Weeksluiting

Week 38

  • Weeksluiting

AEX met horten en stoten verder omhoog

De Amsterdamse beurs is afgelopen week verder gestegen, ondanks een dip richting het weekend. 
De AEX-index steeg met een bescheiden 0,3% tot 791,45 punten.

Evergrande

De markten werden afgelopen week opgeschrikt door de problemen bij Evergrande. De Chinese vastgoedontwikkelaar kampt met een immense schuld van ongeveer 300 miljard dollar.
Het bedrijf heeft inmiddels een rentebetaling van meer dan 80 miljoen dollar gemist. Deze moet binnen dertig dagen alsnog worden voldaan, anders is sprake van een default.

Bank of America verwacht dat de problemen rond Evergrande uiteindelijk op een ordelijke manier worden afgewikkeld, maar de risico's voor de Chinese economie nemen hierdoor wel toe. Volgens Nataxis is van een 'Lehman-moment' geen sprake.


Fed gaat mogelijk in november taperen

Woensdag maakte de Fed haar rentebesluit bekend. De belangrijkste rente en het maandelijkse opkoopprogramma werden gehandhaafd.

Uit de zogeheten dot plot bleek dat gemiddeld één renteverhoging in 2022 wordt verwacht. Verder start de Fed mogelijk in november met taperen, oftewel het afbouwen van de maandelijkse opkopen.

Volgens een valuta-analist van Monex Europe was het vooral opvallend dat voorzitter Jerome Powell aangaf dat het afbouwen van het opkoopprogramma medio 2022 kan zijn voltooid. De markt rekent juist op een meer geleidelijke afbouw.


Nog meer rentebesluiten

Afgelopen week stonden ook het Britse, Noorse en Turkse rentebesluit op de agenda. De Noorse centrale bank verhoogde de rente, de Turkse centrale bank verlaagde die en de Bank of England handhaafde zijn monetaire beleid.

De renteverlaging van de Turkse centrale bank was verrassend. Er was geen actie verwacht. De markten vrezen echter al langer dan de centrale bank zal zwichten voor de druk van de Turkse president Erdogan, die graag ultralage rentes wil.


Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was Shell, met een koerswinst van bijna 5%. De energiereus verkoopt de bezittingen in het Permian Basin voor 9,5 miljard dollar. Van de opbrengst gaat 7 miljard dollar naar de aandeelhouders.

ArcelorMittal en Just Eat Takeaway belandden onderin de AEX, met verliezen van 5 tot 11%. 
In de AMX sloot Alfen de rij, met een verlies van 5%, gevolgd door Aperam en AMG, met koersdalingen van circa 4%.


Air France-KLM

Air France-KLM ging aan kop, met een plus van ruim 15%. De VS kondigden onlangs aan vanaf begin november gevaccineerde reizigers uit de EU en Groot-Brittannië weer toe te laten. Ook wil de Nederlandse overheid de eerdere quarantaineplicht voor gevaccineerde reizigers uit de VS weer opheffen.

Intertrust ging er ruim 6% op vooruit nadat bekend werd dat Teleios Capital Partners zijn belang in het concern had verdubbeld van 5,03% naar 10,08%.


Beursgangen

Er waren afgelopen week ook twee beursgangen: van Universal Music Group (UMG) en Majorel.
UMG, een afsplitsing van Vivendi, sloot vrijdag op 23,45 euro, terwijl de uitgifteprijs 18,50 euro bedroeg.

Majorel verging het minder goed. Aandelen van deze callcenter-jointventure gingen vrijdag voor 33 euro per stuk naar de beurs. Aan het einde van de handelsdag noteerde het aandeel 31,20 euro.

Copyright ABM Financial News B.V. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiele instrumenten waarvan u de risico niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw gehele inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's.