds kleiner wordt.

Koersdoelverlaging

Bank of America halveerde inmiddels het koersdoel voor Unibail van 50 naar 25 euro, bij een Underperform-advies.

"Ook eersteklas retailvastgoed is niet immuun voor online concurrentie", schreven de analisten. Het aantal bezoekers aan de winkelcentra van Unibail ligt nu op driekwart van vorig jaar en de omzet zit op 84%.

De verwachting is dat het aandeel onder druk zal blijven staan tot de claimemissie is voltooid. Voor de kapitaaloperatie kan worden uitgevoerd, zullen eerst de aandeelhouders nog hun goedkeuring moeten geven.
  • Daler

© Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.