Weeksluiting

Week 20

  • Weeksluiting

AEX houdt goed stand ondanks oplaaiende handelsoorlog

De AEX was deze week opnieuw in de ban van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, maar hield toch stond.

De index steeg met 1,3% naar 557,91 punten.

Hogere importheffingen

De afgelopen weken laaide het handelsconflict weer in alle hevigheid op, nadat de VS de importheffingen op 200 miljard dollar aan Chinese goederen had verhoogd van 10 naar 25%.

Daarbovenop wil de Amerikaanse president Donald Trump ook nog eens 325 miljard aan overige goederen uit China belasten met dit tarief.

Beijing sloeg afgelopen week terug met een verhoging van het importtarief op 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen.

Wanneer de onderhandelingen tussen beide landen worden hervat, is nog onduidelijk. 

VS versus Europa

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en Europa staat vooralsnog op een laag pitje. Trump maakte vrijdag bekend dat een verhoging van de importtarieven op Europese auto’s en auto-onderdelen met 180 dagen wordt uitgesteld. 

Duitse economie groeit weer

De Duitse economie krabbelde in het eerste kwartaal weer wat op. De groeimotor van de eurozone haperde eind vorig jaar nog, met een krimp in het derde kwartaal en nulgroei in de drie maanden erna.

In het eerste kwartaal van 2019 trok de economie echter op kwartaalbasis aan met 0,4%. 

Brexit terug op de radar

Verder laaiden de zorgen over de Brexit weer op. Vrijdag werd bekend dat de onderhandelingen tussen de Britse premier Theresa May en Labour-leider Jeremy Corbyn over een deal in het Lagerhuis zijn geklapt.

Hierdoor stijgt de kans op een harde Brexit.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was DSM, die de koers op weekbasis met 5,1% zag stijgen.

ArcelorMittal bungelde onderaan, met een koersval van 10% na een ex-dividend notering. Verder sloeg brancheorganisatie Eurofer alarm over de Europese staalsector, die kampt met grotere importvolumes, volatiele ertsprijzen en stijgende CO2-heffingen. Een dergelijke "perfecte storm" kan de sector in een diepe crisis brengen, zo waarschuwde de belangenbehartiger.

NN en Philips

Een andere daler was NN Group, met een koersverlies van 0,8% na de presentatie van de kwartaalcijfers. KBC Securities haalde het aandeel van de verzekeraar van zijn kooplijst, terwijl het koersdoel omlaag ging.

Philips leverde 2% in, nadat bekend werd dat het concern wordt genoemd in een smeergeldzaak in Brazilië, waarnaar de Amerikaanse FBI onderzoek doet. Volgens een zegsman betreft het een oude zaak, waarvan al eerder melding is gemaakt.

Air France-KLM en PostNL

De Midkap werd aangevoerd door Fugro (+4,5%).

Het aandeel Air France-KLM daalde daarentegen met 2,4%, na een advies- en koersdoelverlaging door Bernstein.

PostNL zag de beurswaarde met 5,8% afnemen. Jefferies haalde het aandeel van zijn kooplijst, terwijl KBC Securities het koersdoel verlaagde.  

Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.