Welkom bij BinckBank

Introductie voor beginners

 

Ga je actief of passief beleggen?

Ok. Je hebt je doel bepaald en je weet hoeveel rendement je nodig hebt. Nu is het belangrijk om te weten hoe je aan de slag wilt gaan. Hoeveel tijd wil je spenderen aan je beleggingen? Wil je dagelijks, wekelijks of maandelijks actief zijn? Daarnaast is de combinatie van beleggingshorizon en het gewenste rendement bepalend voor de keuze van je strategie. Overigens hebben veel Binck-beleggers niet één aanpak, maar twee. Naast een vaste portefeuille bestaande uit obligaties en aandelen, spreiden veel beleggers daarnaast hun beleggingen in de tijd. Ze kopen elke maand of per kwartaal voor een vast bedrag (zeg € 300) een goed gespreid beleggingsfonds of een ETF.

Horizon en rendement
Wie een beleggingshorizon van 25 jaar heeft en een gewenst rendement van 6% per jaar, krijgt het historisch gezien lastig door te beleggen in obligaties. Dit betekent al snel dat je op zoek moet naar andere beleggingsinstrumenten die een wat hoger rendement  kunnen opbrengen. Ook moet je wellicht actiever met de markt bezig zijn, en op zoek gaan naar een hoger rendement.

Welke analysevorm?
Wie belegt voor de lange termijn houdt zich bezig met de vraag: 'Wat moet ik kopen?'. Het antwoord op deze vraag vind je vaak binnen de fundamentele analyse. Wie een kortere beleggingshorizon heeft, moet in korte tijd het vereiste rendement halen. Dit vraagt om een actievere aanpak, waarbij koop- en verkoopmomenten heel belangrijk zijn. Eigenlijk draait het om timing, dus de vraag 'Wanneer moet ik kopen of verkopen?'. Hierbij is technische analyse van grote waarde. Bij de verschillende analysemogelijkheden en hun toepassingen staan we later in deze introductie langer stil.

Vorige Rendement
Volgende In- en uitstappen