Welkom bij binck

Introductie voor beginners

 

ETF's
Een ETF is een eenvoudige en begrijpelijke belegging. Simpel gezegd volgt een ETF een index, bijvoorbeeld de AEX, AMX of een wereldaandelenindex. Stijgt de onderliggende waarde, dan wordt uw ETF meer waard. Daalt de onderliggende waarde, dan wordt uw ETF minder waard. De ETF zelf bestaat uit een brede verzameling aandelen uit de gehele index. Daarom wordt beleggen in ETF's ook wel indexbeleggen genoemd.

Voorbeeld
Stel, we nemen een ETF die exact de AEX-index volgt. Staat de AEX op 500 punten, dan kost deze ETF u 500/10 = € 50. Stijgt de index met 10% naar 550, dan wordt de waarde van uw ETF 550/10 = € 55. Ook dit is een stijging van 10%, met € 5 koerswinst als resultaat.
Waarom een ETF?

Net als een regulier beleggingsfonds is een voordeel van een ETF dat u eenvoudig en tegen lage kosten veel spreiding aanbrengt in uw portefeuille. Een bijkomend voordeel van een ETF is dat de beheerskosten in vergelijking met een regulier beleggingsfonds lager zijn. Ook zijn ETF's zeer transparant, omdat de samenstelling een exacte kopie is van de onderliggende beursindex. Een ETF keert één of meerdere keren per jaar dividend uit.

Het risico van een ETF is lager dan van een aandeel. Een ETF kan bijvoorbeeld niet failliet gaan, en met één ETF belegt u in één klap in verschillende ondernemingen waardoor er risicospreiding optreedt. Waar u bij een ETF wel rekening mee moet houden is dat u de index nooit kunt verslaan.

ETF's bij Binck
Bij Binck kunt u beleggen in meer dan 1.300 ETF's op verschillende beurzen wereldwijd. Goed om te weten is dat als u besluit om een ETF op een Nederlandse index te nemen, zoals op de AEX of AMX, u dit het beste bij een Nederlandse uitgevende instelling kunt doen. Het voordeel is dan dat, in tegenstelling tot een buitenlandse partij als BlackRock, dividendbelasting kan worden teruggevraagd. Dit voordeel wordt uitgekeerd aan beleggers in de vorm van een hoger dividend. Op dit moment is Think de enige Nederlandse partij die deze ETF's uitgeeft.

Vorige Beleggingsfondsen
Volgende Obligaties
logo-binck-white