Weeksluiting

Week 28

  • Weeksluiting

AEX voorzichtig verder omhoog

De Amsterdamse beurs is afgelopen week met horten en stoten verder gestegen. Beleggers hadden moeite om een duidelijke richting te kiezen.

De AEX-index steeg met 0,3% naar 570,52 punten.

Cijferseizoen

Beleggers lijken in afwachting van het cijferseizoen, dat deze week van start gaat. Volgens een beleggingsadviseur van Noesis Capital Management zullen vooral de prognoses van bedrijven belangrijk zijn.

Hij verwacht wel dat veel bedrijven zich niet zullen wagen aan stevige uitspraken, in het licht van de huidige onzekerheden.

Hoop op coronavaccin

Zo loopt het aantal Covid-19 besmettingen wereldwijd nog altijd hard op, met recordaantallen per dag in de Verenigde Staten. Inmiddels zijn daar ruim 3,3 miljoen besmettingen.

Beleggers hopen dat er snel een werkend  coronavaccin of -medicijn op de markt komt. Het optimisme werd afgelopen week gevoed door Gilead Sciences, dat hoopvolle onderzoeksdata presenteerde over virusremmer remdesivir.

Moeizaam economisch herstel

Verder hopen de markten op een spoedig herstel van de mondiale economie, wat in veel landen evenwel uitblijft.

Zo waarschuwde de voorzitter van de Atlanta Fed, Raphael Bostic, afgelopen week dat het economisch herstel in de Verenigde Staten dreigt af te vlakken nu het aantal coronabesmettingen hard toeneemt in veel Amerikaanse staten.

Hoewel de Federal Reserve er steeds op hamert dat het alle vorm van monetaire stimulering in zal zetten om de Amerikaanse economie te ondersteunen, ligt een fundamentele oplossing volgens Bostic vooral bij de beleidsmakers in Washington.

Krimp eurozone

Verder bleek uit nieuwe ramingen van de Europese Commissie dat de economische krimp in de eurozone dit jaar vermoedelijk sterker is dan eerder was gedacht.

Brussel voorspelt een krimp van 8,7%, terwijl aanvankelijk werd uitgegaan van 7,7%. In 2021 volgt naar verwachting een herstel van 6,1%.

Weinig overtuigend herstel Duitsland

Ondertussen laat het herstel in Duitsland te wensen over. Zowel de fabrieksorders als de industriële productie lieten in mei een verbetering zien, maar die was minder overtuigend dan verwacht.

Stijgers en dalers

De chipfondsen ASM International (+5%) en ASML (+4,4%) voerden afgelopen week de AEX-index aan. Beide aandelen profiteerden van positieve analistenrapporten en koersdoelverhogingen.

Verzekeraars

Verzekeraars wonnen terrein nadat bekend werd dat ze van De Nederlandsche Bank weer dividend mogen uitkeren. Na de uitbraak van het coronavirus gaf de toezichthouder hen nog het advies om het dividend tijdelijk stop te zetten.

De koers van ASR Nederland steeg afgelopen week met 4,7%. NN Group won 2,9% en Aegon 1,6%.

ING en BAM

ING zag de koers met 1,2% dalen nadat bekend werd dat de bank nog eens een kwart van de Nederlandse kantoren wil sluiten.

In de AMX was BAM Groep koploper, met een winst van 4,5%, nadat het bouwbedrijf Ruud Joosten presenteerde als nieuwe CEO per 1 september 2020. Joosten komt van AkzoNobel, waar hij tal van leidinggevende posities heeft bekleed.

Pharming was de sterkste daler, met een verlies van 8,5%.

Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.