Welkom bij BinckBank

Informatie over Fundcoach

 

Voor- en nadelen
Beleggingsfondsen zijn veelgebruikte beleggingsinstrumenten. Veel beleggers maken in meer of mindere mate gebruik van beleggingsfondsen. Dat is niet voor niets. Beleggingsfondsen hebben namelijk een aantal specifieke voordelen. In dit onderdeel vertellen we u daar meer over. En ook over de mogelijke nadelen natuurlijk.

Grote spreiding , verlaagd risico en verminderde transactiekosten
Een voordeel van een beleggingsfonds is dat u als belegger door de aankoop van één enkel aandeel in het fonds toch een (wereldwijde) spreiding kunt realiseren. Hierdoor kunt u uw risico beperken. Daarnaast zijn de transactiekosten laag. U hoeft niet elk aandeel apart te kopen. Fondsmanagers kopen en verkopen enorme hoeveelheden aandelen tegelijk en handelen daarom tegen lage transactiekosten. Ook u profiteert hiervan mee.

Gemakkelijk beleggen dankzij de expertise van de fondsmanager
Beleggen in beleggingsfondsen is ook makkelijk, omdat het fonds voor u beheerd wordt. U heeft er weinig omkijken naar, met name als het gaat om fondsen met een laag risico. Vroeger was het handelen in aandelen een stuk simpeler. In 1608 had u als belegger weinig keuze. Het waren aandelen VOC of anders niets. Tegenwoordig is dat een stuk lastiger. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd kunt u handelen in duizenden aandelen. U staat voor een enorme keuze. Het voordeel van een beleggingsfonds is, dat de fondsmanager deze keuzes voor u maakt.

Relatief hoge beheerkosten
Een nadeel van beleggingsfondsen is, dat u beheerkosten betaalt. Voor de meeste beleggingsfondsen varieert dit van 1 tot 3% (van de waarde van de investering) per jaar. Verder is het niet altijd even transparant wat de portefeuillesamenstelling op een bepaald moment is. Fondsen zijn altijd verplicht de tien grootste posities bekend te maken, maar daarna houdt het vaak op. U kunt dus niet precies zien wat u in uw bezit heeft.

Voornamelijk geschikt voor stijgende beurzen
Ook zijn beleggingsfondsen bijna altijd gericht op een stijgende markt. Een fonds moet voor een bepaald percentage altijd belegd zijn. Vaak is dit rond de 90%. U kunt zich voorstellen dat uw fonds ook zal dalen wanneer de hele markt daalt. De meeste beleggingsfondsen presteren dan ook ongeveer net zo goed als de markt. Sterker nog, het grootste gedeelte van de fondsen doet het zelfs net iets slechter. Dit komt in de meeste gevallen door de beheerkosten van het fonds.

De meeste beleggers zijn op zoek naar een fonds dat het beter doet dan de markt. Veel beleggingsfondsen lukt dit niet. Slechts 20% van de beleggingsfondsen doet het werkelijk beter dan de markt waarin ze beleggen. Of dit lukt heeft veel te maken met de strategie van de fondsmanager.

De strategie van een beleggingsfonds ligt vaak al van tevoren vast. Zo wordt in het prospectus aangegeven in welke sectoren en regio’s gehandeld zal worden en wat het beleggingsbeleid zal zijn. Fondsmanagers mogen hier niet van afwijken. Het is dus raadzaam om deze prospectus altijd door te nemen voordat u besluit om wel of niet in een fonds te stappen.

Voordelen Nadelen
Makkelijke spreiding Beheerkosten
Weinig transactiekosten Portefeuillesamenstelling niet altijd even transparant
Gemakkelijk (u hoeft niet te beslissen) Weinig kans op outperformance
Beperkte handelstijden
Vorige Kenmerken
Volgende Assortiment
logo-binck-white