Weeksluiting

Week 14

  • Weeksluiting

AEX in rustiger vaarwater

De Amsterdamse beurs is deze week verder gestegen, ondanks het feit dat de impact van de corona-uitbraak steeds meer zichtbaar is.

De AEX-index steeg met 1,4% naar 471,46 punten.

Hoop op stabilisatie coronavirus

Volgens een marktanalist van AviTrader hopen beleggers dat het ergste voorbij is in Europa. Hij ziet signalen dat beleggers weer langzaam bereid zijn om risicovollere beleggingen op te pikken, ondanks dat de economische impact van de virusuitbraak steeds meer zichtbaar wordt.

ECB vraagt banken dividend op te schorten

Om de economie te ondersteunen heeft de ECB Europese banken opgeroepen om het dividend tot zeker oktober op te schorten.

Amerikaanse arbeidsmarkt ziet impact virusuitbraak

Veel aandacht ging ook uit naar de Amerikaanse banencijfers over maart en de wekelijkse steunaanvragen.

De VS is met bijna 246.000 besmettingen het nieuwe epicentrum van de COVID-19 uitbraak en lockdownmaatregelen raken de economie en arbeidsmarkt hard.

Er gingen in maart 701.000 banen verloren: meer dan verwacht. De werkloosheid steeg naar 4,4%, terwijl werd gerekend op een toename tot slechts 3,7%.

Maar volgens een marktanalist van Rabobank geeft dit rapport geen nauwkeurig beeld van de stand van de Amerikaanse arbeidsmarkt, omdat dit is gebaseerd op informatie van rond 12 maart. De echte dreun komt volgens hem pas met de cijfers over april.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam in de week eindigend op 28 maart uit op 6.648.000 stuks. Dat is ruim 3,3 miljoen meer dan de week ervoor.

Nog meer tekenen diepe recessie

Ook in de mondiale industrie en dienstensector wordt de economische impact van de corona-uitbraak steeds meer zichtbaar, met uitzondering van China, waar zich de eerste tekenen van herstel lijken aan te dienen.

Inkoopdata uit de eurozone en Groot-Brittannië lieten een krimp van de industrie zien. De cijfers over de dienstensector waren ronduit dramatisch. In de meeste landen was het zelfs de laagste meting in de geschiedenis.

Ook de inkoopdata in de Amerikaanse dienstensector lieten een daling zien.

Oplopende olieprijs

Een vat West Texas Intermediate olie werd afgelopen week 18% meer waard. Naar verluidt komt de OPEC+ donderdag bijeen om te praten over een nieuwe productieverlaging van mogelijk 6 miljoen vaten per dag.
Voorwaarde is wel dat de VS ook meedoet.

Eigenlijk zouden ze vandaag bijeenkomen, maar dat is uitgesteld.

Stijgers en dalers

In de AEX won indexzwaargewicht Royal Dutch Shell 15,9% na een tussentijdse update en de forse stijging van de olieprijs.

Banken en verzekeraars

De grootste dalers waren financials. ABN Amro en ING verloren respectievelijk 12,2 en 15,7% na de oproep van de Europese Centrale Bank om het dividend te schrappen, waaraan zij ook gehoor gaven.

Ook verzekeraars kregen het dringend advies hun dividend en aandeleninkoop te staken. Aegon, ASR Nederland en NN Group hebben inmiddels laten weten daar gehoor aan te geven. 

Aegon zag de koers met 11,5% kelderen, NN Group met 5,6% en ASR Nederland met 7,8%.

Vastgoed

Er vielen daarnaast rake klappen bij vastgoedfondsen. Welke fondsen het meest geraakt worden door het coronavirus, is moeilijk te zeggen, maar een analist van Bank Degroof Petercam denkt dat fondsen met veel winkelcentra en high street shops relatief gevoelig zijn.

Zo daalde de koers van Unibail-Rodamco-Westfield, dat het accent legt op winkelcentra met entertainment en restaurants, afgelopen week met 15,9%.

SBM Offshore en BAM

In de Midkap ging SBM Offshore aan kop, met een winst van bijna 11%. Aperam won 7,8% na het uitstellen van een aandeleninkoopprogramma.

BAM schrapte het dividend en verloor 7,2%. Maar de sterkste daler was Eurocommercial, met een verlies van bijna 20%.

Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.