Weeksluiting

Week 28

  • Weeksluiting

AEX zakt terug na nieuw record

De AEX wist afgelopen week zijn record aan te scherpen tot bijna 745 punten maar zakte vervolgens terug.

Uiteindelijk is de index met 0,6% opgeklommen naar 736,52 punten.


Start cijferseizoen

Het cijferseizoen ging afgelopen week van start. Grote Amerikaanse financials openden als eerste hun boeken, evenals enkele vroege vogels in Nederland, waaronder TomTom. Bij ons barst het cijferseizoen deze week echt los.

Voor de bedrijven uit de S&P 500-index wordt voor het tweede kwartaal een gemiddelde winstgroei van bijna 64% verwacht in vergelijking met vorig jaar. "De lat ligt dus erg hoog", meent een beleggingsstrateeg van ING.

"Het sterkere momentum in de VS zou pleiten voor een voorkeur voor Amerikaanse aandelen, maar we zien hierin juist een bevestiging dat Europa meer ruimte heeft om positief te verrassen. De regio is later op stoom gekomen, maar boekt nu flinke progressie in de vaccinaties tegen het coronavirus en het beste van de groei moet nog komen", schreef Van Lanschot Kempen in zijn nieuwste asset allocatie.


Inflatie in VS loopt harder op

Veel aandacht ging ook uit naar Amerikaanse inflatiecijfers. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten stegen in juni op jaarbasis met 5,4%, terwijl 5% was verwacht. De kerninflatie kwam uit op 4,5%.

"De vraag-aanboddiscrepanties door het heropenen van de economie blijven de inflatie omhoog stuwen", concludeerde een marktanalist van Rabobank.

Voorlopig gaat de Federal Reserve er evenwel van uit dat dit een tijdelijk fenomeen is, en dat de inflatie volgend jaar weer terugvalt.

Voorzitter Jerome Powell herhaalde afgelopen week voor het Amerikaanse Congres dat de inflatie nog wel enkele maanden hoog zal blijven, maar daarna naar verwachting zal terugzakken. Volgens hem is dit nog niet het moment om de rente te verhogen of de aankoop van obligaties te verkleinen.


Lagere olieprijs

De olieprijs daalde op weekbasis met circa 4% tot 72 dollar. Alle ogen waren gericht op de moeizame onderhandelingen van de OPEC+ over de olieproductie.

Gisteren hebben de energieministers van de aangesloten landen naar verluidt eindelijk een akkoord bereikt over opvoering van de productie.


Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen verloor Just Eat Takeaway bijna 9% na het openen van de boeken. Degroof Petercam sprak van iets beter dan voorziene cijfers, maar verlaagde wel het koersdoel.

Prosus en Wolters Kluwer gingen aan kop, met koerswinsten van circa 5%. In de AMX deed koploper WDP goede zaken met een plus van 2,5%, maar verder waren de winsten bescheiden.

Galapagos zat in de bezemwagen, met een verlies van 13,5% na de presentatie van tegenvallende onderzoeksresultaten.

Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.