Weeksluiting

Week 15

  • Weeksluiting

Bescheiden winstje voor AEX

De AEX is afgelopen week licht gestegen, onder invloed van een afnemende rentevrees. 

De index steeg met 0,5% naar 716,80 punten en wist daardoor de recordstand weer aan te scherpen. 

Afnemende renteangst

De renteangst nam af nu de obligatierentes weer zijn gedaald, maar de vraag is voor hoelang.

"Als alles straks weer 'normaal' is, is die beweging niet tegen te houden. Bij een sterk economisch herstel en oplopende inflatie(verwachtingen) hoort nu eenmaal een hogere prijs van geld: een hogere rente dus", zei een investmentmanager van ING.

Vertraging vaccinaties

Ondertussen maken beleggers zich onverminderd zorgen over de coronapandemie en verloopt de vaccinatie-uitrol niet voorspoedig.

Na de stollingsproblemen met het vaccin van AstraZeneca, meldde Johnson & Johnson afgelopen week hetzelfde. Daardoor wordt er voorlopig niet geprikt met het J&J-vaccin en loopt het vaccinatieprogramma in met name de EU vertraging op.

Cijferseizoen van start

In Europa komt het cijferseizoen nu pas echt op gang, maar in de VS publiceerden de grote banken afgelopen week al hun cijfers over het eerste kwartaal.

Volgens de investmentmanager van ING werden de verwachtingen van analisten ruimschoots overtroffen. ABN Amro wees wel op de tegenvallende kredietgroei.

Deze week openen onder andere ASML, Heineken, Randstad, Johnson & Johnson, Netflix, Coca-Cola, IBM en Intel hun boeken.

Chinese economie robuust

Afgelopen week was er ook aandacht voor Chinese groeicijfers. In het eerste kwartaal steeg het bruto binnenlands product (bbp) in China met 18,3% op jaarbasis. Dat was wel minder dan de 19,2% die werd verwacht.

Ook liepen de detailhandelsverkopen en industriële productie in maart hard op.

Inflatie niet uit de bocht

Verder keken beleggers met belangstelling naar inflatiecijfers uit de Verenigde Staten en de eurozone, zeker gezien de recente rentevrees.

In de VS bedroeg de inflatie in maart op jaarbasis 2,6%, waarbij de energieprijzen met 5% opliepen. In de eurozone werd een inflatie van 1,3% in maart bevestigd.

Hogere olieprijs

De prijs voor een vat WTI-olie steeg afgelopen week met ruim 6% naar circa 63 dollar. De OPEC en het Internationaal Energieagentschap werden positiever over de verwachte vraag naar olie in 2021.

Bitcoinpiek

Bitcoin piekte op bijna 64.000 dollar na het beursdebuut van Coinbase. De beurs voor cryptomunten kreeg woensdag een notering op Wall Street en sloot direct ruim 30% hoger op 328 dollar. Vrijdag noteerde het aandeel op ruim 339 dollar.

Stijgers en dalers

Just Eat Takeaway was met afstand koploper in de AEX, met een koersstijging van 9,1% na een sterke cijferpresentatie.

ArcelorMittal (+3%) werd beloond voor koersdoelverhogingen van UBS, ING, Deutsche Bank en Jefferies.

Techfondsen als ASMI en Besi verloren 2 tot 4%. ASML ontsprong de dans met een stijging van 0,2% na koopadviezen van Degroof Petercam en Bank of America.

KPN (-3,9%) en Ahold Delhaize (-5,2%) stonden onder druk na een ex-dividend notering.

OCI

In de AMX ging OCI (+5,6%) aan kop na koersdoelverhogingen van Berenberg en Credit Suisse. Verder meldde het concern samen met partner Abu Dhabi National Oil Company een beursgang te overwegen van hun joint venture Fertiglobe.

Air France-KLM verloor 7,7%, nadat het luchtvaartconcern een aandelenuitgifte lanceerde om circa 988 miljoen euro op te halen voor de herkapitalisatie.

Fagron verloor 4,5% na tegenvallende kwartaalcijfers. 

Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.