Obligaties kopen

Wilt u obligaties kopen? Bijvoorbeeld omdat u terugkerende inkomsten wenst of iets meer minder risico wenst dan beleggen in aandelen. Dan is Binck Zelf Beleggen een slimme keuze. BinckBank heeft een ruime selectie aan staats- en bedrijfsobligaties waarin u kunt investeren.


Open een rekening

Obligaties kopen, even opfrissen

Een obligatie is een schuldbewijs. Als u een obligatie koopt, dan leent u geld uit aan een overheid of een bedrijf. Deze leningen noemen we een staatsobligatie of een bedrijfsobligatie.

Obligaties zijn een veel gekozen instrument voor beleggers die iets meer vooraf willen weten wat het verwachte rendement wordt. Koerswinst is vaak minder van belang. Verder wordt er regelmatig rente uitgekeerd. Deze rente heet coupon. Hoe betrouwbaarder en kredietwaardiger het bedrijf of de overheid, des te lager de rente. En aan het eind van de looptijd, wordt de lening (als het goed is) terugbetaald.

Obligaties worden over het algemeen veel gekocht door de meer defensieve belegger. Over het algemeen hebben obligaties minder risico dan aandelen, maar net als bij elke vorm van beleggen zijn er wel degelijk risico’s. Het bedrijf of overheid kan namelijk in de problemen komen of zelfs failliet gaan. Denk maar aan Venezuela, Griekenland, Fortis, WorldOnline of Fokker. Dus ook bij het beleggen in obligaties kan uw inleg minder waard worden. U kunt zelfs uw inleg verliezen.

Hoe koopt u obligaties?

Investeren in bedrijfs- en staatsobligaties is relatief eenvoudig. Hiervoor gebruikt u een van onze gebruiksvriendelijke platformen. Kopen en verkopen van obligaties gaat simpel gezegd in 3 stappen: zoeken, vinden en kopen.

Zo hebben we voor de gemiddelde doe-het-zelfbelegger onze gebruiksvriendelijke website. En ProTrader voor de actieve traders. Bent u onderweg of op vakantie? Gebruik dan de slimme app. Wilt u liever een medewerker spreken? Dan kunt u zelfs telefonisch uw order doorgeven. Wel zo makkelijk en vertrouwd.

Bekijk de platformen van BinckBank.

Koop slim obligaties bij BinckBank

  • Investeren in staatsobligaties, bedrijfsobligaties en een groene obligatie
  • Gratis uitbetalen van couponrente van alle obligaties
  • Duidelijke koersinformatie bij het kopen en verkopen van obligaties
  • En natuurlijk transparante en scherpe transactietarieven

Wilt u meer weten beleggingsinstrumenten, strategieën, of beleggen in obligaties? Neem dan eens een kijkje bij onze Binck Academy. Hier leren we u alles wat u moet weten over beleggen.

Obligaties kopen? Dat werkt heel eenvoudig


1

Open een rekening

In slechts enkele stappen online geregeld.

2

Ontdek het platform

Log in en laat u inspireren.

3

Koop uw gewenste obligatie

Nu € 500 transactietegoed* cadeau

Rendement van obligaties

Zowel staatsobligaties als bedrijfsobligaties kennen een couponbetaling en een coupure, ook wel de nominale waarde genoemd. Hierdoor kunt u als belegger een redelijke inschatting maken van wat uw effectieve rendement gaat worden. Helemaal als u de obligatie vasthoudt tot de einddatum. Natuurlijk kan de waarde van de coupure in waarde stijgen of dalen. Bron: BlackRock 2019

Risico’s van obligaties

Tegenover de kans op rendement staat risico. Een bedrijf of staat of overheid kan economische tegenwind krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat de koers van de lening flink daalt. Daarnaast kan de rentebetaling mogelijk worden overgeslagen als een bedrijf of overheid op zwart zaad zit. En in het ergste geval kan de uitgevende instelling failliet gaan.

Obligaties kunnen meer opleveren dan de spaarrente, maar u weet natuurlijk dat rendement en risico hand in hand gaan. Een ding is zeker: als u gaat beleggen in obligaties, kunt u meer invloed uitoefenen op de groei van uw vermogen dan met sparen. Meer weten over effectief rendement van obligaties? Kijk dan op onze pagina over effectief rendement in onze Begrippenlijst.

De verhouding tussen risico en rendement tussen sparen, beleggen in aandelen en beleggen in obligaties, ziet u mooi weergegeven in de grafiek.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Kosten van zelf beleggen in obligaties

Als u obligaties wilt kopen en verkopen, dan komen daar verschillende kosten bij kijken. Daar zijn we bij BinckBank graag helder over. Simpel gezegd betaalt u transactiekosten én een service fee over de waarde van uw obligaties. Stel, u koopt of verkoopt elke maand 1 obligatie ter waarde van € 5.000 en een portefeuille ter waarde van gemiddeld € 10.000 per jaar. De totale kosten per maand ziet u hier weergegeven.

Toelichting kosten per maand Binck Green:

Transactiekosten obligaties € 17,00
Service fee € 4,00
Uitbetaling couponrente € 0,00
-------------------------------------------------
Totale kosten per maand € 21,00


De kosten die u betaalt zijn afhankelijk van het type beleggingspakket dat u kiest. Voor elk type belegger hebben we een ander beleggingspakket. Bekijk de beleggingspakketten voor Binck Zelf Beleggen.

De exacte kosten voor het kopen en verkopen van obligaties rekent u exact uit met onze keuzehulp.

Voorbeeldberekeningen Binck Green
Voorbeeldberekeningen Binck Blue
Voorbeeldberekeningen Binck Black

Andere beleggingsproducten

Natuurlijk kunt u bij BinckBank in meerdere beleggingsinstrumenten beleggen. Graag leggen we u meer uit over aandelenbeleggingsfondsen, ETF’s, opties, turbo’s en futures.

Kennis en inspiratie nodig?

De Binck Academy biedt hulp en beleggingskennis voor iedereen die in obligaties wilt beleggen. Neem gerust een kijkje op de Binck Academy. Al onze kennis vindt u hier duidelijk opgesomd.

Veelgestelde vragen


We helpen u graag verder met meer kennis. Daarom beantwoorden we veelvoorkomende vragen over beleggen. Heeft u verder nog vragen of kunnen wij u ergens mee helpen? Bel ons gerust of vraag meer informatie aan.
 

Obligaties kopen

  • Hoe begin ik met beleggen?

  • Wat zijn de voordelen en risico’s van beleggen?

  • Is mijn geld wel veilig bij BinckBank?

  • In welke staatsobligaties kan ik investeren bij BinckBank?

  • In welke bedrijfsobligaties kan ik investeren bij BinckBank?

  • Welke andere mogelijkheden heb ik om in obligaties te investeren?

We helpen u graag verder

Ons team van experts staat elke werkdag voor u klaar om vragen over de mogelijkheden van Binck Zelf Beleggen te beantwoorden.

 

Jan Muizelaar
Teamleider Binck Informatiedesk

0800 - 235 24 62
info@binck.nl