Weeksluiting

Week 37

  • Weeksluiting

AEX krabbelt overeind in hectische beursweek

De Amsterdamse beurs is afgelopen week deels hersteld van de 'tech sell-off' een week eerder.

De AEX-index steeg met 2,2% naar 552,01 punten.

De beurzen begonnen de week rustig, omdat Wall Street maandag was gesloten vanwege Labor Day. Dinsdag kwam de hectiek echter weer terug, toen de Nasdaq in een correctie belandde. Het herstel was vervolgens weinig overtuigend.

Dreigende taal van de VS richting China hielp het sentiment ook niet. Washington dreigt China's grootste chipproducent in de ban te doen, zoals het eerder deed met Huawei.

Brexit-deal wankelt

Verder liepen de spanningen rond de Brexit afgelopen week flink op. De Britse premier Boris Johnson presenteerde een wetsvoorstel dat in strijd is met de Brexit-overeenkomst; met name wat betreft de status van Noord-Ierland.

Daarop ging Brussel vol in de aanval, door te eisen dat de letter en de geest van de overeenkomst volledig worden gerespecteerd.

Wordt hieraan geen gehoor gegeven, dan is de kans groot dat de onderhandelingen over een handelsdeal eindigen zonder akkoord. Ook sluit Brussel juridische stappen niet uit.

Rentebesluit ECB

Veel aandacht ging ook uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Op wijzigingen werden niet gerekend. De vraag was vooral of de ECB vreest voor deflatie en of voorzitter Christine Lagarde de euro omlaag zou kunnen praten.

De inflatieramingen werden niet bijgesteld. Voor 2020 rekent de ECB op 0,3% inflatie. Dit zal naar verwachting oplopen naar 1% in 2021 en 1,3% in het jaar erna. De centrale bank lijkt daarmee dus geen risico te zien op deflatie.

De ECB herhaalde ook dat de basisrentes laag zullen blijven zolang als nodig is om de inflatievooruitzichten voldoende in de buurt te brengen van bijna 2% op middellange termijn.

De Europese munt noteerde na de persconferentie bijna 1% hoger op 1,1905 dollar, maar zakte vrijdagmiddag terug tot circa 1,1830.

Olieprijs

Een vat WTI-olie werd afgelopen week zo'n 5% goedkoper vanwege aanhoudende zorgen over de vraag naar olie en een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden.

Stijgers en dalers

In de AEX was Galapagos na weken als drager van de spreekwoordelijke rode lantaarn nu eens de koploper, met een koerswinst van 12,7%. Het biotechbedrijf zette in een studie naar een medicijn tegen systemische sclerose een belangrijke volgende stap.

De koers van AkzoNobel steeg met 6% na een handelsupdate in aanloop naar de kwartaalcijfers in oktober.

Techaandelen herstelden beperkt. ASML steeg met 0,9%, terwijl Prosus 0,5% won en ASMI 0,1%.

Shell en ABN Amro

In het spoor van de lagere olieprijs leverde Shell 3,1% in. Daarmee deelde het de laatste plaats in de AEX met ABN Amro, dat eveneens 3,1% prijsgaf.

In de AMX ging Altice Europe aan kop, met een winst van maar liefst 20,8%. Oprichter en grootaandeelhouder Patrick Drahi wil Altice van de beurs halen en hiervoor 4,11 euro per aandeel neertellen.

Aperam (-3,7%) sloot de rij.

Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.