Uitgelicht

Week 48

  •  

BAM

BAM kon afgelopen week opgelucht ademhalen toen het kabinet nieuwe achtergrondwaarden voor PFAS aankondigde, om bouwers en baggeraars meer ruimte te bieden.

Minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen stelde een tijdelijke, landelijke achtergrondwaarde voor PFAS vast voor de bodem.

Nieuwe achtergrondwaarden

Dit gebeurde nadat het RIVM adviseerde om een achtergrondwaarde van 0,8 microgram PFAS per kilo grond voor de landbodem te hanteren, en 0,9 microgram per kilo voor de stof PFOS.

"We zetten hiermee een heel belangrijke stap, waardoor veel grond- en baggerwerkzaamheden weer door kunnen, terwijl we zorgen voor de bescherming van onze gezondheid en het milieu", lichtte de minister toe.

Het kabinet wil daarnaast een vangnet voor gezonde bedrijven die door de PFAS-crisis tijdelijk geen mensen en machines aan het werk kunnen hebben.

De overheid kan nu al voor een deel garant staan voor bedrijven die een lening willen afsluiten, via de Borgstelling MKB-kredieten. Het kabinet wil het deel waarvoor de overheid garant kan staan verhogen.

Verlaging maximumsnelheid

Eerder deze maand was er ook al positief nieuws voor de sector. Toen werden er nieuwe maatregelen gepresenteerd om het verlammende stikstofdossier aan te pakken, zoals een verlaging van de maximumsnelheid op bepaalde snelwegen en een beperking van de uitstoot van ammoniak bij veehouderijen.

Volgens Den Haag maken deze maatregelen in 2020 de bouw van 75.000 huizen mogelijk.

"Er zijn nog duidelijk zorgen of het genoeg is en of het snel genoeg is", zei CEO Rob van Wingerden van BAM Groep toen op Radio 1. "We zijn er nog niet."

Eerste stap

Deze mening werd gedeeld door de analisten. "Een kleine eerste stap", zei een beursvorser van Degroof Petercam. Hij noemde het positief dat de politiek iets doet. Maar vooral om weer ruimte te bieden voor infrastructurele projecten moet er volgens hem nog veel gebeuren.

En voor PFAS was er nog niets opgelost. "Daarvoor moeten ondergrenzen komen", aldus de analist.

Het aandeel BAM werd afgelopen week 4,5% duurder.
  • Stijger
  •  

Boskalis

2019 is geen topjaar voor de twee grote baggeraars CFE en Boskalis. Zij hebben op de beurs terrein prijsgegeven en blijven vooralsnog achter bij de markt.

De afgelopen jaren hadden Boskalis en CFE last van de teruglopende investeringen in offshore gas en olie, stellen analisten van KBC Securities.

Windparken

Hun collega’s van Berenberg verwachten dat de baggermarkt nu wel kan gaan profiteren van enkele positieve tendensen. Ze wijzen op de groeiende vraag naar duurzame energie: koren op de molen van DEME, die wereldleider is in offshore windparken.

Toch is de markt volgens de analisten wat te ver vooruitgelopen en wordt te weinig rekening gehouden met prijsdruk.

De analisten van KBC hebben wel een koopaanbeveling voor CFE, al zijn ze wel voorzichtig. "Ondanks de onderliggende sterke fundamentals staat het aandeel onder druk; met name vanwege een onderzoek naar omkoping in Rusland."

Herstel in transportsegment

Volgens de beursvorsers bleef Boskalis tot voor kort achter bij CFE. "Maar het aandeel komt weer op de radar van beleggers door het herstel in het transportsegment."

Daar sluiten de analisten van Berenberg zich bij aan. Ze wijzen erop dat Boskalis behalve in de baggermarkt ook actief is in offshore en maritieme diensten voor de olie- en gassector.

"Daarmee is Boskalis goed uitgerust om te profiteren van een herstel van de investeringen van de mondiale olie- en gassector", aldus de analisten.

"Doordat Boskalis een grotere blootstelling heeft aan dit segment dan CFE, zal het herstel Boskalis meer helpen", vullen de analisten van KBC aan.

Sterke troeven

Maar op lange termijn heeft CFE volgens hen sterke troeven in handen. "DEME heeft een leidende positie in de sterk groeiende windmarkt, een toonaangevende jonge vloot en een sterk gevuld orderboek."

Berenberg rekent voor Boskalis op een geleidelijke stijging van de omzet tot meer dan 3 miljard euro in 2021. De winst zal naar verwachting toenemen van 83 miljoen in 2018 naar 179 miljoen euro in 2021.
De koers van CFE steeg afgelopen week met 1,9%, terwijl Boskalis 0,9% prijsgaf.
  • Daler

© Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.