Uitgelicht

Week 20

  •  

DSM

DSM heeft na de kwartaalcijfers de winstverwachting verhoogd. Maar sommige analisten denken dat het speciaalchemiebedrijf nog altijd te conservatief is.

Bij de laatste kwartaalupdate op 7 mei besloot DSM de outlook voor het lopende jaar aan te scherpen. In plaats van een aangepaste EBITDA-groei van 5 tot 9% mikt het speciaalchemiebedrijf nu op een hoge enkelcijferige groei.

Dubbelcijferige groei

CEO Feike Sijbesma sprak van een "goede start" van het jaar. De tak Nutrition trekt de kar en Materials blijft volgens de topman zijn veerkracht tonen.

Exclusief het vitaminevoordeel wist DSM een dubbelcijferige groei van de aangepaste EBITDA te behalen.

Eenmalige meevaller

In 2018 kwam DSM uit op 1.822 miljoen euro. Daarin zat echter een eenmalige meevaller. Concurrent BASF kampte vorig jaar met productieproblemen in zijn vitaminefabriek en daar kon DSM flink van profiteren.

Hiervoor gecorrigeerd kwam de aangepaste EBITDA uit op 1.532 miljoen euro.

UBS, die afgelopen week een roadshow organiseerde met DSM, is overtuigd van een goede prestatie van DSM dit jaar.

Opwaarts potentieel

"Wij zouden zelfs een stap verder willen gaan en menen dat er voldoende opwaarts potentieel is voor deze outlook, gezien de veel makkelijkere vergelijkingsbasis voor Materials en Animal Nutrition in de rest van het jaar", aldus UBS, die een EBITDA-groei van 11% voorziet.

De analist van Jefferies kijkt nog wat verder en constateert dat DSM de komende jaren voldoende ruimte heeft om enerzijds de aandeelhouders te belonen en anderzijds waar nodig overnames te doen.

ING verwacht dat DSM tussen 2016 en 2021 een samengestelde jaarlijkse EBITDA-groei van 13% kan realiseren.

Desinvesteringen

Credit Suisse is wat minder positief. De analist van deze zakenbank vindt een hogere koers pas gerechtvaardigd als er DSM desinvesteringen doet of als de groei-investeringen beduidend meer gaan opleveren.

Het aandeel DSM won op weekbasis 5,1%.
  • Stijger
  •  

ABN Amro & ING

De bankensector in de Benelux stond afgelopen week volop in het nieuws. Vooral KBC slaagde erin terreinwinst te boeken.

ABN Amro zag de nettowinst met 20% afnemen. Dit kwam deels omdat de bank een jaar eerder winst had geboekt op de verkoop van een belang in ABN Amro Participaties, zodat het resultaat moeilijk te evenaren was.

Heftige koersreactie blijft uit

Ook maakt ABN Amro tegenwoordig meer kosten om klanten te controleren op witwassen van crimineel geld, na een schandaal bij ING.

Vooraf hadden analisten al een matig kwartaal voorspeld, waardoor een heftige koersreactie uit bleef. Op weekbasis daalde de koers met een bescheiden 0,4%.

Koersdoelverlaging

Analisten van RBC besloten om het koersdoel voor ABN Amro licht te verlagen, al blijft het aandeel wel op de lijst met favorieten staan.

Het belangrijkst voor RBC is of ABN Amro in staat is om het dividend te verhogen. Regelgeving en kapitaaleisen kunnen dit tegenhouden.

Druk op de marges

Een dag later meldde ook KBC een winstdaling. Hier was druk op de kredietmarges de boosdoener. Analisten hadden echter een grotere daling voorzien.

De bank sprak bovendien vooruitblikkend van stevige rendementen in alle divisies en hield vast aan zijn beleid om tenminste de helft van de winst uit te keren aan aandeelhouders.

Beleggers beloonden KBC hierop met een koersstijging van 2,2%. Vooral de aankondiging dat het aantal managementlagen wordt verkleind viel in goede aarde.

Commerzbank

ING kwam ook in het nieuws; ditmaal omdat het bedrijf mogelijk interesse heeft in de overname van de Duitse zakenbank Commerzbank.  ING zou adviseurs hebben aangesteld om een deal te begeleiden.

Beleggers lijken vooralsnog weinig enthousiast over het plan: de koers daalde afgelopen week met 3,1%. ING zou zich met deze stap veel risico's op de hals halen.

De Vereniging voor Effectenbezitters eist duidelijkheid van ING, die de geruchten tot nog toe ontkent noch bevestigt.
  • Daler

© Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.