Weeksluiting

Week 2

  • Weeksluiting

Tech helpt AEX verder omhoog

De Amsterdamse beurs is afgelopen week verder opgelopen. Dat was vooral te danken aan techaandelen, die zeer in trek waren.

De AEX-index steeg met 1% naar 651,73 punten.

De stemming werd vooral bepaald zorgen over verscheidene zeer besmettelijke mutaties van het coronavirus die overal opduiken, politieke onrust in Washington en het stimuleringsplan dat de aanstaande Amerikaanse president Joe Biden onthulde.

Biden onthult stimulusplan

Biden wil 1,9 biljoen dollar aan coronastimulus door de Senaat loodsen, met nog eens 1.400 dollar voor elke Amerikaan bovenop de 600 dollar die in december al werd afgesproken.

Daarnaast wil hij honderden miljarden dollars uitgeven ter ondersteuning van staten en lokale overheden, coronavaccinaties en het veilig heropenen van scholen.

Volgens een valuta-analist van Monex Europe wordt het mogelijk lastig om breed gedragen steun te krijgen voor de plannen, omdat de Republikeinen het prijskaartje te hoog vinden.

Tweede impeachment Trump

Na de bestorming van het Capitool op 6 januari door zijn aanhangers, besloot het Huis van Afgevaardigden vertrekkend president Donald Trump afgelopen week voor de tweede keer te impeachen.

Trump wordt verweten aangezet te hebben tot geweld, ook omdat hij de verkiezingsuitslag niet erkent. De afzettingsprocedure werd gesteund door alle Democraten in het Huis, en tien Republikeinen.

De Senaat zal vermoedelijk in de komende weken beslissen over een eventuele veroordeling. Indien dat gebeurt mag Trump in de VS waarschijnlijk nooit meer een politieke functie vervullen. Maar voor beleggers was dit geen echt thema.

Fed blijft verruimend

Wel belangrijk voor beleggers zijn de stijgende rentes in de VS. Die kunnen leiden tot een oplopende inflatie en dat zou de Federal Reserve kunnen dwingen tot een krapper monetair beleid.

Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukte afgelopen week echter dat de Fed de geldkraan voorlopig gewoon open laat en er niet zal worden getaperd.

Stijgers en dalers

In de AEX waren techaandelen de uitblinkers. De chipfondsen ASMI (+8,6%), ASML (+4,8%) en Besi (+5%) profiteerden van ambitieuze investeringsplannen van de Taiwanese chipfabrikant TSMC.

Prosus

De koers van Prosus steeg met ruim 6%, nadat persbureau Bloomberg en de Wall Street Journal berichtten dat een investeringsverbod voor onder meer Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, mogelijk van de baan is.

Financiële waarden daarentegen stonden onder druk. ING verloor ruim 5%. En ABN Amro leverde zo'n 4% in nadat Morgan Stanley een verkoopadvies had gegeven voor het aandeel.

Heineken

Heineken daalde circa 4% nadat ING de brouwer op de verkooplijst had gezet. UBS werd juist positiever over de bierbrouwer, met een hoger koersdoel en een ongewijzigd koopadvies.

De kwartaalcijfers van Just Eat Takeaway werden slecht ontvangen: de koers kelderde met bijna 11%.

In de Midkap ging PostNL aan kop, met een koerswinst van circa 7%. Intertrust belandde onderaan, met een weekverlies van ruim 5%.

Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.