Welkom bij BinckBank

Informatie over Fundcoach

 

Beleggen in ETF's
Naast beleggingsfondsen biedt Fundcoach ook de mogelijkheid om in ETF’s te beleggen, ook wel trackers genoemd. ETF’s bieden een aantal specifieke voordelen ten opzichte van beleggingsfonden.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel beleggingsfondsen het niet beter doen dan hun benchmark (vergelijkingsmaatstaf). Veelal zijn de kosten voor het management hier de oorzaak van.

En deze kosten zijn de belangrijkste reden voor het ontstaan van een ander, nieuw beleggingsproduct, namelijk de ETF (Exchange Traded Fund). Dit product ontstond begin jaren 90 in Amerika. Al snel kreeg het de niet-officiële naam ‘tracker’. Deze naam komt van het Engelse ‘to track’, wat ‘volgen’ betekent. Dit slaat op het belangrijkste kenmerk van een tracker, namelijk dat een ETF een bepaalde index precies volgt. Dat kan de index zijn van een land, bijvoorbeeld de AEX-index, maar ook een index van een bepaalde regio of sector. Een ETF bootst dus een index na. Maar het belangrijkste hierbij is dat de kosten van een ETF vele malen lager zijn dan van een actief beheerd beleggingsfonds. Plus, het simpel volgen van een index zorgt ervoor dat u precies weet waar u aan toe bent.Eenvoudige belegging met lage beheerkosten
Omdat de samenstelling van een index vaststaat, is het eigenlijk niet moeilijk een ETF te beheren. Het management koopt gewoon een mandje aandelen in dezelfde samenstelling als de index die het volgt. Het grote voordeel hiervan is dat er geen enorme onderzoeken en mutaties hoeven plaats te vinden. Hierdoor zijn de beheerskosten voor ETF’s een stuk lager dan bij actief-beheerde beleggingsfondsen.

Door de manier van beheren worden ETF’s ook wel passief-beheerde beleggingsfondsen genoemd. Fondsen waarbij het management vrijwel dagelijks bezig is met het beheer, heten actief-beheerde beleggingsfondsen.

ETF’s op exotische markten
Een ander groot voordeel van ETF’s is, dat er bijvoorbeeld ook ETF’s zijn op China of Taiwan. Op die manier kunt u zich ook op dergelijke beurzen richten, zonder dat u de moeilijke en lastige keuze voor individuele aandelen hoeft te maken.

Net als bij aandelen keren ETF’s dividend uit. Afhankelijk van de ETF gebeurt dit meerdere malen per jaar. Op de site van Binck Fundcoach en van de bank die de ETF uitgeeft, kunt u zien wanneer dit precies is.


Vorige Kiezen
Volgende Soorten ETF's
logo-binck-white