Geluk, Generaties & Geld

Geld maakt toch (iets) gelukkiger

Wat is geluk?
 

Zijn we wel echt gelukkig?

Wij Nederlanders klagen flink wat af. Over het weer, de buurman, werk, studie of je partner. En toch behoort Nederland tot een van de gelukkigste landen ter wereld. Met ons levensgeluk blijkt het dus best wel goed te zitten. Maar hoe denken verschillende generaties over geluk. Maak je dat zelf? Of is geluk iets wat je overkomt? Kun je geluk maken of heb je daar ook geld, goede genen en gezondheid voor nodig? Of is geluk slechts een kwestie van... geluk? Onderzoeksbureau Motivaction zocht het in opdracht van Binck voor je uit.

Geluk?
Wat is dat eigenlijk? De Dikke Van Dale omschrijft het als: ‘een gunstige loop van omstandigheden: voorspoed.’ En ‘Een aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt.’ Hier lees je hoe Nederlanders over geld en geluk denken en wat jij kunt doen om nóg gelukkiger te worden.

Even voorstellen – de Nederlandse generaties
 

Als we het hebben over generaties, wat bedoelen we dan precies? De leeftijd en de tijdgeest van de periode waarin je volwassen wordt,
beïnvloedt je denken en je rol in de samenleving. Leeftijdsgenoten blijken vaak zo veel met elkaar gemeen te hebben,
dat je duidelijke generatie-effecten kunt herkennen. De belangrijkste Nederlandse generaties ziet u hier. 

 

Babyboomers

1940-1955

Protestgeneratie. Vrije moraal, nieuwe levensstijl

 

Generatie Nix

1956-1970

Verloren generatie. Recessie, Ban de Bom en disco 

 

Patatgeneratie

1971-1980

Pragmatische generatie. Zelfontplooiing en no-nonsens

 

Millennials / Z

1981-2000

Generatie Einstein. Digital natives, hier en nu!

 

Bekijk de video

Gelukkig? Ja!
 

Levensgeluk krijgt een 7,3

Is geluk iets wat je overkomt of maak je dat zelf?
Nederlanders zijn erg gelukkig. We geven ons levensgeluk een 7,3. En hiermee staan we wereldwijd op de zesde* plaats. In de top-10 staan alleen maar westerse landen.

Waarvan worden we gelukkig?
Geld maakt gelukkig, zoveel is duidelijk. Maar is geld het allerbelangrijkst? Nee, gezondheid is de meest bepalende factor bij het ervaren van levensgeluk. Dit wordt door de groep van de babyboomers het sterkst gevoeld. De babyboomers geven hun geluk dan ook een 7,6. Dat is het hoogst van alle onderzochte leeftijdscategorieën.

Verder blijkt dat inkomen, werk en sociale contacten het meest bijdragen aan een gelukkig leven.

We zijn gelukkig, behalve over ons inkomen
We klagen vooral over de zaken waar we eigenlijk best tevreden over zijn. Het enige waar we wat minder tevreden over zijn is ons inkomen. En juist een discussie over ons maandelijkse loonstrookje is iets wat in de taboesfeer ligt. Daar hebben we het liever niet over. Ons inkomen krijgt het laagste cijfer: een 6,7. Wil je gelukkiger worden? Ons advies zou zijn om eens een bak koffie te gaan drinken met je manager.

7,3

Zorgen over toekomst?

Geld en geluk
 

Geluk voor jong en oud

Grijs maakt gelukkig. De babyboomers (65+) zijn het meest tevreden over hun leven. En bovendien zijn 65 plussers het meest tevreden over hun financiële situatie. Deze groep heeft vaker een eigen huis, met afbetaalde hypotheek. Deze groep is er ook het sterkst van overtuigd dat ze het beter hebben dan hun ouders.

Vrouwen en mannen en geluk.
Voor mannen is geld iets belangrijker dan voor vrouwen. Vrouwen vinden werk wel heel belangrijk, maar een goede balans tussen werk en vrije tijd is net even wat belangrijker. Vrouwen zijn eerder geneigd om te sparen als het doel kinderen of gezin is.

Vrouwen zijn echte spaarders, maar beleggen beter dan mannen.

