Weeksluiting

Week 3

  • Weeksluiting

AEX start cijferseizoen met winst

De ondertekening van de fase 1-deal tussen de VS en China zorgde afgelopen week voor opluchting bij beleggers. Daarnaast ging het nieuwe cijferseizoen voorzichtig van start.

De AEX-index steeg afgelopen week met 0,8% naar 615,57 punten.

Handelsakkoord
Belangrijk aandachtspunt was de ondertekening van een eerste deel van de handelsovereenkomst tussen China en de Verenigde Staten.

Enkele details die in aanloop naar de ceremonie waren vrijgegeven, werden positief ontvangen door de markten. Zo hebben de Chinezen beloofd om de komende twee jaar meer dan 200 miljard dollar aan extra agrarische, industriële en energieproducten te kopen.

Een groot deel van de bestaande importheffingen op Chinese goederen zal echter niet worden teruggedraaid voor de presidentsverkiezingen in november. Eerst willen de VS bewijs zien dat China zijn afspraken nakomt.

Desondanks weerhield dit de Amerikaanse beurzen er niet van om nieuwe records in de boeken te zetten. De S&P 500, Dow Jones-index en Nasdaq stegen afgelopen week met gemiddeld 2%.

Cijferseizoen
Afgelopen week ging ook het nieuwe cijferseizoen van start. In de VS openden onder andere Bank of America, Citigroup, Wells Fargo en Morgan Stanley hun boeken over het vierde kwartaal. In Nederland liet ASM International weten de eigen verwachtingen in het vierde kwartaal te hebben overtroffen.

Notulen ECB
Verder keken beleggers naar de notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Hieruit bleek dat beleidsmakers hebben gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van een negatieve depositorente voor de aandelen- en vastgoedmarkten en voor huishoudens en hun spaartegoeden.

Stijgers en dalers
Bij de hoofdfondsen ging Galapagos aan kop, met een koersstijging van 7,6%. Het biotechbedrijf kondigde een uitbreiding van de samenwerking met Fibrocor aan.

Heineken en Adyen schreven respectievelijk 5,8 en 3,9% bij.

Financials
Veel financials hadden het moeilijk, met verliezen van 2 tot ruim 3% voor onder meer ING, ASR Nederland en NN Group. Credit Suisse haalde NN afgelopen week van de kooplijst en verlaagde het koersdoel, terwijl Kempen het aandeel juist op de favorietenlijst plaatste.

DSM leverde 1,3% in.

Verdeelde Midcap
In de Midcap kon ASMI op bijval van beleggers rekenen, met een weekwinst van 9,9%. Het concern verraste beleggers met een erg sterke orderinstroom in het vierde kwartaal.

PostNL maakte juist een koersval van 7%. Corbion verloor 2,3%.

Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.