Welkom bij BinckBank

Introductie voor beginners

 

ETF's
Een ETF is een ander woord voor een tracker. Allereerst is het een  relatief eenvoudige en begrijpelijke belegging. Simpel gezegd volgt een ETF een index, bijvoorbeeld de AEX, AMX of een wereldaandelenindex. Stijgt de AEX, dan wordt je ETF meer waard. Daalt de onderliggende waarde, dan wordt je ETF minder waard. De ETF zelf bestaat uit een brede verzameling aandelen uit de gehele index. Daarom wordt beleggen in ETF's ook wel indexbeleggen genoemd.

Voorbeeld
Stel, we nemen een ETF die exact de AEX-index volgt. Staat de AEX op 500 punten, dan kost deze ETF  500/10 = € 50. Stijgt de index met 10% naar 550, dan wordt de waarde van je ETF 550/10 = € 55. Ook dit is een stijging van 10%, met € 5 koerswinst als resultaat.
Waarom een ETF?

Net als een beleggingsfonds is een voordeel van een ETF dat je eenvoudig en tegen lage kosten veel spreiding aanbrengt in uw portefeuille. Een bijkomend voordeel van een ETF is dat de beheerkosten in vergelijking met een beleggingsfonds lager zijn. Ook zijn ETF's zeer transparant, omdat de samenstelling een exacte kopie is van de onderliggende beursindex. Een ETF kan keert één of meerdere keren per jaar dividend uit.

Het risico van een ETF is lager dan van een aandeel. Een ETF kan bijvoorbeeld niet failliet gaan, en met één ETF belegt u in één klap in verschillende ondernemingen waardoor er risicospreiding optreedt. Waar je bij een ETF wel rekening mee moet houden is dat je de index nooit kunt verslaan. Natuurlijk bestaat er bij ETF's het risico dat je (een deel van) uw inleg verliest. 

Vorige Beleggingsfondsen
Volgende Obligaties

 

De informatie over beleggingsproducten is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat Binck alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Binck niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.