Als mannen een doel hebben, zijn ze iets meer dan vrouwen bereid om te beleggen. Vrouwen zijn echte spaarders. Maar als vrouwen eenmaal beleggen, dan doen ze dat beter dan mannen**. Anders gezegd, vrouwen beleggen beter. Mannen zijn ook weer iets gelukkiger dan vrouwen.

Geld voor nu of geld voor later?
 

Denken we wel genoeg aan de toekomst?

Bijna 65% van de Nederlanders vindt dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze financiën en geld. Maar de overheid moet zich wel (blijven) inspannen voor kwetsbare groepen. Daar is de meerderheid het over eens, maar de groep mensen die minder dan modaal verdient, is daar net even wat sterker van overtuigd.
 
 

Ik word er gelukkig van als ik weet dat ik mijn financiële situatie op orde heb.

Wist je dat bijna alle Nederlanders (meer dan 91%!) zich aanmerkelijk gelukkiger voelen als de financiële zaken op orde zijn? Verder blijkt dat 74% van de Nederlanders aangeeft dat ze hun financiën goed op orde hebben.

% zaken goed voor elkaar

En hoe nu verder met je geluk en geld?
 

Maak je financiële zaken op orde

Binck kan je niet helpen om gelukkig te worden. Maar waar we je wel mee kunnen helpen, is om stappen te nemen om je financiële doelen, je dromen of je waanzinnige idee te bereiken. Gezondheid en vrienden zijn gratis en onbetaalbaar. Voor de overige zaken waar je gelukkig van wordt, daar speelt geld een belangrijke rol in.  

Sparen of beleggen?
 

Denken we wel genoeg aan de toekomst?

Heb je maandelijks wat geld over? En denk je er wel eens na over mooie doelen in je leven? Dan kun je overwegen om te gaan sparen of te beleggen, of allebei. Beleggen klinkt voor sommige eng en speculatief, maar dat hoeft niet zo te zijn. Niet als je weet wat je doet, en als je ervoor zorgt dat je niet teveel risico neemt. 

Zo kun je onder andere zelf beleggen – met ondersteuning en educatie. Heb je hier geen tijd voor? Dan kun je het overlaten aan Binck, met Laten Beleggen. En binnenkort kun je bij Binck ook sparen. Net wat je wilt en net waar jij je prettig bij voelt. Elke vorm van vermogensopbouw heeft zijn eigen specifieke kenmerken en voor- en nadelen. Ben je benieuwd hoe beleggen werkt? Lees dan meer over Beginnen met beleggen.

Het onderzoek
 

Motivaction en Binck

Dit onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Binck. Deze website wordt ondersteund door uitkomsten uit het onderzoek die Motivaction International voor Binck heeft uitgevoerd.

In totaal hebben 611 respondenten deelgenomen, bij betrouwbaarheid van 95% is de afwijking maximaal 4%. Dus als bijvoorbeeld 50% binnen de steekproef geluk ervaart wanneer financiële zaken op orde zijn, ligt dit percentage voor heel Nederland tussen 46% en 54%. Als we hier spreken over Nederlanders, wij en de verschillende generaties, dan hebben we het over de deelnemers aan het onderzoek. De groep deelnemers aan het onderzoek is representatief voor heel Nederland.

Bekijk de conclusies en uitkomsten van het onderzoek van Motivaction. 

* Bron: NOS.nl - maart 2017 – World Happiness Report 2017
** Bron: Onderzoek BinckBank – mei 2017 – Steeds meer vrouwen beleggen 

Motivation

Motivaction International
Marnixkade 109
1001 MG Amsterdam

Motivation

Binck 
Barbara Strozzilaan 310
1083 HN Amsterdam

Vragen of opmerkingen?
 

Neem gerust contact met ons op

Binck
T: 0800 – 235 24 62
E: info@binck.nl

Opmerkingen, vragen of suggesties? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar en helpen je graag verder.

Wil je eens van gedachten wisselen over hoe Binck je kan helpen bij het zelf vormgeven van je financiële dromen of toekomst? Bel ons of stuur een e-mail naar info@binck.nl. Je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen op binck.nl en meer informatie aanvragen over zelf beleggen of laten beleggen.