Welkom bij BinckBank

Informatie over Fundcoach

 

Hoeveel rendement wilt u behalen?

Als uw doel en beleggingshorizon bekend zijn, kunt u nadenken over uw rendementsdoelstelling. Kort gezegd: hoeveel rendement wenst u? Het formuleren van een rendementsdoelstelling zal u straks ook helpen bij het bepalen van de te gebruiken beleggingsfondsen en ETF’s.

Het is handig om referentiemateriaal te hebben om tot een passende rendementsdoelstelling te komen. Over periodes van 20 jaar is van 1920 tot 2010 het bruto rendement van aandelen gemiddeld ongeveer 8% per jaar geweest. U moet rekening houden met onder andere belastingen, inflatie en beleggingskosten. Het netto rendement bedroeg in de genoemde perioden ongeveer 4%. Per tijdsvak van 20 jaar was de beste periode qua netto rendement 8,4% per jaar (1948 tot 1968) en de slechtste -2% per jaar (1961-1981) (Bron: New York Times, 2011).

Uiteraard bieden in het verleden behaalde rendementen geen garantie voor de toekomst.

Rendement & risico
Bescheiden rendement en zeer weinig risico
Als u zeer weinig risico wilt lopen, dan doet u er goed aan u te beperken tot fondsen die beleggen in veilige obligaties, zoals staatsobligaties. Ook zijn er fondsen die in zeer defensieve aandelen beleggen. Het gemiddeld jaarrendement zal rond de 3% liggen (Bron: Beleggen voor Dummies). Indien u specifieke informatie wilt over de risico’s van een bepaald fonds, dan kunt u dit vinden in het document 'Essentiële beleggersinformatie', dat staat op de pagina van het fonds, onder het tabblad Documenten.

Een gemiddeld rendement met een gemiddeld risico
Als u een gemiddeld risico wilt lopen, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor fondsen die beleggen in veilige obligaties, aandelen en veilig vastgoed. Het gemiddeld jaarrendement zal rond de 7% liggen (Bron: Beleggen voor Dummies).

Een hoog rendement met veel risico
Als u bereidt bent veel risico te lopen, dan zijn daar ook beleggingsfondsen en ETF's voor. Deze zullen doorgaans beleggen in aandelen. Dit kunnen zowel veilige aandelen zijn, als speculatieve aandelen. Het gemiddeld jaarrendement zal rond de 11% liggen (Bron: Beleggen voor Dummies). De kans op verlies is echter ook groter. Wij raden u aan om alleen te beleggen in beleggingsfondsen en ETF's die passen bij uw kennis en ervaring en waarvan u de risico’s en kenmerken begrijpt.

Vorige Bepaal uw beleggingshorizon
Volgende Durf & evalueer
logo-binck-white