Welkom bij binck

Introductie voor beginners

 

Gaat u actief of passief beleggen?

Nu uw doel is bepaald en u weet hoeveel rendement u nodig heeft, is het belangrijk om te weten hoe u aan de slag wilt gaan. Hoeveel tijd wilt u spenderen aan uw beleggingen? Wilt u dagelijks, wekelijks of maandelijks actief zijn? Daarnaast is de combinatie van beleggingshorizon en het gewenste rendement bepalend voor de keuze van uw strategie. Overigens hebben veel Binck-beleggers niet één aanpak, maar twee. Naast een vaste portefeuille bestaande uit obligaties en aandelen, spreiden veel beleggers daarnaast hun beleggingen in de tijd. Ze kopen elke maand of per kwartaal voor een vast bedrag (zeg € 300) een goed gespreid beleggingsfonds of een ETF.

Horizon en rendement
Wie een beleggingshorizon van 25 jaar heeft en een vereist rendement van 6% per jaar, krijgt het historisch gezien lastig door te beleggen in obligaties en deze tot het einde van de horizon vast te houden. Dit betekent al snel dat u op zoek moet naar andere beleggingsinstrumenten waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ook moet u wellicht actiever met de markt bezig zijn, en op zoek gaan naar een hoger rendement.

Welke analysevorm?
Wie belegt voor de lange termijn houdt zich bezig met de vraag: 'Wat moet ik kopen?'. Het antwoord op deze vraag vindt u vaak binnen de fundamentele analyse. Wie een kortere beleggingshorizon heeft, moet in korte tijd het vereiste rendement halen. Dit vraagt om een actievere aanpak, waarbij koop- en verkoopmomenten heel belangrijk zijn. Eigenlijk draait het om timing, dus de vraag 'Wanneer moet ik kopen of verkopen?'. Hierbij is technische analyse van grote waarde. Bij de verschillende analysemogelijkheden en hun toepassingen staan we later in deze introductie langer stil.

Vorige Rendement
Volgende In- en uitstappen
logo-binck-white